TMJ a geocaching

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kasztelan
Stały bywalec
Posty: 193
Rejestracja: sobota 22 marca 2008, 03:39
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kasztelan »

shchenka pisze:Faktycznie - z tymi mapami jest fajnie, oczywiście zależy od miejsca, bo różnie to bywa z ich dokładnością, ale na przykład w Warszawie z przyjemnością korzystam.
A jak wgrać te mapy na TMJ?
Zdravím všechny!

Awatar użytkownika
coza
Forumator
Posty: 556
Rejestracja: środa 28 maja 2008, 08:27
Podziękował;: 72 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: coza »

Hern pisze:Aby mapy się pokazywały trzeba sobie jakieś wgrać, albo mieć ustawiony dostęp on-line do strony (tu nie można zapomnieć o kodzie i haśle urządzenia - generowane przy instalacji).
Tak, wiem, dzięki. Już jakis czas temu zaciągnąłem Warszawę i Europę. Nie wiem o co chodzi, ale raz się wczytuje w miarę szybko a niekiedy wcale. Może karta pamięci nie daje rady.
Mam jeszcze pytanie. Ile można maksymalnie wczytać punktów i czy duża ilość bardzo muli urządzenie/kartę? I drugie pytanie. Jest kilka zakładek na waypointy. Czy te zakładki służą do lepszej organizacji planowania tras czy po prostu po wgraniu większej ilości waypointów automatycznie po zapełnieniu pierwszej wgrywają się do następnej?
[i]Sponsorem mojej nieobecności był Żubr[/i]

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

Wgranie map: w menu jest zakładka gdzie wskazuje sie miejsce (katalog) gdzie jest mapa. Lepiej jest jednak mieć mapy on-line które się ładnie keszuja. Klawisz "6" to mapa. wystarczy chwile poczekać i jest (przy dozwolonym transferze ma się rozumieć)

Punkty:
Ilość jest dowolna. Jednorazowo przez stronę www (z pliku wpt można wgrać do 5 tys. Ja mam wgrane wszystkie skrzynki, więc muszę uaktualniać na dwa razy. Jeden plik ze skrzynkami dużymi, średnimi; drugi z resztą. Ładnie sie dzieli mniej więcej po połowie. trzeci plik sobie wgrywam ze skrzynkami znalezionymi, jako inna ikonka (znalezione). Wszystkie z OCPL wgrywam do jednej kategorii w dodatku odpowiednio nazwanej (nazwę zmienia się na stronie www) i ładnie się synchronizuje - wszystkie skrzynki to ok. 780 kB jako download jednorazowy. Nota bene robię to co jakiś czas przez moje WiFi a nie po gprs czy hsdpa.
Kategorie służą do pewnego rozdziału punktów. O ile sam TMJ raczej działa zawsze tak samo to jednak w zakładce "2" gdzie jest lista sortowana np. po odległości od waypointa im więcej punktów tym gorzej. Przy ponad 5 tys naszych skrzynek w jednej zakładce (używam drugiej) da się bez problemu działać na N95. Poza tym na mapach można wyłączać wyświetlanie poszczególnych grup, można tez synchronizować wszystkie punkty lub określoną grupę.
I jeszcze jedno: program radzę mieć w pamięci telefonu, wcześniej miałem na karcie i prędkość działania znacznie się różni.
Polecam helpy TMJ na stronie www :)
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
coza
Forumator
Posty: 556
Rejestracja: środa 28 maja 2008, 08:27
Podziękował;: 72 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: coza »

Hern pisze:I jeszcze jedno: program radzę mieć w pamięci telefonu, wcześniej miałem na karcie i prędkość działania znacznie się różni.
Polecam helpy TMJ na stronie www :)
To bardzo cenna uwaga. Nie wpadłem na to. Jutro przetestuję. Co do ilości skrzynek miałem dzisiaj problem. Z wyszukiwarki wybrałem skrzynki w odległości 100 km od domu. Wyszło ich 999. Niestety przy próbie zaimportowania waypointów wyskoczył komunikat typu "nieznany błąd pliku, czy zakończyć program?". Jak wgrywam mniejsza ilość to nie ma problemu. Na te 999 zagiął parola i nie ma bata :(
[i]Sponsorem mojej nieobecności był Żubr[/i]

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

coza pisze:Co do ilości skrzynek miałem dzisiaj problem. Z wyszukiwarki wybrałem skrzynki w odległości 100 km od domu. Wyszło ich 999. Niestety przy próbie zaimportowania waypointów wyskoczył komunikat typu "nieznany błąd pliku, czy zakończyć program?". Jak wgrywam mniejsza ilość to nie ma problemu. Na te 999 zagiął parola i nie ma bata :(
To przy wgrywaniu z "wpt" do telefonu ?
Ja wgrywam tylko pliki "loc" przez import na stronie, a później synchronizuje telefon. Przy imporcie ustawiam takie opcje, dzięki czemu z telefonu klikając na skrzynce mogę otworzyć stronę na OCPL:
Obrazek
W taki sposób można wgrać jednorazowo 4999 punktów, a operację można powtarzać.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Hern pisze: Ja wgrywam tylko pliki "loc" przez import na stronie, a później synchronizuje telefon. Przy imporcie ustawiam takie opcje, dzięki czemu z telefonu klikając na skrzynce mogę otworzyć stronę na OCPL.
Robię dokładnie tak samo, dzięki temu w razie jakiejś awarii, mogę sobie łatwo odtworzyć skrzynki w terenie. Poza tym manipulując grupami i odległością mogę ograniczyć liczbę skrzynek w telefonie tylko do tych, które aktualnie są mi potrzebne. Jeśli potrzebuję opisu skrzynki (przeważnie najpierw szukam tylko po współrzędnych), to otwieram sobie przeglądarkę ze stroną z opisem bezpośrednio z TMJ. jedynie problem, że czasami może nie być zasięgu, ale wtedy jeszcze mam często w telefonie jakieś pliki gpx z opisami, które mogę przejrzeć za pomocą smartgpx.

