Ochrona danych osobowych i bezpieczeństwo poszukiwacza

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
rydzejak
Bywalec
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Ochrona danych osobowych i bezpieczeństwo poszukiwacza

Post autor: rydzejak »

Brak skrzynki na końcu (wirtualnej lub tradycyjnej) powoduje że powstają karkołomne mechanizmy zaliczania "powrotów do przeszłości":

1) OP141E: Cel zadania: przenieść się do przeszłości i znaleźć miejsca znajdujące się na zdjęciach w teraźniejszości. Następnie uwiecznienie ich na zdjęciach (mniej więcej w podobnych perspektywach i żeby na chociaż jednym był zaliczający).

Pytanie: skąd wiadomo że osoba na zdjęciu to własnie zaliczający ? Przecież serwis OCPL nie wymaga aby znac się z widzenia z autorem skrzynki. Czyli jest to pole do potencjalnych nadużyć.

2) OP1417: Po wykonaniu sześciu zdjęć, przesyłamy je do komijsi weryfikacyjnej-> tu xxx{at}gmail. Następnie, po zweryfikowaniu zaliczam/nie zaliczam skrzynki.

Pytanie: jak długo adres mailowy będzie aktywny? jak długo autor będzie miał zapał weryfikować fotografie? Ten mechanizm wprowadza zagrożenie że skrzynka nie będzie mogł być odkryta (zaliczona) jeśli autorowi "coś się stanie".

Są jeszcze kwestie ujawniania danych osobowych tzn znalazca musi pokazać swoją osobę na fotce oraz podać swój adres mailowy. Oczywiście - jak nie chce to nie zdobywa tej skrzynki... :-(

Gdyby na końcu "powrotów" zaistniała normalna skrzynka z logiem papierowym lub wirtulana z hasłem nie byłoby ww. watpliwości.
Niewątpliwą cechą obecnych "powrotów" jest to że szybciej się je zakłada niż sześć wirtuali (tzn jedna fotografia na wirtual).
Awatar użytkownika
rydzejak
Bywalec

Saracen pisze:
shchenka pisze:To może zapytam inaczej - co ta zabawa ma wspólnego z geocachginiem ?
A co ma wspólnego z geocachingiem powstawanie i zaliczanie kolejnych F-16, czyli miejsc parkingowych w marketach, o ile za pierwszym razem mogło to być wesołą ciekawostką, o tyle ich małpowanie to już przesada, albo szukanie tablic rejestracyjnych? To dopiero ma niewiele wspólnego z geocachingiem, a jakoś nikt się tych skrzynek nie czepiał. Moja propozycja jest taka: jak mi się jakiś kesz nie podoba to do niego nie jadę więc jak komuś nie podobają się nasze, niech je wrzuci w ignorowane;-) Bo po co się irytować, nakręcać, czy złościć;-) Bawmy się! Czy nie o to chodzi?
Saracen - bez dwóch zdań wartość spaceru wzdłuż starych fotografii jest do F16 czy tablic rejestracyjnych jak 1000:1 (albo wręcz zmierza do nieskończoności). Ja uparcie wracam do kwestii sposobu zaliczania takich skrzynek. Jest to sparwa niezależna od wartości kulturowo-poznawczo-krajoznawczej miejsca związanego ze skrzynką. Jak potwierdzisz że osoba na zdjęciu to "rydzejak z oc.pl" ??

Jeśli społecznośc OC PL bardzo chce mieć zagadki zarejestrowane jako "skrzynki" to proponuję (ponownie bo na poczatku wątku to już zostało poruszone) zrobić dla nich osobny typ. Wg mnie powinien to być typ związany z tym że zagadkę zalicza autor skrzynki, wg mnie to jest kluczowy problem - opisałem watpliwości powyżej, może byście skomentowali je ?

Osobny typ "zagadka" dałby możliwość odfiltrowania w serwisie wszystkich "skrzynek" do których zaliczenia wymagana jest akceptacja autora.
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

rydzejak pisze:Jak potwierdzisz że osoba na zdjęciu to "rydzejak z oc.pl" ??
Zawsze mozna nakazac w opisie warunkow zaliczenia skrzynki przedstawic kopie Dowodu Osobistego, odcisk kciuka czy potwierdzone przez Odnosne Wladze - badania DNA :lol:
LUDZIE - geocaching to jest zabawa i tylko zabawa. Jak sie komus jakis rodzaj skrzynek nie podoba to ich po prostu nie szuka i nie znajduje.
Nie ma obowiazku znalezienia wszystkich :)
Jak pisalem wczesniej - mimo ze szukalem skrzynki z tej serii tylko wirtualnie i nie zalogowalem znalezienia (bo nie spelnilem warunkow autora) - bardzo mi sie ta skrzynka podoba i dala mi sporo przyjemnosci. A wlasnie o przyjemnosc miedzy innymi chodzi w zabawie.
Ludzie maja rozne pomysly, roznego rodzaju "skrzynki" sie pojawiaja - jednym sie to podoba, innym nie - ale wlasnie ta roznorodnosc jest fajna.
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Nannette
Forumator
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Nannette »

