drakers123

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
burak
Wyjadacz
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: burak »

jak napisane na wiki:
"Geocaching (gr. geo - Ziemia, ang. cache - chować, kryjówka) jest jedną z nowych dyscyplin sportowych"
a teraz definicja sportu:
"sport to każda forma aktywności (fizycznej i umysłowej) podejmowana w celu rywalizacji - zbiorowej lub indywidualnej, w różnych grach i dyscyplinach ale też "z samym sobą"
jeśli traktujemy naszą zabawę jako dyscyplinę sportową to rankingi są nieodzownym jej elementem i powinny zostać.
Obrazek
Obrazek
Skąd w ludziach tyle zła, że używają tyle różowego koloru??
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Podziękował;: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

Meghan (mph) pisze:
ted69 pisze:Lubie statystyki, zawsze lubilem i ciezko by mi bylo napisac ze jestem ZA skasowanien statystyk. Bylaby to porazka nas wszystkich - bo okazaloby sie ze bawimy sie w cos zypelnie innego niz mamy wpisane w tytule (nie w geocaching ale ..... no wlasnie, w CO).
Mógłbyś mi wyjaśnić, dlaczego strona bez zagregowanych statystyk to już nie geocaching? Bo jakoś to do mnie nie dociera, zwłaszcza że w innym miejscu piszesz, że geocaching to szukanie i chowanie - a to nie wymaga statystyk.
Moze niezbyt jasno napisalem :) Chodzilo mi o to ze okazac by sie moglo ze niektore osoby tylko po to chodza i znajduja skrzynki by podbic sobie licznik. Mogloby byc tak ze po skasowaniu strony ze statystykami - ilosc uczestniczacych z naszej zabawie znaczaco by zmalala. Mam nadzieje ze to tylko moja ironia - a nie rzeczywistosc :)
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Hern »

Ted, z tym za słabym wynikiem np. Zyra myślę, że się mylisz. Zrobienie 2 tys lewych wpisów jest banalnie proste i to z różnymi komentarzami w dodatku. Powiedz mi ile chcesz "znalezień" i w jakim czasie mają być, jaki rozkład dobowy sobie życzysz, więcej rano, czy po południu, w weekend pewnie więcej ... No problem, wygeneruję.
Nie robię tego bo bawię się w GC a nie w nabijanie statystyk. Niestety ZAWSZE znajdzie się ktoś, kto będzie chciał bawić się inaczej, wbrew regułom i to niezależnie czy Zyr będzie miał 800 czy 8 tys skrzynek na koncie.
Poza tym ZYR to bot, więc się nie liczy ;-)
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
PUG-Bielany
Stały bywalec
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: PUG-Bielany »

Mimo że zabierałem głos w tej sprawie,zapewniam że mi statystyki nie są wogóle do niczego potrzebne.Chodzi mi o to że są w tej naszej zabawie jakieś zasady,które należałoby przestrzegać.A osoby jawnie łamiące regulamin powinny być w jakiś sposób upominane ( nie chcę używać słowa karane),bo po coś ten regulamin jest.Kiedyś gdzieś w innym wątku Kwieto najtrafniej w/g mnie opisał całą tą sytuację,jak znajdę gdzieś jego wypowiedź z którą sie zgadzam w 100% zacytuje ją w tym wątku.A o banie statystycznym napisałem tylko dlatego że w ten sposób były sprawy nabijaczy statystyk załatwiane do tej pory,jakby było załatwiane w inny sposób,zapytałbym o inny sposób.Po za tym jeżeli regulamin jest łamany w innym punkcie ( np: skrzynki w niedozwolonych w/g RR miejscach) to reakcja RR jest natychmiastowa zawieszenie skrzynki.
Awatar użytkownika
PUG-Bielany
Stały bywalec
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: PUG-Bielany »

