Virtuale do niczego - kolejna runda

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: hipul »

3po3 pisze:Byly tez telefony do firmy zwiazanej z wirtualem.
:lol: Mocne. Widac dla niektorych punkcik w statystykach naprawde wiele znaczy.
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Stare przyslowie mowi ze: „Jazyk do Kijeva dovediot“ :lol:
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
coza
Forumator
Podziękował;: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: coza »

Niedawno ktoś w tym wątku napisał, że bawić się można na różne sposoby.
Po tym wirtualu: http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=5701 widać, że jego autor faktycznie bawi się na swój własny sposób. Po komentarzach widać, że sprawa jest rozwojowa :)
[i]Sponsorem mojej nieobecności był Żubr[/i]
Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Maliniak »

byłem w okolicy tego kesza i lubię ten park na przeciwko LOTu, gdzie aktualnie znajduje się hasło do virtuala,
przechodząc obok jedynie znalazłem dwie niebieskie tabliczki na jednym słupku - widzę że mushin bardziej się rozejrzał i znalazł aż 8 - a jeszcze znalazłem inne prawie niebieskie tabliczki: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 15.svg.png, ale nie miały licz na sobie

a tak serio to ta skrzyneczka przypomina mi trochę 2 inne skrzyneczki (należące do jednego założyciela):
- http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=3597 - odnośnie lokalizacji
- http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=3995 - odnośnie współrzędnych

ta druga została zawieszona tymczasowo przez RR
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...
Awatar użytkownika
mushin
Forumator
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: mushin »

Maliniak pisze:a tak serio to ta skrzyneczka przypomina mi trochę 2 inne skrzyneczki (należące do jednego założyciela):
Żeby Twoja wypowiedź była kompletna dodać należy trzecią i ostatnią skrzynkę, jaką założyła ta osoba:
http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=3651

Ale to nie był wirtual (porządne, tradycyjne, KARTONOWE pudełko po butach :twisted: ), więc już nie offtopuję :)

A poważniej:
"to tylko zabawa, każdy lubi się bawić na swój sposób" - ja tam się z tym zgadzam. I nie podoba mi się potępianie osób, które zaliczają wirtuale. Zakładać - to co innego.
Ale dlaczego ktoś kto je zalicza robi źle? Skoro to daje przyjemność i zabawę to czemu tego nie robić? Żeby w ten sposób bojkotować kiepskie wirtuale? Kto chce niech bojkotuje. Jeżeli wirtual zmobilizuje mnie do spaceru lub odwiedzenia ciekawego miejsca - to super. A jeżeli w wolnym czasie w pracy dla relaksu sobie coś wygoogluję i dowiem się być może czegoś ciekawego przy okazji (np. http://www.opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=4038) - to też wg. mnie OK. I - uprzedzając odpowiedzi - proszę nie mówić, że nabijam sobie statystyki. Bo dla mnie to zabawa, a nie wyścig szczurów o jak największą liczbę znalezień.

Gdybym tak do sprawy podchodził, to poszedłbym w ślady np. Szalonego bizonia - zaliczając tradycyjne nawet ich nie odwiedziając. Tylko robiłbym to subtelniej, tak, żeby nie wyszło to na jaw tak szybko.

Bawmy się i dajmy się bawić innym :)
Pozdro ;)
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tuchlin
Wyjadacz
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: tuchlin »

Jeśli chodzi o skrzynkę LOT Gdańsk, to napisałem komentarz, potem napisałem na priva z pytaniem czy to nie pomyłka z tymi koorami i brakiem opisu (myślałem że to może mikro zarejestrowane jako virtual przez przypadek?) i z prośbą o korektę/poprawę koordów i opisu. Odpowiedzi nie otrzymałem. Po tej wiadomości dotychczasowe wpisy ( w tym mój) zostały skasowane, ale pojawił się opis, ze chodzi o spisywanie tabliczek, bo wcześniej nie było wiadomo co zrobić, żeby zdobyć skrzynkę. Koordy nadal z kosmosu. Napisałem maila do RR, ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi... ? Dla mnie nawet jeśli ta skrzynka będzie nadal aktywna, to nie zamierzam jej zdobywać. Jedyne co moge zrobić to ignorować takie skrzynki :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Jesli chodzi o te nieszczesna skrzynke LOT - caly czas mnie zastanawia dlaczego te wspolrzedne sa takie "okragle". Podejrzewam ze czlowiek chcial wpisac dane z przecinkiem ale my wywalalo ze bledny format - wiec, niewiele myslac - wpisal tylko czesc calkowita :)
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
trojmiasto
Administrator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: trojmiasto »

