Kto wybiera kretynów na członków tej rady???
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Art. 107 Waść rzeczesz a wiesz Waść co to wykładnia stosowania danego paragrafu, co to postępowanie dowodowe, forma stadialna i zjawiskowa popełnionego czynu. Lepiej nie wypowiadajmy się na tematy o których nie mamy zielonego pojęcia ..gdyż wywołacie tylko uśmiech politowania u osób fatycznie zorientownych w temacie.Kosiar+Leeo pisze:@jjactive:
Proste i szybkie rozwiązanie problemu.
Skontaktuj się z Liszewski.36 i wyślij mu paczkę z keszem, a On odłoży ją na miejsce.
A wrzucanie tu paragrafów nie ma sensu, ponieważ może się to "odbić" i trafić w Ciebie, ot choćby art. 107KW...
Co do magicznej regułki że to nie jest śmieć to nie jest niebezpieczne itd. zawartej na każdej skrzynce OC to podam prosty przykład pakuję reklamówkę ze śmieciami i wywożę ją do lasu umieszczając na niej napis to nie jest śmieć to jest skrzynka OC - i waszym zdaniem to nie jest zaśmiecanie.
Każdy obcy przedmiot nie należący do naturalnego ekosystemu jest postrzegany przez prawo jako śmieć niezależnie co na nim napiszecie. Umieszczenie takich przedmiotów w lasach, parkach narodowych, rezerwatach czy już o zgrozo w pomnikach przyrody(też takie spotkałem) jest prawnie zabranione i to samo usłyszycie przed każdym sądem. Zresztą już sama ingerencja w poszycie leśne jest wykroczniem.
To tyle z podstaw prawnych dla niewtajemniczonych.
Jak najbardziej jestem za zdroworozsądkowym załatwieniem całej sprawy. Jedank forma w jaki baronowie OC chcieli to zrobić jest niedopuszczalna. Jak już podkreśliłem wszelaki szantaż ze strony rady spotka się z moim zdecydownym kontrdziałaniem.
Ja rozumiem że odrobina władzy może pomieszać ludziom w głowach i z zabawy zaczyna tworzyć się ustrój totalitarny z rządzącymi którym wydaje się że są pępkiem świata. Takie postawy należy jak najbarziej piętnować i szybko sprowadzać takie osoby na ziemię.
Mi osobiście nie przeszkadza że istnieje sobie jakaś tam rada że sobie wybiorą króla. Mogą nawet zacząc drukować własne pieniądze ze swoimi na nich podobiznami. Jest do nich tylko jedna prośba żyjcie sobie w tym swoim "nibylandzie" ale na miłość Boską nie wpieprzajcie się innym z butami na siłę psując zabawę. Używajcie mózgów do tego do czego były stworzone czyli do logicznego myślenia kojarzenia faktów i podejmowania zdroworozsądkowych decyzji nie tylko w oparciu o kodeks "nibylandii".
Skoro uważacie że z premedytacją ukradłem tudzież pernamętnie okłamuję wielmożnych radnych i na dodatek nie chcę oddać tej skrzynki to proszę podać choć jeden zdroworozsądkowy motyw mojego działania:
-potrzeba posiadania pudełeczka za 2 pln
-a może kartka w środku była ze złota
-ewentualnie chęć zdobycia dormowego worka na śmieci w który ów kesz był zapakowany
-pozostaje jeszcze gratisowy ołówek
Faktycznie przy moich zarobkach jest się na co łasić

Do Liszewski36 - jak już wcześniej napisałem nie ma w tej chwili technicznej możliwośći ani odłożenia skrzynki ani jej wysłania. Generalnie mogę zoobowiązać się do odłożenia skrzynki w momencie gdy będzie to możliwe do zrealizowania.
Jednak podstawowym warunkiem jest to aby moje konto zostało w pełni przywrócone do jego poprzedniego stanu. W przypadku braku chęci polubownego załatwienia całej sprawy ze strony baronów OC postąpię tak jak wcześniej obiecywałem.
Na reaktywację mojego konta czekam do najbliższego poniedziałku ..później królowi i jego baronom pojawi się nowy problem.
Na koniec dodam jeszcze (choć to zapewne co poniektórych rozczaruje) że ani Strażnikiem Miejskim ani ochroniarzem z Biedronki nie jestem

- ted69
- Forumator
- Podziękował;: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
- Kontakt:
Ochhhh - jaki ja jestem madry i wspanialyjjactive pisze:Lepiej nie wypowiadajmy się na tematy o których nie mamy zielonego pojęcia ..gdyż wywołacie tylko uśmiech politowania u osób fatycznie zorientownych w temacie.

