Pypek pisze:Czy wystarczy,że podam dane miejsca startowego (z google earth), a następnie droga dojscia będzie opisana w opisie skrzynki??
zasadniczo wystarczy. możesz też pomyśleć o promowanej ostatnio przez Waldka formie skrzynki czyli Letterboxie.
Pypek pisze:Drudie pytanie, jakie dokladnie informacje mam zamieścić w logbooku w skrzynece? wiem o nazwie, dacie schowania, moj nick? jeśli skrzynka zarejestrowana jest w opencaching.pl, to to jest nazwa seriwsu ktora też pownnam tam umieścic?
w logbooku wypada umieścić dane identyfikujące skrzynkę, zarówno dla znalazców celowych jak i przypadkowych. swój nick, jakiś email kontaktowy, kiedyś doradzano nawet bardziej bezpośrednie formy kontaktu. nazwa serwisu imho konieczna nie jest, przynajmniej nie w sensie legalności bycia zarejestrowaną tutaj czy gdzie indziej. chodzi bardziej o przypadkowych znalazców. podobnie jak w logbooku zawsze umieszczam (i nie tylko ja) formułkę o tym, że to nie jest śmieć, że to jest skrzynka geocache i jeżeli nie wiadomo co z tym zrobić, to uprzejmie proszę o odłożenie na miejsce tak jak się to znalazło, i/lub dołączenie się do zabawy. w takim wypadku link oczywiście jak najbardziej wskazany. a wszystko po to, żeby zmaksymalizować szanse skrzynki na przeżycie w przypadku odnalezienia przez kogoś kto się nie zna.
jak przeszukasz forum, powinieneś znaleźć opowieści o tym jak leśnicy czy inni losowi ludzie znajdowali skrzynki i pisali mejle do właścicieli. w sumie miła sprawa.