Czy uzywasz GSAK

Wszystkie narzędzia, wtyczki, programy itp. pomocne przy znajdowaniu skrzynek i dbaniu o lasy...

Moderator: Moderatorzy

Czy używasz programu GSAK

TAK
6
14%
NIE
36
86%
 
Liczba głosów: 42

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1619
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Lokalizacja: blisko Krakowa.
Kontakt:

Czy uzywasz GSAK

Post autor: Lza » środa 23 października 2013, 22:05

Witam,

Na prośbę zaprzyjaźnionego administratora opencaching benelux proszę o kliknięcie, czy używasz programu GSAK czy nie. (Chodzi o rozeznanie czy jest to popularne oprogramowanie wśród keszerow)

Dzięki.

Jano
Wyjadacz
Posty: 423
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Jano » czwartek 24 października 2013, 07:18

Kiedyś z niego korzystałem. Bardzo przydatny program, ale od czasu, gdy pojawiła się możliwość wgrywania foto keszy do Garmina już nie używam.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Krysiul » czwartek 24 października 2013, 10:51

Nie czuję potrzeby używania tego programu. Ściąganie GPX-a ze strony + Locus daje mi wszystko, czego potrzebuję.

Do tych, co używają: co ma GSAK, że go używacie? Pytanie nie jest zaczepne - pytam, bo może mogę sobie za jego pomocą ułatwić życie jeszcze bardziej i nawet o tym nie wiem.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
łowca
Forumator
Posty: 1139
Rejestracja: środa 30 grudnia 2009, 10:15
Lokalizacja: N52/E21 + 15km

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: łowca » czwartek 24 października 2013, 11:21

Przy GCkowych keszach - mam wgrana do GSAKa prawie cała Polskę, a jak jadę w daleka okolicę to mogę sobie wysortować to, co potrzebuję, i wgrać ograniczony pakiet zamiast całej bazy prawie 8k skrytek

Do OCkowych nie używam, możliwości filtrowania GPXa jest więcej i to co jest na stronie mi wystarcza.
Obrazek Obrazek
Jeśli hobby koliduje ci z pracą - zmień pracę.

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 77 razy

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Stryker » czwartek 24 października 2013, 13:21

Krysiul pisze:Do tych, co używają: co ma GSAK, że go używacie?
Nie używam GSAK'a, bo drażni mnie ichniejszy nagscreen a moim zdaniem nie jest wart 30USD. Używam za to czeskiego GEOGET, który z mojego punktu widzenia niczemu nie ustępuje GSAKowi a jest za darmo.

Do czego używam?
- ograniczanie liczby logów w gpxie (nie widzę potrzeby aby było ich więcej niż 5 ostatnich a kilkadziesiąt potrafi niepotrzebnie rozdmuchać plik i spowolnić gpsa)
- zmiana kordów, typów (np. quiz rozwiązany przed kompem zmieniam sobie na tradycyjną, edytując kordy - w gpsie nie zastanawiam się później co to był za quiz)
- masowa zmiana nazwy (np. zmieniam sobie nazwy keszy, dodając na początku info o poziomie trudności czy rozmiarze - z kesza mikro "skrzynka w lesie" o poz. trudn. 4 i terenie 3 mam ".D4T3 Skrzynka w lesie". W przypadku keszy, które maja np. 3 DNFy w ostanich logach doklejam sobie jeszcze "X" na początku.
- dodawanie atrybutów do opisu (GC)
- pobieranie fotek ze strukturą czytelną dla garmina (GC)

Na większe wyprawy w nieznane - jak znalazł. Przygotowanie pliku chwilę zajmuje, ale to mimo wszystko o wiele mniej czasu niż scrollowanie w terenie i inne kombinacje.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Stryker za post:
maryush
Obrazek

Awatar użytkownika
maryush
Forumator
Posty: 986
Rejestracja: czwartek 07 kwietnia 2011, 13:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: maryush » czwartek 24 października 2013, 15:40

