Witajcie, od jakiegoś czasu męczę się już z wgraniem porządnej wektorowej mapy na mój telefon z androidem. Używam programu locus i interesuje mnie mapa UMP-pcPL która wcześniej używałem w sowim poprzednim telefonie w garminie. Cała mapa Polski moim zdaniem bardzo dokładna ważyła coś koło 300mb. Jednak locus nie obsługuje formatu img(garminowego) ani obf (osmand androidowy) a tylko w takich udało mi się znaleźć ta mapę. Opcja z wersją rastrową nie wchodzi w grę z przyczyn oczywistych - mapa samego Wrocławia zajmuje prawie tyle co mapa całej Polski i to pomimo że dałem powiększenie tylko x16 a dostępne jest do 18(mapa całej polski x16 to około 32GB). Teraz póki nie mam jeszcze wakacji to mogę się bawić w rastery ale później gdy będę trochę jeździł generowanie dla każdego miasta oddzielnie będzie bardzo uciążliwe.
W jaki sposób przekonwertować lub skądś poprać mapę wektorową całej Polski od UMP obsługiwaną przez locusa? Jak dotąd mam tylko od wektorówkę od OSM ale z mojego doświadczenia wynika że jest dokładna tylko w miastach a im dalej od centrum tym gorzej więc nie rozwiązuje problemu. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Jeśli będzie potrzebna wersja PRO locusa to też nie ma problemu za wygodę jestem w stanie odżałować te 2 dyszki
Słyszałem że w Locus Pro jest opcja pobierania map wektorowych z poziomu aplikacji i podobno jest tam też UMP. Czy ktoś może to potwierdzić? Albo chociaż jak przekonwertować img na map?
Jest jakaś wektorówka dla Polski, ale nie jest opisane co to konkretnie jest. Żeby to ściągnąć trzeba wykupić kredyt w Locus Shop warty 2Gb(najmniejsza paczka) za 1 euro. Sama mapa waży ok 100Mb.
Edit: Z tego co tu (http://forum.asamm.cz/viewtopic.php?f=1 ... hop#p11728) piszą to jest to samo co OSM na stronie http://www.vectormaps4locus.eu/. Swoją drogą ostatnio ludzie z OSM musieli wywalić (chyba) wszystkie porty z UMP, ponieważ nowa licencja OSM jest niezgodna z UMP. Z tego co widzę rozmiar mapy zmalał ok. 3 razy! więc ja na razie nie uaktualniam nowych OSM.
Co do zmiany rozmiaru mapy osm to locus pokazuje mi że wersja formatu się zmieniła z v2 na v3, może poprostu kompresję poprawili.
Mapy OSM można za darmo przekonwertować przez ich skrypcik na locusa, to nie problem i wcale nie trzeba płacić. Tylko że OSM w Polsce w wielu miejscach kuleje dlatego dla mnie lepsza jest UMP. Dlatego pytam jak to przerobić żeby locus to widział. Dostępne są 3 warianty:
*Plik IMG
*Plik obf
*Żródło do map source (w kawałkach)