Pytanie do dwusystemowców

Wszystko co nie mieści w innych tematach...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Podziękował;: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Re: Pytanie do dwusystemowców

Post autor: r00t7 »

tam prosta dyskusja nagradzana jest ostrzeżeniami ;)
Obrazek Obrazek
Jawor1OCF
Bywalec
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Jawor1OCF »

Podobno GC nie pozwala na własną politykę reaktywacji, a to generuje problemy natury techicznej.

P.S.
lupi pisze: sobota 08 grudnia 2012, 15:36 Wg mnie może być kilka przyczyn:

1) bariera 161 metrów z GC (+ inne ograniczenia). Części keszy nie można przenieść na GC. [...]

To GC używa granicy 1/10 mili zamiast 100 m?! Że jest to reguła bez wyjątków to wiedziałem, ale myślałem, że używają 100 m, tak jak OCPL, a nie jakiś 161... Mila to 1.609 metrów, a GC jest amerykański, 161 to podejrzanie blisko 1/10 · 1.609...
W sumie można było się domyśleć. Ale jak dla mnie już 100 m jest trochę zbyt restrykcyjne, a co by było przy 161 m w miastach... Mamy lepiej.
Ostatnio zmieniony wtorek 22 października 2024, 15:40 przez Jawor1OCF, łącznie zmieniany 1 raz.
200e200w
Bywalec
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: 200e200w »

Jawor1OCF pisze: niedziela 20 października 2024, 22:03 W GC skrzynka oficjalnie należy do GC, założyciel skrzynki nie jest właścicielem. Podobno GC nie pozwala na reaktywacje, a to generuje problemy natury techicznej.

P.S.
lupi pisze: sobota 08 grudnia 2012, 15:36 Wg mnie może być kilka przyczyn:

1) bariera 161 metrów z GC (+ inne ograniczenia). Części keszy nie można przenieść na GC. [...]
To GC używa granicy 1/10 mili zamiast 100 m?! Że jest to reguła bez wyjątków to wiedziałem, ale myślałem, że używają 100 m, tak jak OCPL, a nie jakiś 161... Mila to 1.609 metrów, a GC jest amerykański, 161 to podejrzanie blisko 1/10 · 1.609...
W sumie można było się domyśleć. Ale jak dla mnie już 100 m jest trochę zbyt restrykcyjne, a co by było przy 161 m w miastach... Mamy lepiej.
Dwie kwestie.
1. Dlaczego odkopałeś/-aś temat sprzed kilkunastu lat? (Zresztą nie tylko ten)
2. Stwierdzenie "W GC skrzynka oficjalnie należy do GC, założyciel skrzynki nie jest właścicielem" jest po prostu kłamstwem. Keszuję także na GC i tam jestem właścicielem skrytek, które założyłem. O ile faktycznie GC ma politykę, iż reaktywacji powinien dokonywać wyłącznie właściciel skrytki, to nie oznacza to, iż "GC nie pozwala na reaktywacje" ani nie powoduje to żadnych problemów natury technicznej (a nawet jeżeli, to z mojego doświadczenia zdarzają się one bardzo rzadko).
Jawor1OCF
Bywalec
Kontakt:

200e200w pisze:Dwie kwestie.
1. Dlaczego odkopałeś/-aś temat sprzed kilkunastu lat? (Zresztą nie tylko ten)
2. Stwierdzenie "W GC skrzynka oficjalnie należy do GC, założyciel skrzynki nie jest właścicielem" jest po prostu kłamstwem. Keszuję także na GC i tam jestem właścicielem skrytek, które założyłem. O ile faktycznie GC ma politykę, iż reaktywacji powinien dokonywać wyłącznie właściciel skrytki, to nie oznacza to, iż "GC nie pozwala na reaktywacje" ani nie powoduje to żadnych problemów natury technicznej (a nawet jeżeli, to z mojego doświadczenia zdarzają się one bardzo rzadko).
1. Bo tak, jeśli temat jest nieaktualny, to powinien zostać zamknięty, a nie jest.
2a. Dziękuję za wyprowadzenie z błędu.
2b. Wiem, że w GC założyciel skrzynki może ją reaktywować. Miałem na myśli reaktywację przez inną osobę. Nie sądzę, by mogło to naprawdę wprowadzić w błąd, stąd też sprostowanie.
Moja uwaga. Proszę nie mylić skrytek ze skrzynkami.
200e200w
Bywalec
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: 200e200w »

Jawor1OCF pisze: wtorek 22 października 2024, 15:38 Moja uwaga. Proszę nie mylić skrytek ze skrzynkami.
Mój błąd. Więcej keszuję na GC zatem też częściej używam słowa "skrytka" niż "skrzynka".
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 79 razy

