Jedno zdjęcie naświetlane 4 dni, drugie ponad miesiąc.
Moderator: Moderatorzy
No, Paniemushin pisze:Oto moje pierwsze próby solarigraficzne
Jedno zdjęcie naświetlane 4 dni, drugie ponad miesiąc.
Najważniejsze masz, a teraz weź puszkę (choćby po piwie), nożykiem do tapet zetnij jej dekiel, wytnij kwadratowy otworek (tak z centymetr na centymetr) w ściance, na otworek naklej folię aluminiową (spożywczą, taka do kanapek albo pieczenia), kujnij w folii mini otworek samym czubkiem jak najcieńszej igły krawieckiej, wsadź papier do środka i przymocuj dekiel wycięty z tektury - oklej go dobrze czarną taśmą izolacyjną. Z 10 minut Ci to zajmie, nawet po konsumpcji tego piwa - ręce będą Ci się mniej trzęsłymiklobit pisze: Papier kupiony, a kamery dalej nie ma...
To przy jakiejś okazji spróbuj zbudować kamerę w kształcie półwalca - nie będziesz miał odblasków (ja też za nimi nie przepadam), a i deformacje geometryczne będą mniejsze. Błyszczący papier lepiej od matowego szczegóły oddaje. Proponowałem Ci wystawienie kamerki na pół roku, ale Ilford tego nie wytrzyma (to znaczy spróbuj, zobaczysz co wyjdzie, czasem wychodzi coś niezłego, a czasem kiszka) - miesiąc to taki w sam raz okres dla tego papieru.mushin pisze: Papier to jakiś Ilford, niestety błyszczący, przez co mam bardzo silne odblaski, które nie za bardzo mi się podobają.
Zasadzaj, zasadzajmushin pisze: Kamerka to walec (z pojemnika po pluszu), więc odblaski są... Dzięki za radę z bmp/tiff, muszę przerobić je jeszcze raz, bo faktycznie jakość pozostawia wiele do życzenia.
Teraz trzebaby kamerkę gdzieś w terenie posadzić
No i świetnie wyszłokajetann pisze: Aparat zrobiony z puszki po herbacie, czas naświetlania: 18 dni, południowy-wschód i oto efekt:
Paaaaanie, takie rzeczy to tylko w Erzemushin pisze:Jaki klej będzie najlepszy do zamocowania kamerki?
Wymagania:
(ciach)
snowman pisze:Paaaaanie, takie rzeczy to tylko w Erzemushin pisze:Jaki klej będzie najlepszy do zamocowania kamerki?
Wymagania:
(ciach)![]()