Masowe zakładanie keszy

Pokaż Swoje zdjęcia z wypraw lub wklej link do galerii

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
bartek-111
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Masowe zakładanie keszy

Post autor: bartek-111 »

Temat pewnie nikogo, ale zapytać mi nie szkodzi.

Problem (póki co mój):
Jadę w teren, totalną białą plamę. I zakładam tam kesze. Pięć. Dziesięć. A jak aż za dobrze pójdzie to i dwadzieścia parę.
Lenistwo.
Kesze w terenie fajnie się zakłada.
Ale robienie opisów to zło.
I chciałbym sobie ten proces trochę usprawnić.

Obserwacje nr 1:
Locus (sorry CGeo'wcy :)) pozwala na zapis punktów z mapy do osobnych, dedykowanych folderów. Taki folder można potem wyeksportować do pliku GPX.

Obserwacje nr 2:
Przy pomocy ChatGPT mam już opanowane kilka haków na OC. W tym masowe zakładanie keszy na raz. Ale nie mam do tego jakiegoś UI. A bez tego to nie będzie "intuicyjne".

Założenie:
- Apka w formie rozszerzenia do Chrome (to już mam opanowane)
- Jakiś próg wejścia / blokada, żeby dziecko z ulicy tego nie nadużywało, bo mnie Deg zabije.
- Jakiś prosty interfejs, do którego będzie można przekazać plik GPX.
- Po imporcie, była by zwracana lista punktów, z nazwami z pliku GPX.
- Apka pozwalała by na ustawienie takich rzeczy jak nazwa kesza, krótki opis. Kordy brane z GPX. Większość ustawień była by defoultowa, czyli poziom trudności, kesza, województwo.
- Po naciśnięciu "WYKONAJ" szło by odpowiednie zapytanie, które na OC by na koncie delikwenta założyło kesze, zgodne z GPX i tym o wypełnił w interfejsie.

Pytanie, czy komukolwiek, poza mną, coś takiego było by potrzebne.
Za ten post autor bartek-111 otrzymał podziękowanie:
keram58
Kup mix sałat. Wyrzuć mix sałat. Powtórz!
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Masowe zakładanie keszy

Post autor: krystiant »

Skoro gpx wyeksportowany z serwisu zawiera opis, to pewnie do zapisywanego w locusie punktu pewnie też jakieś notatki można dodać, a jakiś interfejs pośredniczący do wstępnej obróbki danych przed wrzuceniem do bazy OC uważam za dobry pomysł. I takie coś moim zdaniem byłoby przydatne nawet przy zakładaniu pojedynczych keszy.
IMO pomysł dobry, choć nie twierdzę że będę używał ;-)
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)
Awatar użytkownika
keram58
Centrum Obsługi Geocachera
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: keram58 »

To ciekawy pomysł i powiem, że mnie zainteresował.
Obrazek
Smiechol
Centrum Obsługi Geocachera
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Smiechol »

Jestem za i chętnie przetestuje ;)
dzejbi
Wyjadacz
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: dzejbi »

Choćby miało to pomóc tylko jednej osobie, każde usprawnienie jest pożądane. Osobiście nie planowałem i nie planuję "masowego" zakładania skrzynek w rozumieniu zarysowanej konwencji "zapełniania białych plam na mapie". Podpisuję się pod stwierdzeniem: "Kesze w terenie fajnie się zakłada" :) . Pozdrawiam.
Leone
Stały bywalec
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Leone »

Bardzo ciekawy pomysł. Myślę, że ma to szanse powodzenia. Moje uwagi:
  1. wtyczka do przeglądarki OK, ale dlaczego tylko chrome?
  2. chatgpt i inne tego typu „narzędzia” to zło. Moim zdaniem lepiej zasysać pierwszy / pierwsze dwa paragrafy z Wikipedii.
  3. Próg wejścia: liczba założonych skrzynej jest wyższa niż x.
  4. Jeśli będzie wtyczka dla FF, to na pewno przetestuję.
rum omnium fundamenta
www.leone.prv.pm
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
bartek-111
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: bartek-111 »

Leone pisze: niedziela 16 marca 2025, 15:15 Bardzo ciekawy pomysł. Myślę, że ma to szanse powodzenia. Moje uwagi:
  1. wtyczka do przeglądarki OK, ale dlaczego tylko chrome?
  2. chatgpt i inne tego typu „narzędzia” to zło. Moim zdaniem lepiej zasysać pierwszy / pierwsze dwa paragrafy z Wikipedii.
  3. Próg wejścia: liczba założonych skrzynej jest wyższa niż x.
  4. Jeśli będzie wtyczka dla FF, to na pewno przetestuję.
Chrome i FF mają inne pliki manifestu, oraz inny sposób publikacji aplikacji. Na chrome już się wykosztowałem w $ (naprawdę) i wiem co tam i jak. Na FF, zwyczajnie nie mam cierpliwości by wgryzać i dostosowywać oporogramowanie.
Kup mix sałat. Wyrzuć mix sałat. Powtórz!
Jawor1OCF
Bywalec
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Jawor1OCF »

bartek-111 pisze: poniedziałek 10 marca 2025, 21:50 Pytanie, czy komukolwiek, poza mną, coś takiego było by potrzebne.
Mnie na pewno nie, ale co ważniejsze, nie sądzę, aby takie rozszerzenie do przeglądarki wyszło nam na dobre. Tego typu narzędzie spowodowałoby, że więcej opisów keszy byłoby generowane przez sztuczną inteligencję i zawierało błędy merytoryczne lub wprowadzało w błąd co do sposobu znalezienia skrzynki.
Tak na marginesie, z tego co rozumiem, to takie narzędzie nie miałoby na celu tworzenia wskazówek do znalezienia kesza, ale znając geniusz niektórych osób, byłyby one w stanie zrobić kesza z wadliwym opisem, w tym z wadliwym sposobem odnalezienia skrzynki, mimo że ta wtyczka do tego by nie miała służyć.
Ludzie są z natury leniwi i to jest niemalże pewne, iż taka wtyczka zachęcałaby wielu do robienia skrzynek złej jakości lub przynajmniej skrzynek byle jak opisanych. Może niektórzy rzeczywiście zrobiliby dobry użytek z takiego narzędzia :wink:... ale ja nie jestem przekonany.
ODPOWIEDZ