Stryker pisze:Używam za to czeskiego GEOGET, który z mojego punktu widzenia niczemu nie ustępuje GSAKowi a jest za darmo.
No to chyba znalazłem lek na moje gpxowo-waypointowe bolączki. Żeby jeszcze dokumentacja była w języku lengłydż to już byłby cut-mniut. Dzięki! ;)

harrieklomp
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 19 lutego 2013, 22:04

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: harrieklomp » sobota 26 października 2013, 18:45

GSAK is a good programm, but only for Windows and i do use Linux.
I only wanted to know if the GPX contais all the data that is needed and if the GPX could be improved.

Greetings,
Harrie Klomp

Awatar użytkownika
pawelko
Stały bywalec
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: pawelko » czwartek 21 listopada 2013, 21:32

Po ostatnich zmianach dostosowano pliki gpx do najnowszych wersji GSAK i mój stary program nie dawał im rady.
Zaktualizowałem więc wersję GSAK do najnowszej 8.3.0.1
I taki jest problem - dawniej w generowanych plikach offline'owych na górze opisu skrzynki były dwa linki do powrotu do bazy skrzynek "Master Index" i obok "Nearest caches". Na tym pierwszym szczególnie mi zależy, bo nowy GSAK tych linków przy generowaniu htm już nie tworzy.
Co zmienić w ustawieniach GSAK'a, żeby pojawiły się te odnośniki... Szukałem w instukcji i na forach , ale nic z tego.
Załączniki
nowa wersja.jpg
nowa wersja.jpg (87.71 KiB) Przejrzano 3137 razy
stara wersja.jpg
stara wersja.jpg (92.27 KiB) Przejrzano 3137 razy

Awatar użytkownika
hipogrys
Nowy na forum
Posty: 8
Rejestracja: czwartek 01 grudnia 2016, 09:32
Kontakt:

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: hipogrys » piątek 02 grudnia 2016, 09:12

maryush pisze:
Stryker pisze:Używam za to czeskiego GEOGET, który z mojego punktu widzenia niczemu nie ustępuje GSAKowi a jest za darmo.
No to chyba znalazłem lek na moje gpxowo-waypointowe bolączki. Żeby jeszcze dokumentacja była w języku lengłydż to już byłby cut-mniut. Dzięki! ;)
dokumentacja może nie, ale sam interfejs się tłumaczy na nasz :) niestety wtyczek już się nie da (albo nie da tak łatwo) przełożyć

Kipcior
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 18:47

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Kipcior » poniedziałek 27 marca 2017, 12:40

