[Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
krcr
Wyjadacz
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: [Android/Freeware] Awaryjniejszy GPX

Post autor: krcr »

ronja pisze: piątek 18 kwietnia 2025, 19:38Poszło.
Tak. Dostałem, dzięki.
Odpiszę tutaj (nie tylko w mailu do Ciebie), może ktoś jeszcze skorzysta.

Nowsze Androidy jak już zauważyliście przestały akceptować aplikacje napisane pod starsze systemy (kwestie bezpieczeństwa). Nie wiem czy da się to inaczej obejść, ale ja użyłem emulacji starszej wersji Androida (Sandboxa).

Na obecną chwilę udało mi się odpalić AwaryjniejszyGPX na Xiaomi 12T Pro (Android 15) poprzez emulator VMOS. Trzeba pobrać trochę danych (program sam to robi), obejrzeć reklamy (jeżeli nie mamy wersji pro). Potem tworzymy emulowany system (ja użyłem Androida 7.x).
Nie wgłębiałem się jak tam wygląda współdzielenie pamięci z naszym normalnym systemem, więc awaryjniejszy ściągnąłem w emulowanym środowisku za pomocą przeglądarki (skróciłem link do prostej postaci w shorturl.at, bitly.com żeby łatwiej wpisać adres z palucha).

Zainstalowałem jeszcze aplikację (emulator) Virtual Android, ale nie mogłem go uruchomić bo cały czas pluje się o zaznaczenie opcji "Disable child process restriction" w opcjach deweloperskich mimo że moim zdaniem mam to zrobione.

Nie miałem więcej czasu na grzebanie się w tej apce. Może ktoś z Was się z tym upora i to opisze tutaj.

Równolegle próbuję powtykać patyczki i rozmoczony papier w Aplikację Bogusia. Może się uda, może nie. Dam znać :)
Na obecną chwilę jestem w stanie zainstalować aplikację normalnie na Androidzie 15, ale się "crashuje".
Za ten post autor krcr otrzymał podziękowanie:
ronja
Niepraktykujący abstynent
Obrazek Obrazek
Jeżeli chcesz mi wysłać maila - w temacie umieść "[OC]"
Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Podziękował;: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: ronja »

Dzięki za wsparcie. To "crashowanie" jako laika mocno mnie denerwuje. Chyba poszukam jakiegoś starszego telefonu z archaicznym systemem, żeby był tylko do "awaryjniejszego", a na coś stabilnego poczekam - czasami się udaje :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krcr
Wyjadacz
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: krcr »

Ogólnie to doszedłem do tego:
- Po uruchomieniu opcji programistycznych i włączeniu debugowania USB możemy zainstalować awaryjniejszy z komputera*.

Kod: Zaznacz cały

adb install --bypass-low-target-sdk-block FILENAME.apk
Dzięki temu zainstalujemy aplikację na nowym Androidzie, ale aplikacja się wywraca na mordkę przy próbie uruchomienia.
Zaglądałem w AndroidMAnifest.xml po zdekompilowaniu aplikacji, ale przez brak wiedzy w tym temacie doszedłem tylko że przy próbie kompilacji wywala błędy o braku kodu kolorów, okien dialogowych.
Raczej się poddaje na obecną chwilę.

*) Opis instalacji
Minimalny zestaw do instalacji (ADB) można pobrać STĄD
ronja pisze: sobota 19 kwietnia 2025, 18:55 Chyba poszukam jakiegoś starszego telefonu z archaicznym systemem, żeby był tylko do "awaryjniejszego", a na coś stabilnego poczekam - czasami się udaje :D
Chyba najbardziej rozsądne wyjście. Ja bym celował (ale nie dam głowy) w Android 12 maksymalnie.
Za ten post autor krcr otrzymał podziękowanie:
ronja
Niepraktykujący abstynent
Obrazek Obrazek
Jeżeli chcesz mi wysłać maila - w temacie umieść "[OC]"
Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: Pawel brasia »

krcr pisze: sobota 19 kwietnia 2025, 20:50 Chyba najbardziej rozsądne wyjście. Ja bym celował (ale nie dam głowy) w Android 12 maksymalnie.
Mam 13 i Awaryjniejszy działa, ale Locusa musiałem zainstalować starego (3,50).
Ach, gdyby ktoś potrafił wskrzesić Awaryjniejszego do takiej wersji, by pasował do nowego Andka i Locusa....
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek
coosiek
Bywalec
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: coosiek »

Właśnie ogarniam nowy tel i jest na nim Android 14. Dotarłem do tego etapu co Wy czyli apka nie instaluje się. Nie jestem zbyt biegły w emulatorach I innych cudach. Także z tego co widzę to na obecną chwili nici z korzystania z awaryjniejszego gpxa? :(
ODPOWIEDZ