rydzejak pisze:- opisałem watpliwości powyżej, może byście skomentowali je ?
a cóż tu komentować, jeśli poświecisz czas na google i photoshopa zamiast na spacer z aparatem no to przecież nie wezwiemy egzorcysty.
Każdy się bawi jak chce. Dokładnie to co napisał powyżej Ted - zgadzam się w 100%.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
Awatar użytkownika
rydzejak
Bywalec

ted69 pisze:
rydzejak pisze:Jak potwierdzisz że osoba na zdjęciu to "rydzejak z oc.pl" ??
Zawsze mozna nakazac w opisie warunkow zaliczenia skrzynki przedstawic kopie Dowodu Osobistego, odcisk kciuka czy potwierdzone przez Odnosne Wladze - badania DNA :lol:
no więc mechanizm powinien być taki aby nie trzeba było aż tak kombinować !! wpis do logu właśnie jest takim samorealizjącym się mechanizmem zaliczania skrzynek. bez nadmiernych kontroli, z gwarancją że user był w X-Y, oddzielony od woli autora, .

Czy naprawdę w OCPL można umieścić dowolną zagadkę pt "co to jest ..xxxxx.. Przyślij mi odpowiedź a ja podam ci haslo do logu" ? Technicznie można. Ale czy OCPL chce magazynować "zagadki wszelakie" ? Jesli tak to zdecydowanie NOWY TYP dla nich jest potrzebny bo w masie ciężko będzie wyszukiwać.

Uważam że OCPL musi mieć rozwiązanie dla takich skrzynek w których zaliczenia wymaga potwierdzenia od autora. To jest w mojej ocenie novum Geocachingu w Polsce. Nakłada to dużo pracy na autorów teraz, za rok, i później.
Awatar użytkownika
rydzejak
Bywalec

Nannette pisze:
rydzejak pisze:- opisałem watpliwości powyżej, może byście skomentowali je ?
a cóż tu komentować, jeśli poświecisz czas na google i photoshopa zamiast na spacer z aparatem no to przecież nie wezwiemy egzorcysty.
Każdy się bawi jak chce. Dokładnie to co napisał powyżej Ted - zgadzam się w 100%.
pytałem konkretnie o sposób zaliczania. podałem dwie techniczne wątpliwości. jakoś nikt nie odpowiedział na te pytania dotychczas, wszyscy kwitują "bawimy się". OK bawimy się ... to po co to przysyłanie mailem swoich fotek ???
Awatar użytkownika
Nannette
Forumator

nie mam zamiaru ustalać czy osoba na zdjęciu to pan X - jeżeli pan X będzie chciał oszukać to i tak oszuka...

owszem to sporo pracy dla autora, ale zakładając taką skrzynkę zdaję sobie z tego sprawę. A wiesz mi, że ze skrzynkami w terenie też jest sporo pracy. Nie mamy ich dużo - około 80 i co chwilka jeździmy, bo przemaka, zniknęła, komuś się wydaje że zniknęła, skończył się logbook - ale ja to lubię...
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
Awatar użytkownika
rydzejak
Bywalec

Nannette pisze:nie mam zamiaru ustalać czy osoba na zdjęciu to pan X - jeżeli pan X będzie chciał oszukać to i tak oszuka...
to po co wymóg aby osoba była na fotce ?
Nannette pisze: owszem to sporo pracy dla autora, ale zakładając taką skrzynkę zdaję sobie z tego sprawę. A wiesz mi, że ze skrzynkami w terenie też jest sporo pracy. Nie mamy ich dużo - około 80 i co chwilka jeździmy, bo przemaka, zniknęła, komuś się wydaje że zniknęła, skończył się logbook - ale ja to lubię...
OK. rozumiem że jesli stwierdzisz że przestajesz się w to bawić to RR edytuje Twój "powrót do przeszłości" i podstawia tam adres email innej osoby (aby utrzymać działającą skrzynkę). Dobrze rozumiem? Czy może skrzynka ginie poniewaz email przestał odpowiadać (czyli zaginęła)? Wg mnie to duże zagrożenie dla samej skrzynki tak fajnie i przecież skonstruowanej.

Co sądzisz o ochronie danych osobowych ? Taka skrzynka wymusza odkrycie danych (foto / email). Poszukujący mogą mieć rezerwę do takich skrzynek.