Oczywiście nie twierdze że jeżeli mi statystyki nie są potrzebne to innym też nie są potrzebne.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Meghan (mph)
Bywalec
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Meghan (mph) »

burak pisze:"sport to każda forma aktywności (fizycznej i umysłowej) podejmowana w celu rywalizacji - zbiorowej lub indywidualnej, w różnych grach i dyscyplinach ale też "z samym sobą"
jeśli traktujemy naszą zabawę jako dyscyplinę sportową to rankingi są nieodzownym jej elementem i powinny zostać.
Jak chcesz uderzyć psa, kij się zawsze znajdzie. Uroczy jest sposób, w jaki podkreślając i pogrubiając rywalizację z innymi milczeniem pominąłeś ostatnie słowa: "ale też "z samym sobą"".
ted69 pisze:Mogloby byc tak ze po skasowaniu strony ze statystykami - ilosc uczestniczacych z naszej zabawie znaczaco by zmalala. Mam nadzieje ze to tylko moja ironia - a nie rzeczywistosc
Pytanie tylko, czy osoba patrząca jedynie w statystyki to prawdziwy i pożądany geocacher? Wydaje mi się, że idea jest taka, że skrzynki są zakładane w interesujących z jakichś powodów miejscach, a bieg po zdrowie od punktu do punktu raczej zwiedzaniu nie służy. Ani szukający nie ma czego wpisać do logu (no bo nic w sumie nie widział), ani właściciel nie ma radości ze znalezienia jego skrzynki i zachęty do zakładania następnych równie ciekawych. Czy aby musi nam być szkoda sprinterów?
Tarzana przez Tarzana
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=4147][img]http://www.opencaching.pl/statpics/4147.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1541][img]http://geokrety.org/statpics/1541.png[/img][/url][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=264001eb-48c0-442c-ad6d-97a8557372be][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...i+bedzie+wiecej&uid=264001eb-48c0-442c-ad6d-97a8557372be[/img][/url]
ochkarol
Stały bywalec
Podziękował;: 0

Post autor: ochkarol »

Za perfidne i bezczelne falszowanie statystyk powinna przyslugiwac jedynie sluszna kara. KARA SMIERCI. 8)
Awatar użytkownika
burak
Wyjadacz

Meghan (mph) pisze:
burak pisze:"sport to każda forma aktywności (fizycznej i umysłowej) podejmowana w celu rywalizacji - zbiorowej lub indywidualnej, w różnych grach i dyscyplinach ale też "z samym sobą"
Jak chcesz uderzyć psa, kij się zawsze znajdzie. Uroczy jest sposób, w jaki podkreślając i pogrubiając rywalizację z innymi milczeniem pominąłeś ostatnie słowa: "ale też "z samym sobą"".

Pytanie tylko, czy osoba patrząca jedynie w statystyki to prawdziwy i pożądany geocacher? Wydaje mi się, że idea jest taka, że skrzynki są zakładane w interesujących z jakichś powodów miejscach, a bieg po zdrowie od punktu do punktu raczej zwiedzaniu nie służy. Ani szukający nie ma czego wpisać do logu (no bo nic w sumie nie widział), ani właściciel nie ma radości ze znalezienia jego skrzynki i zachęty do zakładania następnych równie ciekawych. Czy aby musi nam być szkoda sprinterów?
1. Rywalizacja z samym sobą ma miejsce np w alpinizmie czy maratonie.. tutaj przezwyciężania własnych słabości raczej nie widze (no chyba że ktoś ma lęk wysokości i idzie na dwie wieże, ale to wyjątek potwierdzający regułe)
2. ja jestem innego zdadnia.. jeśli ktoś lubi to dlaczego ma nie biegać od skrzynki do skrzynki.. wydaje mi się, że zobaczy tyle samo a napewno więcej niż jadąc samochodem.. jak jeżdzę rowerem od skrzynki do skrzynki to też nic nie zobaczę??
Obrazek
Obrazek
kufel
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy

Post autor: kufel »

burak pisze:jak jeżdzę rowerem od skrzynki do skrzynki to też nic nie zobaczę??
Zobaczysz wszystko :D ,Ja też jeżdżę do skrzynek rowerkiem,to najlepszy sposób 8)
Awatar użytkownika
Meghan (mph)
Bywalec
Podziękował;: 1 raz

Post autor: Meghan (mph) »

I napisz tu człowieku nie wprost - bieganie od skrzynki do skrzynki, tak samo jak bieganie po sklepach w poszukiwaniu gumek recepturek, nie musi się odbywać pieszo. Jak już pisałam - każdy ma inne potrzeby i oczekiwania od gc, ale sam sobie odpowiedz, czy gc jest dla Ciebie przede wszystkim dla statystyk.

