Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
Moderator: Moderatorzy
-
dzejbi
- Forumator
- Podziękował;: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie
Użytkownik SnikerS zalogowany na Portalu OC w dniu 21.09.2014 nie może pochwalić się żadnym znalezieniem. Na samarytańską ofertę pomocy w znalezieniu Jego pierwszej skrzynki dostałem w dniu wczorajszym odpowiedź że nie wdraża się w szukanie skrzynek lecz obserwuje pojawiające się nowinki wykorzystując je do wybierania kierunków swoich wycieczek rowerowych. I tak niezmiennie od 11 lat
. Gdybym nie słyszał o lewych kontach niektórych gostków na OC pomyślałbym: - dobre, prawie uwierzyłem
.
-
dzejbi
- Forumator
Kolejny "obserwator". Użytkownik wisnia_w zarejestrowany na OC w dniu 10.04.2010 (ponad 15 lat). Wysłałem ofertę internacjonalistycznej pomocy w odszukaniu pierwszej skrzyneczki, zobaczymy jaka tym razem będzie odpowiedź (jeśli będzie)
.
- krcr
- Wyjadacz
- Podziękował;: 58 razy
- Otrzymał podziękowań: 33 razy
Ale odpowiedz mi na jedno: czy gdzieś w regulaminie OC, czy w spisie dobrych praktyk jest wzmianka, że po założeniu konta trzeba szukać keszy w terenie? To jakiś wymóg?
-
200e200w
- Bywalec
- Podziękował;: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
O właśnie. Zresztą na OC zarejestrowani są też użytkownicy, których w OC interesuje jedynie rozwiązywanie zagadek z Adwentowego Kalendarza Quizowegokrcr pisze: poniedziałek 17 listopada 2025, 22:09 Ale odpowiedz mi na jedno: czy gdzieś w regulaminie OC, czy w spisie dobrych praktyk jest wzmianka, że po założeniu konta trzeba szukać keszy w terenie? To jakiś wymóg?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 listopada 2025, 23:08 przez 200e200w, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dzejbi
- Forumator
Jest ich znacznie więcej ale powolutku, oto kolejni miłośnicy AKQ ( wg uczonych w piśmie): zbirys zarejestrowany 08.12.2013 oraz Marker45 zarejestrowany na OC w dniu 27.09.2014. Ponieważ pojawiają się nieścisłości, specjalnie dla @krcr powtórzę pytanie - czy ktoś zna ?
-
dzejbi
- Forumator
Całkiem możliwe (?) że @200e200w ma rację i są to wielbiciele AKQ. Ja nie wdrożyłem się w tą inicjatywę i nie śledzę pojawiających się zagadek, które tak jak wyżej wymienieni pojawiają się teraz na OC przez cały rok ? Tak czy inaczej AKQ stało się już tradycją, która wrosła w pejzaż OC jak @mangus w Zawady
. Kolejna para "miłośników" : Anastazja - użytkownik zarejestrowany 14.05.2021 oraz leszbo zarejestrowany na OC 01.11.2022 . Ktoś zna ?
-
maciej.rutecki
- Bywalec
- Podziękował;: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Czekam aż dojdziesz do mojego konta. Statystyki marne, a głównie odwiedzam stare miejsca, a wraz z nimi skrzynki, nawet nie biorę udziału w AKQ.
Jaki ma cel ten post? Wspomniałeś o regulaminie, któryś z w/w łamie go i w jaki sposób?
Jaki ma cel ten post? Wspomniałeś o regulaminie, któryś z w/w łamie go i w jaki sposób?
Ostatnio zmieniony piątek 21 listopada 2025, 16:59 przez maciej.rutecki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dzejbi
- Forumator
Odpowiadam "z biodra" więc nie wiem od kiedy jesteś na OC. Dobrych kilka lat temu przez OC przewaliła się afera z między innymi członkami COG (chociaż nie wiem czy już pod tą nazwą) o posiadanie innych, lewych kont na Opencaching. Obecny skład COG również przytulił uczestnika tamtych wydarzeń. Nie wiem czy sytuacja się nie powtarza więc zwracam uwagę. Ja nie mogę tego zweryfikować ale są "siły", które mogą jeśli będą chciały
. Co do sugerowanych jedną z odpowiedzi zainteresowań AKQ to wybacz ... ale chyba tego nie łyknąłeś
. Podaj mi jeden sensowny powód np 14-letniego przeglądania stron OC bez żadnego znalezienia. Może to jedno znalezienie daje możliwość powiązania kont ? O szczegóły pytaj w COG-u lub RT.