Post autor: krystiant »

Jawor1OCF pisze: niedziela 20 października 2024, 22:03 Podobno GC nie pozwala na własną politykę reaktywacji
Jawor1OCF pisze: wtorek 22 października 2024, 15:38 Wiem, że w GC założyciel skrzynki może ją reaktywować. Miałem na myśli reaktywację przez inną osobę.
Żeby dojść do konsensusu musielibyście zdefiniować sobie co rozumiecie pod pojęciem "reaktywacja"...
Myślę, że gdybym w opisie napisał, że jak ktoś jest pewny, że kesza nie ma to może reaktywować miałbym problemy z zaakceptowaniem takiego kesza, więc nie pozwalają na własną politykę... A z drugiej strony miałem już kesze reaktywowane przez innych szukających i nie było problemu. Dla odmiany jak mi już zarchiwizowali mojego, to już musiałem założyć nowego, bo tamtego nie można było odarchiwizować.
Jawor1OCF pisze: wtorek 22 października 2024, 15:38 Proszę nie mylić skrytek ze skrzynkami.
Ależ 200e200w nie pomylił, tylko ty ;-) Na GC są skrytki, na OC skrzynki...
Za ten post autor krystiant otrzymał podziękowanie:
200e200w
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)
Jawor1OCF
Bywalec
Kontakt:

krystiant pisze: wtorek 22 października 2024, 18:58 Ależ 200e200w nie pomylił, tylko ty ;-) Na GC są skrytki, na OC skrzynki...
Pewnie dlatego na OCPL notorycznie widzę pojęcie "skrytka" używane w niewłaściwy sposób. :wink:
Awatar użytkownika
bartek-111
Wyjadacz
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: bartek-111 »

krystiant pisze: wtorek 22 października 2024, 18:58 Dla odmiany jak mi już zarchiwizowali mojego, to już musiałem założyć nowego, bo tamtego nie można było odarchiwizować.
Z tego co mi wiadomo, jak tam kesz przejdzie na drugą stronę, to nie ma możliwości przywrócenia go. Zakładasz nowego GC z nowym numerem. Opis i cała reszta może być taka sama. Ale finalnie jest to zupełnie nowy kesz z czystą historią i brakiem znalezień.
Kup mix sałat. Wyrzuć mix sałat. Powtórz!
Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 79 razy

Post autor: krystiant »

Technicznie na 100% jest to możliwe - w ostateczności przez edycję wpisu bezpośrednio w bazie przez uprawnioną osobę, ale takie przyjęli zasady. Dlatego pisałem, że należałoby ustalić co rozmówcy rozumieją przez reaktywację :-)
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11, 12 i 13

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)
Awatar użytkownika
Lumen
Bywalec
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Lumen »

bartek-111 pisze: czwartek 24 października 2024, 00:24
krystiant pisze: wtorek 22 października 2024, 18:58 Dla odmiany jak mi już zarchiwizowali mojego, to już musiałem założyć nowego, bo tamtego nie można było odarchiwizować.
Z tego co mi wiadomo, jak tam kesz przejdzie na drugą stronę, to nie ma możliwości przywrócenia go. Zakładasz nowego GC z nowym numerem. Opis i cała reszta może być taka sama. Ale finalnie jest to zupełnie nowy kesz z czystą historią i brakiem znalezień.
W teorii:
- jeśli kesza na GC zarchiwizował recenzent - nie ma możliwości jego odarchiwizowania
- jeśli owner sam wcisnął guzik archiwizacji, ma jeszcze 3 miesiące na ewentualną zmianę zdania i prośbę do recenzenta o przywrócenie skrzynki do gry.
Za ten post autor Lumen otrzymał podziękowanie:
krystiant
Jawor1OCF
Bywalec
Kontakt:

Lumen pisze: czwartek 24 października 2024, 09:30
bartek-111 pisze: czwartek 24 października 2024, 00:24
krystiant pisze: wtorek 22 października 2024, 18:58 [...]
[...]
W teorii:
- jeśli kesza na GC zarchiwizował recenzent - nie ma możliwości jego odarchiwizowania
- jeśli owner sam wcisnął guzik archiwizacji, ma jeszcze 3 miesiące na ewentualną zmianę zdania i prośbę do recenzenta o przywrócenie skrzynki do gry.
Na OC reaktywacja odnosi się tylko i wyłącznie do schowania nowego pojemnika zamiast starego, zagubionego. :!: :!: :!: Odarchiwizowanie kesza nie jest reaktywacją! :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Lumen
Bywalec
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Lumen »

Jawor - dzięki za pouczenie :)
ODPOWIEDZ