ochkarol --> śmierć towarzyska mile widziana.
Tarzana przez Tarzana
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=4147][img]http://www.opencaching.pl/statpics/4147.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=1541][img]http://geokrety.org/statpics/1541.png[/img][/url][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=264001eb-48c0-442c-ad6d-97a8557372be][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=...i+bedzie+wiecej&uid=264001eb-48c0-442c-ad6d-97a8557372be[/img][/url]
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Meghan (mph) pisze: Pytanie tylko, czy osoba patrząca jedynie w statystyki to prawdziwy i pożądany geocacher?
A gdzie jest powiedziane ze ma byc jakos wzor "prawdziwego" geocachera ? :lol: Geocaching to zabawa - kazdy ja rozumie inaczej, kazdy bawiacy sie w GC znajduje w nim cos innego.
Jeden lubi chodzic po swoim miescie i wydlubywac penseta nanocache z roznych miejsc. Ktos inny lubi biegac po lasach z saperka i kopac glebokie doly, inny znowy lubi biegac od skrzynki do skrzynki i tylko je "zaliczac".
Jedni wolna skrzynki schowane na lonie przyrody, w lesie, na bagnie, w skalkach - inni lubuja sie w lazeniu po ruinach czy starych bunkrach.
I co w tym zlego ze ludzie sa rozni i rozne rzeczy ich bawia ?
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Kontakt:

Hern pisze:Ted, z tym za słabym wynikiem np. Zyra myślę, że się mylisz. Zrobienie 2 tys lewych wpisów jest banalnie proste i to z różnymi komentarzami w dodatku.
Tylko ze najprawdopodobniej osoba ktora tak usiluje podbic sobie licznik - nie ma pewnie zielonego pojecia jak napisac skrypcik ktory by to zrobil :)
Potrafi to tylko klikac recznie - nic wiecej. Dlatego sadze ze w ktorejs chwili po prostu takie zachowania zanikna.
Hern pisze:Poza tym ZYR to bot, więc się nie liczy ;-)
A to jest juz zupelnie INNA historia :lol:
Obrazek . Obrazek
Awatar użytkownika
Hern
Forumator
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Hern »

ted69 pisze:
Meghan (mph) pisze: Pytanie tylko, czy osoba patrząca jedynie w statystyki to prawdziwy i pożądany geocacher?
A gdzie jest powiedziane ze ma byc jakos wzor "prawdziwego" geocachera ? :lol: Geocaching to zabawa - kazdy ja rozumie inaczej, kazdy bawiacy sie w GC znajduje w nim cos innego.
Jeden lubi chodzic po swoim miescie i wydlubywac penseta nanocache z roznych miejsc. Ktos inny lubi biegac po lasach z saperka i kopac glebokie doly, inny znowy lubi biegac od skrzynki do skrzynki i tylko je "zaliczac".
Jedni wolna skrzynki schowane na lonie przyrody, w lesie, na bagnie, w skalkach - inni lubuja sie w lazeniu po ruinach czy starych bunkrach.
Ted... zastanów się ... Skoro ma być tak jak piszesz, to po co nam regulaminy jakiekolwiek ? Po co zwracać uwagę na śmieci w skrzynkach, na zaginione geokrety ? Po co cokolwiek regulować, pilnować ? Po co hasła w wirtualach, po co zawieszać skrzynki ? Po co klasyfikacja skrzynek ? Po co logi ? Po w ogóle hasło do serwisu ?
Niech każdy się bawi tak jak chce ! Przecież to OPEN !

[/ironia=off][/sarkazm=off][/rozżalenie=on][/zwątpienie=on]
ObrazekObrazekObrazek
NIE wyhaczam, NIE zaliczam, po prostu znajduję. A reszta o drzewo ...
Awatar użytkownika
burak
Wyjadacz

nie bardzo rozumiem.. rozmawiamy o sposobie dotarcia do skrzynki, statystykach i o upodobaniach różnych ludzi do różnych skrzynek a tu ktoś z regulaminem wyjeżdza.. nie kumam
Obrazek
Obrazek
kufel
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy

Post autor: kufel »

ted69 pisze: Jedni wolna skrzynki schowane na lonie przyrody, w lesie, na bagnie, w skalkach - inni lubuja sie w lazeniu po ruinach czy starych bunkrach.
I o to właśnie chodzi w tej zabawie:).Każdy jest inny,każdy lubi co innego.OC jest na tyle elastyczne,że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.Są wszystkie rodzaje skrzynek.Jest naprawdę w czym wybierać:) .Nikt nie zmusza nikogo do odkrywania niechcianych skrzynek,każdy idzie do skrzynki którą sobie wybierze.
ODPOWIEDZ