-
maciej.rutecki
- Bywalec
Rozumiem, że masz podstawy podejrzewać w/w profile, a nie tylko zgadujesz?dzejbi pisze: czwartek 20 listopada 2025, 22:26 [...]Obecny skład COG również przytulił uczestnika tamtych wydarzeń. Nie wiem czy sytuacja się nie powtarza więc zwracam uwagę. [...]
Ale ja nie zadałem tego pytania, tylko Ty. Zdaje się, że któryś z zainteresowanych także Ci odpowiedział i nie widzę podstaw temu nie wierzyć, wręcz odpowiedź jest racjonalna. Ja zaś co najwyżej mogę odpowiadać za siebie, czego wszystkim życzę.dzejbi pisze: czwartek 20 listopada 2025, 22:26 [...] Podaj mi jeden sensowny powód np 14-letniego przeglądania stron OC bez żadnego znalezienia. Może to jedno znalezienie daje możliwość powiązania kont ? O szczegóły pytaj w COG-u lub RT.
-
dzejbi
- Forumator
OK dla potrzeb tej wymiany zdań ustalmy więc że zbieram w peleton rozsianych po kraju, nazwę ich trochę "innych", miłośników turystyki rowerowej, którzy kupili sobie kiedyś rowerek i od kilku, kilkunastu lat nie wiedzą gdzie jechać.
-
dzejbi
- Forumator
Zostawmy w spokoju AKQ i turystykę rowerową. Takie "aktywne inaczej" nicki można wykorzystywać w różny sposób. Jako pierwszy przykład - wybory. Czy można oczekiwać odpowiedzi o uczestnictwie (lub braku uczestnictwa) choćby jednego z wyżej wymienionych w tym wątku osób (nicków) w wyborach do COG na przestrzeni kilku ostatnich lat ? To nie jest pełna lista zanotowanych osób ale zajmijmy się tymi wymienionymi. Wystarczy TAK lub NIE bez podawania nicka.
-
maciej.rutecki
- Bywalec
A uczestnictwo jest obowiązkowe? Regulamin pozwala na głosowanie przez osoby, które nie mają żadnych znalezień? Na obydwa pytania odpowiedź brzmi "nie" i Twoje pytanie traci sens.dzejbi pisze: niedziela 23 listopada 2025, 00:42 [...] nicki można wykorzystywać w różny sposób. Jako pierwszy przykład - wybory. Czy można oczekiwać odpowiedzi o uczestnictwie (lub braku uczestnictwa) choćby jednego z wyżej wymienionych w tym wątku osób (nicków) w wyborach do COG na przestrzeni kilku ostatnich lat ? T[...]
Nie rozumiem takiego wchodzenia komuś w butach do domu, serio. Jest bardzo niefajne to co teraz robisz (i jest to powód dlaczego w ogóle odpisałem w tym wątku, bo rzadko tutaj się udzielam). Zastanawiam się nadal jaki masz cel, bo wychodzi na to, że chcesz zniechęcać ludzi do OC przy okazji kolejnej "wycieczki" w kierunku COG, a to może zrobić więcej szkód OC niż ileś tam nieaktywnych kont.
-
dzejbi
- Forumator
Tak to prawda - regulamin wyborczy zabezpieczony jest warunkiem określonej liczby znalezień. Dowolna liczba aktywnych inaczej ( nie wspominam o nieaktywnych kontach) nie ma tu znaczenia. Wykorzystując Twoją znajomość zagadnienia - czy na przewijającym się pasku na stronie głównej OC "Garść aktualnych statystyk" ilość "Aktywnych użytkowników" podawana liczba uwzględnia te osoby czy nie ? Z innymi Twoimi wątpliwościami nie będę polemizował. Masz prawo uważać że wszystkie moje działania ukierunkowane są na szkodę OC. Twój wniosek o bana dla mnie nie byłby więc zaskoczeniem.