Zmiany w mapach - zauważone błędy

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 1043
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 475 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: deg » wtorek 09 października 2018, 15:52

brasia pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 20:37
Co oznacza ikona "strzałka w górę"?
Gdy pierwszy raz zobaczyłem strzałkę - sam miałem niezły dylemat do czego służy.
Przed chwilą pozwoliłem sobie zmienić jej wygląd - teraz powinien lepiej obrazować jej funkcję. Przeglądarki mogą uparcie pokazywać starą wersję - Ctrl-F5 pomoże.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi deg za post (razem 2):
parlandobrasia
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

Awatar użytkownika
ronja
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1723
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: ronja » wtorek 09 października 2018, 15:59

U mnie na mapce nie działa przycisk odświeżania (na Edge).
Obrazek Obrazek

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 299
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: kojoty » wtorek 09 października 2018, 16:04

ronja pisze:
wtorek 09 października 2018, 15:59
U mnie na mapce nie działa przycisk odświeżania (na Edge).
jak rozumiesz nie działa - klikasz i co?

Awatar użytkownika
ronja
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1723
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: ronja » wtorek 09 października 2018, 16:07

Klikam i nic, dalej to samo statyczne okno na kordach domowych, bez keszy :) Możliwe, że już pracujecie nad tym, ale gdy wchodzę na mapkę pojawia się problem z wyświetleniem keszy. Pomaga F5 i OK. Ale gdy zmieniam opcje filtrowania, zaczyna się na nowo. Znowu F5 i OK. Nie wyświetla mi się nadal mapka, gdy w wyszukiwaniu keszy zaznaczam okienko "pokaż na mapie". Tu już nic nie pomaga.
Obrazek Obrazek

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 299
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: kojoty » wtorek 09 października 2018, 16:41

ronja pisze:
wtorek 09 października 2018, 16:07
Klikam i nic, dalej to samo statyczne okno na kordach domowych, bez keszy :) Możliwe, że już pracujecie nad tym, ale gdy wchodzę na mapkę pojawia się problem z wyświetleniem keszy. Pomaga F5 i OK. Ale gdy zmieniam opcje filtrowania, zaczyna się na nowo. Znowu F5 i OK. Nie wyświetla mi się nadal mapka, gdy w wyszukiwaniu keszy zaznaczam okienko "pokaż na mapie". Tu już nic nie pomaga.
hmm. Jakby ci to powiedzieć - u mnie działa - nawet na edge-u - i nie trzeb klikać F5 - po prostu działa - trochę czasem laguje - kesze ładują się po chwili - ale nad tym cały czas pracujemy
edge.JPG
mapka i edge
edge.JPG (165.67 KiB) Przejrzano 1265 razy

Awatar użytkownika
ronja
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1723
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: ronja » wtorek 09 października 2018, 16:53

Hmm. A teraz pokazuje, ale rzeczywiście - trzeba długo czekać na zmianę. Pogrzebałem w filtrach - proces wyświetlania znacznie się wydłużył. Odświeżanie z poziomu opcji mapy nadal muli. Tak więc, jeśli chodzi o funkcje, to są. Jeśli chodzi o sam proces, to jest, ale jak ukryty smok - wyjdzie, jak przyjdzie czas ;)
EDIT: ale wyszukiwarka zaskoczyła - w mig pokazała kesze na mapce :)
Obrazek Obrazek

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 299
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: kojoty » wtorek 09 października 2018, 17:26

ronja pisze:
wtorek 09 października 2018, 16:53
Hmm. A teraz pokazuje, ale rzeczywiście - trzeba długo czekać na zmianę. Pogrzebałem w filtrach - proces wyświetlania znacznie się wydłużył. Odświeżanie z poziomu opcji mapy nadal muli. Tak więc, jeśli chodzi o funkcje, to są. Jeśli chodzi o sam proces, to jest, ale jak ukryty smok - wyjdzie, jak przyjdzie czas ;)
EDIT: ale wyszukiwarka zaskoczyła - w mig pokazała kesze na mapce :)
nad szybkościa pracujemy - to jest problem zewnętrzny do mapy - OKAPI na nowej bazie nie działa nam tak szybko jak byśmy chcieli - to nei ma nic wspólnego z samymi zmianami jakie wprowadziliśmy - pracujemy nad tym...