idac twoja droga rozumowania - malowanie znakow turystycznych jest wykroczeniem, stawianie tablic informacyjnych itp - podobnieKażdy obcy przedmiot nie należący do naturalnego ekosystemu jest postrzegany przez prawo jako śmieć niezależnie co na nim napiszecie. Umieszczenie takich przedmiotów w lasach, parkach narodowych, rezerwatach czy już o zgrozo w pomnikach przyrody(też takie spotkałem) jest prawnie zabranione i to samo usłyszycie przed każdym sądem. Zresztą już sama ingerencja w poszycie leśne jest wykroczniem.
Na starych drzewach, bedacych pomnikami przyrody zwyklymi gwozdziami przybija sie tabliczke informujaca o tym ze jst to pomnik.
Tez co najmniej wykroczenie. Sadzenie nowego lasu jest dokladnie jak piszesz ingerencja w poszycie lesne - kolejna wykroczenie

Podobnie ze slupkami granicznymi - czesto stoja w scislych rezerwatach.
proponuje od razu, hurtowo zlozyc doniesienie o tych wykroczeniach.
-
- Forumator
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Cóż, przypuszczałem, że prędzej czy później skończy się to w tego typu sposób (dojdzie do konkretnych gróźb konsekwencjami prawnymi).
Sprawa ma dwie strony:
1. Przetrzymywanie skrzynki przez Jjactive przez miesiąc czasu jest czymś niespotykanym do tej pory, nawet jeśli weźmiemy pod uwagę, że jest to robione w dobrej wierze. Utrudnia to życie innym, psuje zabawę i tłumaczenia, że "geocaching nie jest całym jego światem" IMO nie wystarczają. Jak się coś zabrało, to trzeba oddać, powiadomić autora itp - wziąć odpowiedzialność za swoje działanie.
Mnie również zdarzyło się parę razy, że nie mogłem skrzynki odłożyć na miejsce - wtedy albo się czeka, albo goni na miejsce jeszcze raz, i to jak najszybciej.
Takie są zasady zaś miesięczne przetrzymywanie skrzynki jest zwyczajnie ich złamaniem.
2. Z drugiej strony, jeżeli mail od Voit'a napisany był w stylu takim, w jakim zwykli występować np. moderatorzy na forum (a tak by wynikało, z tego co czytam), to nie dziwię się, że Jjactive się wkurzył - zwłaszcza jeśli miał dobre intencje, a miesięczne przetrzymywanie skrzynki wynikało jedynie z nieznajomości geokeszerskiego bon-tonu. Nic tak nie wkurza, jak otrzymanie "zjebki" za (we własnym przekonaniu) dobre intencje, do tego przedstawionej w formie ultimatum.
Jak to mówiąÂ - wiatr siejesz, burzę zbierasz...
Dodano po 6 minutach:
Gwoli ścisłości, słupki graniczne nie mogą stać w rezerwacie, ponieważ AFAIK nie ma rezerwatów międzynarodowych.[/quote]
Mogą być to natomiast stare słupki, które stały tam przed powstaniem rezerwatu.
Pomijając powyższe, to, że zdarzają się wykroczenia w stosunku do opisywanych reguł, nie znaczy że mamy do tego dokładać własne (i zakładać np. skrzynkę w pomniku przyrody czy na terenie rezerwatu).
To że inni łamią prawo nie jest usprawiedliwieniem.
Sprawa ma dwie strony:
1. Przetrzymywanie skrzynki przez Jjactive przez miesiąc czasu jest czymś niespotykanym do tej pory, nawet jeśli weźmiemy pod uwagę, że jest to robione w dobrej wierze. Utrudnia to życie innym, psuje zabawę i tłumaczenia, że "geocaching nie jest całym jego światem" IMO nie wystarczają. Jak się coś zabrało, to trzeba oddać, powiadomić autora itp - wziąć odpowiedzialność za swoje działanie.
Mnie również zdarzyło się parę razy, że nie mogłem skrzynki odłożyć na miejsce - wtedy albo się czeka, albo goni na miejsce jeszcze raz, i to jak najszybciej.
Takie są zasady zaś miesięczne przetrzymywanie skrzynki jest zwyczajnie ich złamaniem.
2. Z drugiej strony, jeżeli mail od Voit'a napisany był w stylu takim, w jakim zwykli występować np. moderatorzy na forum (a tak by wynikało, z tego co czytam), to nie dziwię się, że Jjactive się wkurzył - zwłaszcza jeśli miał dobre intencje, a miesięczne przetrzymywanie skrzynki wynikało jedynie z nieznajomości geokeszerskiego bon-tonu. Nic tak nie wkurza, jak otrzymanie "zjebki" za (we własnym przekonaniu) dobre intencje, do tego przedstawionej w formie ultimatum.
Jak to mówiąÂ - wiatr siejesz, burzę zbierasz...
Dodano po 6 minutach:
Tyle że w tym przypadku dysponujesz zgodą odpowiednich władz.ted69 pisze:idac twoja droga rozumowania - malowanie znakow turystycznych jest wykroczeniem, stawianie tablic informacyjnych itp - podobnie
Gwoli ścisłości, słupki graniczne nie mogą stać w rezerwacie, ponieważ AFAIK nie ma rezerwatów międzynarodowych.[/quote]
Mogą być to natomiast stare słupki, które stały tam przed powstaniem rezerwatu.
Pomijając powyższe, to, że zdarzają się wykroczenia w stosunku do opisywanych reguł, nie znaczy że mamy do tego dokładać własne (i zakładać np. skrzynkę w pomniku przyrody czy na terenie rezerwatu).
To że inni łamią prawo nie jest usprawiedliwieniem.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]
- Żywcu
- Forumator
- Podziękował;: 61 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
- Kontakt:
Po bandzie pojechałeś - chyba, że karę pozbawienia wolności odbywaszjjactive pisze: nie ma w tej chwili technicznej możliwośći ani odłożenia skrzynki ani jej wysłania. Generalnie mogę zoobowiązać się do odłożenia skrzynki w momencie gdy będzie to możliwe do zrealizowania.

