Strasznie dużo potencjalnie przydatnych informacji do przyswojenia ma ten Kryptos.
A WP mówi, że w niedzielę po 18.00 będzie -11'C. Jeszcze do przeżycia, chociaż dobrze by było, gdyby się mylili.
Moderator: Moderatorzy
Hmmm... zapomniałam o tym fragmencie, może jednak rzeczywiście coś w studiu może być.czajorek pisze: "Twórcy gry są niezwykle enigmatyczni i mnożą tajemnice.
- Klucz do zagadki rozbity jest na dziewięć części i ukryty w literaturze, sieci, obcym języku, studiu telewizyjnym, plikach dźwiękowych, a nawet w budynku centrali CIA w stanie Virginia.
myślę iż to może być to - bo łatwo odkodować dla każdego - semp nie dałby czegoś czego nie da się łatwo zrobić - bo połowa ludzi mogłaby nie wpaść na rozwiązanie.zolza pisze:Hmmm... zapomniałam o tym fragmencie, może jednak rzeczywiście coś w studiu może być.czajorek pisze: "Twórcy gry są niezwykle enigmatyczni i mnożą tajemnice.
- Klucz do zagadki rozbity jest na dziewięć części i ukryty w literaturze, sieci, obcym języku, studiu telewizyjnym, plikach dźwiękowych, a nawet w budynku centrali CIA w stanie Virginia.
Przejrzałam pobieżnie strony CIA (taaaak, Kryptos robi wrażenie!) i znalazłam jeszcze jedno potencjalnie ciekawe miejsce. Strona dla dzieci z kodami do rozszyfrowania, sami zobaczcie: https://www.cia.gov/kids-page/games/bre ... index.html. Jak myślicie?
zolza
strzępek wydrukowany w siedmiu egzemplarzach. howgh.czajorek pisze:prośba do kogoś kto ma drukarkę.. co by ten strzępek karty wydrukował w kilku egzemplarzach... z góry dziękuję
Podziękował bardzoSeb-Ula pisze:strzępek wydrukowany w siedmiu egzemplarzach. howgh.czajorek pisze:prośba do kogoś kto ma drukarkę.. co by ten strzępek karty wydrukował w kilku egzemplarzach... z góry dziękuję
Też mi się tak wydawało przy pierwszym czytaniu, ale doszłam do wniosku, że nie. Ona po prostu czyta "uuu" mając na myśli "ó" i dosyć niewyraźnie wymawia "yyy" zamiast "ygrek", stąd te błędy w rozszyfrowaniu. Według mnie szyfr jest poprawny.r00t7 pisze: odsłuchałam jeszcze raz szyfrowaną wiadomość z punktu 7 i dokładna deszyfracja brzmi "Przykro mi. Fałszywy trop. Niemasz wystarczającej liczby elementMw żeby poznać prawdę już teYaz" są błędy szyfrowania jak widać, zastanawiam się czy to znaczy coś konkretniejszego. Bo skoro gra jest przygotowywana na takim wysokim poziomie, to nie powinno być mowy o takich wpadkach :> a dziewczyna czytała raczej tą zaszyfrowaną wiadomość z kartki:>