Awatar użytkownika
ronja
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1723
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: ronja » wtorek 09 października 2018, 17:41

Wiem, że pracujecie :)
Obrazek Obrazek

mimi
Nowy na forum
Posty: 1
Rejestracja: piątek 11 września 2015, 11:27

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: mimi » wtorek 11 grudnia 2018, 13:47

Hej, chciałbym zgłosić pewien problem z mapą. To znaczy za każdym razem przy otwarciu konkretnego kesza i kliknięciu "Zobacz na mapie: Opencaching", mapa otwiera się w nowej karcie i niestety, ale wyłączają się wszelkie filtry (system pokazuje kesze ignorowane, własne, znalezione, tymczasowo niedostępne, zarchiwizowane itd.). Oczywiście przy włączeniu mapy przez odnośnik z menu głównego tego problemu nie ma.

mimi

Awatar użytkownika
Maleska
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 29
Rejestracja: środa 17 października 2012, 17:46
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: Maleska » wtorek 11 grudnia 2018, 15:11

mimi pisze:
wtorek 11 grudnia 2018, 13:47
wyłączają się wszelkie filtry (system pokazuje kesze ignorowane, własne, znalezione, tymczasowo niedostępne, zarchiwizowane itd.)

mimi
Też to zauważyłam :)Czasem wkurzające.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
deg
Forumator
Posty: 1043
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: deg » wtorek 11 grudnia 2018, 21:28

mimi pisze:
wtorek 11 grudnia 2018, 13:47
za każdym razem przy otwarciu konkretnego kesza i kliknięciu "Zobacz na mapie: Opencaching", mapa otwiera się w nowej karcie i niestety, ale wyłączają się wszelkie filtry
Dzięki za zgłoszenie. Dalsze jego losy można śledzić tu: https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/1781
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

Awatar użytkownika
laszlo
Bywalec
Posty: 38
Rejestracja: sobota 19 marca 2011, 11:44
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: laszlo » poniedziałek 25 lutego 2019, 06:21

Witajcie.

A czy jest opcja żeby na mapie znacznik cache'a ze zmodyfikowanymi współrzędnymi wskazywał miejsce nowych koordów a nie uparcie pierwotne miejsce? Plus jakieś dodatkowe oznaczenie takiej ikonki.

Było by to przydatne w sytuacji śledzenia sobie mapy w poszukiwaniu quizów, rozwiązywania ich i wpisywania odkrytych współrzędnych. Z góry było by wiadomo które zagadki są już rozwiązane i czekają na akcję terenową.

No chyba że już tak jest a tylko u mnie nie działa bo tak też może być :P
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi laszlo za post:
lec
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1693
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: brasia » poniedziałek 25 lutego 2019, 08:20

Wyszukiwarka miejscowości zniknęła :(
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Kika
Stały bywalec
Posty: 122
Rejestracja: piątek 12 września 2008, 23:59
Lokalizacja: 3miasto

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: Kika » wtorek 26 lutego 2019, 11:29

U mnie też brak wyszukiwarki miejscowości na mapie skrzynek - właśnie zauważyłam ;(

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 299
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 181 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: kojoty » wtorek 26 lutego 2019, 12:03

brasia pisze:
poniedziałek 25 lutego 2019, 08:20
Wyszukiwarka miejscowości zniknęła :(
Kika pisze:
wtorek 26 lutego 2019, 11:29
U mnie też brak wyszukiwarki miejscowości na mapie skrzynek - właśnie zauważyłam ;(
Tak, potwierdzam, zniknęła się i już się pojawiła... dzięki za czujność.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi kojoty za post (razem 2):
Kikabrasia

ODPOWIEDZ