Witajcie, GSAK ta nazwa gdzies tam przewijała się koło mnie od dobrych kilku lat, ale jakoś nigdy nie czułem potrzeby spróbowania co to jest. Ostatnio jednak ściągnąłem i zaczałem się bawić i powiem szczerze, że bardzo mi się podoba ten program. Trudno jest mi powiedzieć, czy jest wart tych 30 dolców (na razie jadę bez rejestracji, a już nag nag nag się pojawił więc poważnie zastanawiam się czy zainwestować czy tez nie. Póki co brakuje mi możliwości automatycznego ściągnięcia keszy z OC.PL - choć pewnie gdzies tam jakies macro istnieje, które na to pozwala, ale jeszcze go nie znalazłem. Ale zrzut gpx z serwisu i import do GSAK jest też opcją do przyjęcia. Poza tym masa ciekawych opcji: automatyczna aktualizacja skrzynek, logów, ściąganie zdjęć, danych o wysokości, etc
Przechodząc do sedna: keszuje dwuserwisowo i jakoś nigdy do tej pory nie znalazłem możliwości swobodnego przeglądania wszystkich keszy z obu serwisów na jednej mapie. Locus owszem ma taka możliwość, ale jednak jest to sprzęt mobilny, stosunkowo mały ekran, nieszczególnie dużo miejsca na wewn pamięci (przynajmniej w moim leciwym sprzęcie), więc o ile sprawdza się w terenie, o tyle przy planowaniu wypraw niekoniecznie - ale na komputerze na dużym ekranie brakowało mi takiego zintegrowanego widoku więc analizowałem oba serwisy z osobna co jest średnio wygodne. GSAK coś takiego ma tzn. można kesze z obu serwisów załadować do jednej bazy i np za pomocą makra Google_Map_V3 w fajny sposób wyświetlić na jednej mapie (sposób prezentacji jest też ciekawy bo w dalszym oddaleniu grupuje kesze pokazując je w formie jednej ikony z numerem oznaczającym ilość faktycznych punktów kryjących się za nim, po przybliżeniu zależnosci od ich ilosci pokazują się rozmieszczone na mapie - ale to pewnie standard dostępny w mapach google).
Pytanie czy istnieje jakikolwiek inny soft, strona, etc która pozwala na przeglądania keszy z obu serwisów na jednej mapie ? Jeśli nie to uważam to za bardzo duży atut - w połączeniu z innymi, których jest niemało wydaje się, że cena jest do przyjęcia. Choć, i tu druga zagwostka, doszukałem się info, że rejestracja jest ważna jedynie dla aktualnej wersji programu (w tym momencie jest to wersja 8). Czy ktoś orientuje się kiedy mniej więcej można spodziewać się 9, bo jeśli niebawem to szkoda byłoby teraz wydawać te 30 dolców i za parę miesięcy ponownie, aby przejść na wyższą wersję. Tak czy inaczej poznaje coraz bardziej soft i jak dla mnie do planowania i analizowania danych w domu przed wyprawą jest póki co naprawdę dobry.

parlando
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: parlando » poniedziałek 27 marca 2017, 12:55

Kipcior pisze:czy istnieje jakikolwiek inny soft, strona, etc która pozwala na przeglądania keszy z obu serwisów na jednej mapie ?
Możesz skorzystać z jakiegoś emulatora androida na PC - bluestacks, koplayer i odpalić sobie na cały ekran c:geo, czy locusa.
Można też użyć google earth, ale tam wyświetlają się wszystkie kesze bez filtrów, no i jeśli chodzi o GC, to po jakimś czasie przeglądania wyczerpujesz dostępny limit, czy coś:)

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Rob » poniedziałek 27 marca 2017, 12:58

Zainstaluj sobie na PC virtualbox'a z androidem i na to Locusa:)
Edit: bluestacks osobiście nie polecam - pełno reklam i ściaga "shitsoft" na tefon jak podasz swoje konto gmail. A musisz podać, żeby korzystać z Locusa Pro. Koplayer nie mam zdania, nie używałem.
ObrazekObrazek

parlando
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: parlando » poniedziałek 27 marca 2017, 13:10

Rob, bluestacksa mam wersję z rootem, maila "śmieciowego", więc nie zauważam takich problemów:) No może oprócz tego, że dość mocno obciąża zasoby PC.
koplayer wydaje się nieco lżejszy, ale wkurza gęstość pikseli (wszystko jest duże) i nie udało się tego zmienić, więc raczej nie korzystam.

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: Rob » poniedziałek 27 marca 2017, 14:38

Jeżeli chcesz korzystać z Locus'a Pro nie da sie podać maila "śmieciowego" bo go nie zainstalujesz, bo to inne konto.
Mam na myśli oczywiście orginalnego Locusa :)
ObrazekObrazek

parlando
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: Czy uzywasz GSAK

Post autor: parlando » poniedziałek 27 marca 2017, 15:04

A to faktycznie może być problem. Jednocześnie chyba da się odznaczyć synchronizowanie aplikacji w ustawieniach konta (dokładniej to "dane aplikacji").
Locusa testuję na razie w wersji free i waham się, czy kupić, bo jednak się "wysypuje" czasami...
Z resztą do tego można użyć wspomnianego c:geo.

BTW, w locus da się wyświetlić kesze OC live? Jeśli tak to jak?:)

ODPOWIEDZ