deg pisze: ↑czwartek 21 stycznia 2021, 12:40
Natomiast już dłuższą chwilę temu przestałem rozwijać kod OC. Każda wprowadzona zmiana spotykała się z falą krytyki i niezadowolenia. Odnoszę wrażenie, że użytkownicy przyzwyczaili się do siermiężnego i totalnie niemobilnego interfejsu OC i dobrze im z tym. Jeśli ktoś chce zmian - chyba musi znaleźć programistę, który za darmo będzie chciał spędzić kilkanaście/-dziesiąt godzin grzebiąc w przestarzałym kodzie OC, a w ramach wynagrodzenia przyjmie na siebie falę krytyki za wszystko co zrobi. Ja z takich prac się wypisałem.
Deg, zmiany nawet jeśli będą to super zmiany na lepsze będą miały przeciwników. Mamy prawie 45 tys. aktywnych użytkowników, jeśli przyjmiemy tylko 1% (a jest ich znacznie więcej) konserwatystów to daje nam 450 osób. Ten któremu zmiany się spodobają to je zaakceptuje i będzie siedział cicho, malkontenci będą głośno krzyczeć. Nie wiem kto Tobie nadepnął na odcisk, że jesteś tak negatywnie nastawiony. Przecież zrobiłeś wiele porządnych rzeczy.
Znam stronę funkcjonującą od 15 lat bez zmian, forum pracuje na php2006, w ankiecie większość respondentów opowiedziała się przeciw zmianom. Ludzie nie potrzebują zmian, bo tak im dobrze a nie wiedzą, że może być lepiej. A to co jest może w którymś momencie walnąć i przestać funkcjonować z różnych powodów.
Zmiany powinny być prowadzone, mimo, że strona działa, brak zmian oznacza cofanie się, brak pewnych funkcjonalności. Ale zmiany powinny być przeprowadzone z głową i przedyskutowane, przynajmniej z COG, a społeczeństwo poinformowane. Od lat, jak pisze Karwdo czekają na zmiany kamienie milowe, geościeżki. Wiem, że to nie są drobiazgi, bo jakby wystarczyło przysiąść na kwadrans to byłoby zrobione.