Widać, że kolega cel krucjaty obrał. Albo ON, albo RR i w dupie ma pozostałych, czytających to, traktuje jak część oręża. Trudno zawsze jest jakiś odsetek takich ludzijjactive pisze:Jednak podstawowym warunkiem jest to aby moje konto zostało w pełni przywrócone do jego poprzedniego stanu. W przypadku braku chęci polubownego załatwienia całej sprawy ze strony baronów OC postąpię tak jak wcześniej obiecywałem.
Na reaktywację mojego konta czekam do najbliższego poniedziałku ..później królowi i jego baronom pojawi się nowy problem.

Myślę, że nie należy ulegać tego typu naciskom, wątek ten przenieść do kosza, zamknąwszy wcześniej. Autor powinien dostać ostrzeżenie (nie wiem, czy tylko jedno). Zrobi to, co zrobi - jakoś to przeżyjemy (może mieć to pozytywny aspekt, mp: w tym czasie nie będzie bił żony).
Ja obstawiam Policjant niższego szczebla (aspirant), chyba prewencja.jjactive pisze:Na koniec dodam jeszcze (choć to zapewne co poniektórych rozczaruje) że ani Strażnikiem Miejskim ani ochroniarzem z Biedronki nie jestem

Dodano po 4 minutach:
To co, Ty na to: Jak nie dostanę konta PM i 7 blaszek do TB, to będziecie mieli problem znikających skrzynek.Spider pisze:jjactive całą sprawę przedstawił na początku w dość wulgarny sposób, ale zgadzam się z nim w 100%.
Nadal 100%

-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
- Kontakt:
"z terrorystami się nie negocjuje"
...współczuję Ludziom którzy z racji pełnionego stanowiska mają do czynienia z Pępkami Świata.
(NIE)daleka przyszłość, jjactive "posadził" wszystkich geokeszerów za zaśmiecanie przyrody i nieopatrznie "usiadł" za współudział. Nie przewidział jednego-wspólnej celi
OT i nie OT: ...zastanawiałem się, jak wyglądał by papier toaletowy z nadrukiem ....active ... ktoś ma ochotę zamawiać ze mną taką kolekcjonerką partię? Można wspólnie zastanowić się nad jakimś ciekawym wzornictwem....

...współczuję Ludziom którzy z racji pełnionego stanowiska mają do czynienia z Pępkami Świata.
(NIE)daleka przyszłość, jjactive "posadził" wszystkich geokeszerów za zaśmiecanie przyrody i nieopatrznie "usiadł" za współudział. Nie przewidział jednego-wspólnej celi

OT i nie OT: ...zastanawiałem się, jak wyglądał by papier toaletowy z nadrukiem ....active ... ktoś ma ochotę zamawiać ze mną taką kolekcjonerką partię? Można wspólnie zastanowić się nad jakimś ciekawym wzornictwem....

