deg pisze: poniedziałek 16 kwietnia 2018, 13:33
Kto zgadnie jakie może mieć powiązanie AKQ z pobieraniem obrazków przez Awaryjniejszego GPXa?
Czas na rozwiązanie. Temat dość skomplikowany, więc postaram się w prostych słowach opisać.
Normalnie gdy przeglądarka albo inne coś chce pobrać obrazek z OC robi to mniej więcej tak:
Przeglądarka > Serwer OC: Słuchaj - ponieważ szyfrujesz dane, potrzebuje od Ciebie certyfikatu
dla domeny opencaching.pl
Serwer > Przeglądarka: Proszę bardzo! (wysyłając certyfikat)
W tym momencie przeglądarka weryfikuje certyfikat i zaczyna używać go przy komunikacji z serwerem
Przeglądarka > Serwer: Ok, Twój certyfikat jest w porządku. Wyślij mi obrazek /obrazki/spojler_do_kesza.jpg
Serwer > Przeglądarka: Spoko - masz tu (wysyłając obrazek)
Sesja na niektórych Androidach wygląda nieco inaczej - nie wykorzystuje tzw. SNI (
https://en.wikipedia.org/wiki/Server_Name_Indication) mimo, że od dawna powinna. Zatem na tych Androidach sesja wygląda tak:
Przeglądarka > Serwer OC: Słuchaj - ponieważ szyfrujesz dane, potrzebuje od Ciebie certyfikatu,
ale nie powiem Ci dla której domeny go potrzebuję.
Serwer > Przeglądarka: Mam kilka certyfikatów i nie mam pojęcia o który Ci chodziło, bo tego mi nie podałaś. Wyślę Ci zatem pierwszy z brzegu certyfikat (wysyłając certyfikat dla domeny akq.opencaching.pl)
Przeglądarka > Serwer: Stary - coś mi tu ściemniasz! Wciskasz certyfikat dla domeny akq.opencaching.pl, a przecież obrazki ściągam z opencaching.pl - bez jakiegoś tam akq! Nie będę z Tobą rozmawiać, bo pewnie jesteś oszustem!
Szybki wpis pewnie korzysta z tych samych bibliotek komunikacyjnych co Awaryjniejszy, więc też magicznie przestał działać po instalacji certyfikatu dla akq.opencaching.pl i równie magicznie zaczął działać gdy w tych certyfikatach dwa dni temu pomieszałem. Generalnie błąd jest po stronie przestarzałych bibliotek w Androidach i warto by osoby które miały problemy - sprawdziły czy nie czeka na nie jakaś aktualizacja systemu. Ja wdrożyłem rozwiązanie-łatę, ale sam problem pozostał w Waszych telefonach.
Dało się zrozumieć te wszystkie zaklęcia, które napisałem?