Może tak, może nie... niestety nie odpowiada na jakiekolwiek oferty pomocy, czy prośby o poprawienie danych. Może zbyt szybko jeszcze wyrokować, ale wróży to nie najlepiej.
Jest co prawda gorzej niż było, ale za to lepiej niż będzie.
Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator

również napisałem do RR w sprawie LOTu i dostałem taka odpowiedź:
Witaj,
Rada Rejsu dostała zgłoszenie iż coś jest nie w porządku z współrzędnymi skrzynki LOT Gdańsk. Mam zatem prośbę, abyś poprawił(a) współrzędne, a jeśli chwilowo nie masz takiej możliwości - ustaw status na \"czasowo niedostępna\".

Na marginesie polecam lekturę artykułów:
http://www.opencaching.pl/wiki/index.ph ... .C4.99_.3F
http://www.opencaching.pl/wiki/index.ph ... e_skrzynki
http://opencaching.pl/wiki/index.php/Ja ... 7_skrzynki

pozdrowienia,
filips/RR
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Mail cytowany przez Ciebie zostal wyslany do wlasciciela skrzynki - Ty dostales tylko jego kopie.
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator

tak się domyślam że dostałem kopię, ale raczej wstawiłem go dlatego aby pokazać że RR podjęła jakieś kroki w tej sprawie
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
giovanni
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: giovanni »

Moje zdanie o wirtualach:
lubię następujące wirtuale:
1. patriotyczne, związane z miejscami pamięci, takie na starcie wysoko oceniam
2. zdjęciowe - czyli umieścić swoje zdjęcie przy czymś tam
3. architektoniczne - takie, które mają pokazać mi jakiś ciekawy budynek
4. powroty/ spacery po przeszłości

i luzne przemyślenia
- w mieście często, chociaż nie zawsze V jest lepszy niż T bo nie wsadzam podczas jego szukania rąk w bród, szkło lub psie kupy.
- w terenie często chodzi o to żeby przejść się jakąś trasą, zobaczyć ładny kawałek lasu, jakieś fajne miejsce, tak więc jeśli na kilka leśnych T trafi się 1 V to to dla mnie nie dramat
- V z tablic informacyjno-przyrodniczych powodują iż czytam taką tablicę. Inaczej z wrodzonego lenistwa mógłbym tego nie zrobić
- co do p. 1 i 3 z mojej listy o oczywiście fajniej by było żeby kilka takich punktów było połączonych w jedną skrzynkę, ale jak ktoś już założył pojedyńcze to trudno.
- znam V o wiele lepsze niż niektóre T
Gdyby zdjąć ze statystki punktację za odkrywanie i zakładanie V to i tak bym ich szukał/ zakładał. Zamiast zdjęcia wolałbym już ujęcie V w osobną kategorią. Wtedy statystyka wyglądałaby tak: ZNALAZŁ 100/300; ZAŁOŻYŁ 3/9
pzdr
Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Podziękował;: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Saracen »

Pojawiają się kiepskie virtuale i pojawiać się będą dalej... dopóki ktoś je będzie zaliczał! Zamiast zaliczać wrzoda żeby poprawić statsy wrzucać w ignory, albo logować nieznalezienie... A tymczasem na forum szum straszny, i... skrzynki z oceną -3 i masą znalezień! Wnioski: albo świadoma decyzja- nie popieram byle czego, nie loguję znalezienia, albo bardziej extreme- wywalić ze statystyk virtuale (czego nie popieram, bo są też wartościowe egzemplarze gatunku)! Ewentualnie logować nieznalezienia... wtedy RR mogło by coś zrobić...
Dziku
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Dziku »

Można i tak.
Niektórzy logują znalezienie takiego wrzoda, by niską oceną uświadomić autorowi ogrom beznadziei jego skrzynki. Ale może rzeczywiście można się choć na Forum umówić co do postępowania w takich sytuacjach... Nie upieram się - może nieznalezienie to lepsze wyjscie.
Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: marwaldor »

wot i caly system punktacji o kant tyłka rozbic :)

najniższe oceny nikogo nie zniechecają :)

a wszystko to bo: zamiast keszowac dla skrzynek - goni się za statystykami...
ODPOWIEDZ