BTW: Dlatego najbardziej lubię skrzynki, do znalezienia których nie jest niezbędny opis :)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
coza
Forumator
Posty: 556
Rejestracja: środa 28 maja 2008, 08:27
Podziękował;: 72 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: coza »

Bardzo dziękuję za pomoc. TMJ na stałe zagościł u nas w telefonie :)
[i]Sponsorem mojej nieobecności był Żubr[/i]

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Korzystając z okazji, stale namawiam na cołaskę dla autora TMJ, choćby jako dowód uznania, bo należy mu się to- odwalił kawał dobrej roboty za free.

Popierajmy wolne oprogramowanie ! :)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
coza
Forumator
Posty: 556
Rejestracja: środa 28 maja 2008, 08:27
Podziękował;: 72 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: coza »

Mam to na uwadze i chętnie wesprę autora progarmu :)
[i]Sponsorem mojej nieobecności był Żubr[/i]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Zainteresowalem sie w ostatnich dniach TrekBuddy. Mapy mozna pobrac raz (gotowe zestawy) i miec swiety spokoj lub zrobic "swoje" uzytecznym narzedziem, przyjmuje gpx z danymi, obsluga jest intuicyjna, a program ma duze mozliwosci. Ma wsparcie dla geocachingu ("kompas" i namiar na skrzynke). Ogromne mozliwosci konfiguracyjne sprawiaja, ze na ekrnaie mozna miec takie dane jakich ktos potrzebuje :)

Mam wrazenie (i tylko wrazenie, bo TMJ uruchomilem kilka razy w zyciu i to dawno temu- nie rzucil mnie na kolana), ze TrekBuddy bije go na glowe.

Czy ktos zna obydwa te programy i moglby je porownac ?

Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Posty: 1022
Rejestracja: wtorek 15 lipca 2008, 01:34
Podziękował;: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: Hern »

Bas pisze:Mam wrazenie (i tylko wrazenie, bo TMJ uruchomilem kilka razy w zyciu i to dawno temu- nie rzucil mnie na kolana), ze TrekBuddy bije go na glowe.

Czy ktos zna obydwa te programy i moglby je porownac ?
Bas, mam dokładnie takie samo odczucie tylko odwrotnie :)
To chyba kwestia czasu korzystania z danego programu. Ja TB znam tyle co nic, a TMJ ćwiczę często i ciągle w nim coś odkrywam.
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

Jesli nie znajdzie sie zaden chetny, to moze pochwalcie TMJ (najlepiej z obrazkami). Moze ktos wychwali TB i bedzie mozna lepiej wybrac aplikacje, ktora pasuje najbardziej? Diabel zwykle tkwi w szczegolach...

Nie znam TB az tak (mam go od kilku dni), od dawna uzywam gps Garmina i nie sadze, zebym go zmienil na inny sprzet, bo widze w nim mnostwo zalet. Niemniej jednak bardzo ladnie nawiguje sie do skrzynki za pomoca SmartGPX, a na TB tez chetnie zerkam :lol:

Awatar użytkownika
shchenka
Moderator
Posty: 4284
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Post autor: shchenka »

Ja próbowałem używac do nawigacji tzw. "geocache navigator" i smartgpx (on nie ma własnej nawigacji), no i wysiadają przy TMJ. Jak miałem raz za granicą awarię TMJ i musiałem kożystać z Trimble, to było bolesne.

No, ale spróbuję jeszcze raz przyjrzeć się TB.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=972][img]http://www.opencaching.pl/statpics/972.jpg[/img][/url][img]http://geokrety.org/statpics/29.png[/img][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Opencaching+rulez&uid=7d375aa5-7415-4320-8f25-55df640ebdc7[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bas
Forumator
Posty: 3849
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Bas »

SmartGPX wlasnej nawigacji nie ma, ale przez modul AddOn (trzeba zainstalowac dodatkowo oprocz SmartGPX, a wczesniej podpisac na stronie www) odwoluje sie do nawigacji w telefonie. Z poziomu SmartGPX wchodzimy do nawigacji i idziemy do skrzynki - kropka na pierscieniu. Bialy pierscien stopniowo zmienia kolor (czerwieni sie) gdy jestesmy blizej. Przykladowy zrzut ekranu:

Obrazek

Idzie sie z tym do skrzynki bardzo dobrze. W czasie marszu gps/strzalka na okregu dobrze reaguje na zmiany kierunku marszu, wiec mozna korygowac kurs... Nie mozna na razie nawigowac z poziomu skrzynki, niestety. Jest to dodatkowe utrudnienie 8)

Awatar użytkownika
coza
Forumator
Posty: 556
Rejestracja: środa 28 maja 2008, 08:27
Podziękował;: 72 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: coza »

Hern pisze: Ja wgrywam tylko pliki "loc" przez import na stronie, a później synchronizuje telefon. Przy imporcie ustawiam takie opcje, dzięki czemu z telefonu klikając na skrzynce mogę otworzyć stronę na OCPL:
W taki sposób można wgrać jednorazowo 4999 punktów, a operację można powtarzać.
Udało mi się zrobić synchronizację i zaciągnąć to co mi nie chciało wejść przez kopiowanie. Działa wszystko pięknie. Normalnie cud, miód i orzeszki. Właśnie zarażam tematem kolegę z pracy i jak to kiedyś napisałeś: "oczka mamy rozbiegane" :D
[i]Sponsorem mojej nieobecności był Żubr[/i]

ODPOWIEDZ