- Za ten post autor Calineczka otrzymał podziękowanie:
- Saracen
- Leedka
- Stały bywalec
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
..ale ty właśnie to robisz!!! Nie wkurzyłbyś się, gdybyś wybrał się na wycieczke po kesza kilkaset kilometrów i okazałoby się, że go nie ma bo ktoś wziął go sobie do domu? Nie bawisz się sam, zrozum to wreszcie..jjactive pisze:...ale na miłość Boską nie wpieprzajcie się innym z butami na siłę psując zabawę.
OT bywa czasem bardzo budujący :)
- ted69
- Forumator
- Podziękował;: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
- Kontakt:
Zaraz zaraz - bylo grono osob walczacych w imieniu tych ktorzy NIE CZYTAJA logow i opisow - chca szukac i znajdowac skrzynki tylko na podstawie samych wspolrzednych wgranych do GPSa. Co z takimi osobami ?Spider pisze:Ale forum to nie miejsce na pisanie bajek. Zabranie skrzynki zostało od razu zgłoszone w logu więc twoje porównanie w tym przypadku jest nietrafione. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem posty i nie wymyślajcie głupich porównań, które nie mają nic z rzeczywistością.Leedka pisze:..ale ty właśnie to robisz!!! Nie wkurzyłbyś się, gdybyś wybrał się na wycieczke po kesza kilkaset kilometrów i okazałoby się, że go nie ma bo ktoś wziął go sobie do domu? Nie bawisz się sam, zrozum to wreszcie..
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
- Kontakt:
Spider pisze:Ale forum to nie miejsce na pisanie bajek. Zabranie skrzynki zostało od razu zgłoszone w logu więc twoje porównanie w tym przypadku jest nietrafione. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem posty i nie wymyślajcie głupich porównań, które nie mają nic z rzeczywistością.Leedka pisze:..ale ty właśnie to robisz!!! Nie wkurzyłbyś się, gdybyś wybrał się na wycieczke po kesza kilkaset kilometrów i okazałoby się, że go nie ma bo ktoś wziął go sobie do domu? Nie bawisz się sam, zrozum to wreszcie..
Spider, jak zwykle jesteś szybki w ocenianiu innych. Zastanów się proszę parę razy zanim zrobisz to po raz kolejny. To, że czegoś NIE ROZUMIESZ nie znaczy, że jest głupie.

- krystiant
- Forumator
- Podziękował;: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
I to jest dobry pomysł dla obu stron.jjactive pisze:[...]Jak najbardziej jestem za zdroworozsądkowym załatwieniem całej sprawy.
Czyli szantaż szantażem? A wydawało się, że takim metodom jesteś przeciwny...jjactive pisze:Jedank forma w jaki baronowie OC chcieli to zrobić jest niedopuszczalna. Jak już podkreśliłem wszelaki szantaż ze strony rady spotka się z moim zdecydownym kontrdziałaniem.[...] Jednak podstawowym warunkiem jest to aby moje konto zostało w pełni przywrócone do jego poprzedniego stanu. W przypadku braku chęci polubownego załatwienia całej sprawy ze strony baronów OC postąpię tak jak wcześniej obiecywałem.
Na reaktywację mojego konta czekam do najbliższego poniedziałku ..później królowi i jego baronom pojawi się nowy problem.[...]
Poczytaj zanim się zapytasz
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

-
- Forumator
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Spider, zrozumiałbym, gdyby skrzynki nie było dzień, dwa...Spider pisze:Zabranie skrzynki zostało od razu zgłoszone w logu więc twoje porównanie w tym przypadku jest nietrafione.
Natomiast przetrzymywanie jej przez miesiąc z tłumaczeniami, że się "nie ma możliwości" odnieść czy nawet odesłać założycielowi to jest przegięcie. Nawet przy uznaniu dobrej woli tego, kto zabrał.
Osobna kwestia to forma zwrócenia mu na to uwagi - jak przypuszczam o to poszło...
Obecnie to jednak Jjactive postępuje "jak dziecko", strasząc sądami, karami i tak dalej, zamiast po prostu odłożyć kesza.
Miesięczne przetrzymywanie kesza jest niepoważne w stosunku do innych uczestników zabawy, po prostu.
Ostatnio zmieniony sobota 10 października 2009, 13:33 przez kwieto, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]