Jeszcze raz podkreślę że temat skrzynek "powrotów" jest baardzo dobry i chwytający. Drążę temat sposobu zaliczania tych skrzynek, a jeśli ma tak pozostać to oznaczenia ich osobnym typem.
zyr
Forumator
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: zyr »

Osoba na zdjęciu - jeśli to nie Ty - trudno - oszukujesz sam siebie. W mojej skrzynce np Stary Patyk w kadr wpasował faktycznie stary patyk :) Ja poczucie humoru mam - i uznałem. Zresztą na innych zdjęciach też się załapał.
Co do emaila - możesz sobie założyć innego na okazję tej skrzynki. Naprawdę - lekka paranoja jeśli chodzi o ochronę danych osobowych.
Jeśli chodzi o mojego maila - to jeśli z jakichś tajemniczych przyczyn miałby zniknąć - co jest mało prawdopodobne - to zawszę mogę założyć nowego i zmienić link na stronie.
Jak na moje oko - problemy wydumałeś. Niemniej jednak postarałem się odpowiedzieć w miarę rzetelnie i mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nannette
Forumator

Ludzie przestają się w to bawić i takie skrzynki są zazwyczaj archiwizowane lub wcześniej przekazuje się je pod opiekę. Tak było już nieraz.

Pierwsze słyszę że adres mailowy to dane osobowe? Naprawdę wymyślasz już coraz to większe dziwactwa.
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Hern »

Nannette pisze:Pierwsze słyszę że adres mailowy to dane osobowe
Owszem tak. Tak samo jak numer konta bankowego, numer buta, czy adres. Ogólnie to są dane pozwalające Cię bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować.
Jak ktoś wcześniej ktoś zauważył, nie ma obowiązku szukać każdej skrzynki. ja już z jednej zrezygnowałem, ale nie pamiętam już z jakiego powodu i jakoś żyję.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
rydzejak
Bywalec

Nannette pisze:Pierwsze słyszę że adres mailowy to dane osobowe?
Tak, jest to dana osobowa, bez względu na to czy mam tych adresów jeden czy kilkanascie. M.in. dlatego OCPL nie udostępnia Twojego adresu pod którym się zarejestrowałaś - prawda?. I bardzo dobrze, sam adres jest cenny bo umożliwia spamowanie.
Już widze następne skrzynki zakończone: "wyślij SM na 7300 a dostaniesz kod zaliczający skrzynkę". Ciekawe kiedy ktoś wpadnie ta taki pomysł i kto pierwszy się nabierze. W końcu mamy nieletnich użytkowników oraz brak reviewera (sorry że odgrzewam te tematy).

Ani Ty ani ja nie jesteśmy przestępcami czy naciągaczami, ale pokazujemy że można na OTWARTYM - NIEKONTRLOWNAYM OCPL skonstruować mechanizm wyłudzający dane (albo i pieniądze).

Zakładam że brak skrzynki na końcu "powrotów" wynika z trudności skonstruowania takowej. Ja bym szedł w stronę skonstruowania hasła do logu wirtualnego - np. "ile kątów ostrych ma figura oparta na fotografiach 1-3-2-5-4-7-1" albo "jaki jest obwód wielokąta 1-3-4-2-3-5-1 z dokładnością do 1km" albo "które fotografie przedstawiają budynki nieistniejące" albo "w których budynkach obecnie mieści się szkoła". Gdyby tak się kończyły "powroty" to ja nie mam żadnych zastrzeżeń.
Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Saracen »

rydzejak pisze:OCPL nie udostępnia Twojego adresu pod którym się zarejestrowałaś - prawda?. I bardzo dobrze, sam adres jest cenny bo umożliwia spamowanie.
Już widze następne skrzynki zakończone: "wyślij SM na 7300 a dostaniesz kod zaliczający skrzynkę". Ciekawe kiedy ktoś wpadnie ta taki pomysł i kto pierwszy się nabierze. W końcu mamy nieletnich użytkowników oraz brak reviewera (sorry że odgrzewam te tematy).
W OCPL jest też opcja która umożliwia pokazanie Twojego adresu w korespondencji którą wysyłasz... twój wybór, tak samo jak decyzja o tym czy zaliczać powroty. Nie wiem więc po co ten hałas?
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Hern »

Ta opcja umożliwia ukrycie swojego maila raczej :)
Tylko że nie da się tak przesłać zdjęć. Owszem, można link, ale też trzeba uważać, bo taka na przykład galeria na googlach od razu pokazuje jaki mail ma właściciel....
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
toczygroszek
Forumator
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy

Post autor: toczygroszek »

rydzejak pisze: Tak, jest to dana osobowa, bez względu na to czy mam tych adresów jeden czy kilkanascie. M.in. dlatego OCPL nie udostępnia Twojego adresu pod którym się zarejestrowałaś - prawda?.
sugerujesz, że Saracen albo Nannette udostępnia?
Jak ktos jest zalękniony to zawsze może podesłać link do obrazka umieszczonego np na imageshack za pomocą formularza kontaktowego. Przyczepiliscie się do sprawy, którą można ominąć, a która jest z powodzeniem praktykowana na całym świecie geocachingowym i nie słyszałem by z tego powodu były jakieś problemy. Pomijacie natomiast elementraną kwestię, że zagubił się gdzieś geocachng.
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...&uid=efde318e-5da8-4e48-9bf9-726b9a41c98a[/img][/url][url=http://www.drunners.de/cachestats/][img]http://www.drunners.de/cachestats/stat2.aspx?id=10025285[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
ODPOWIEDZ