Stąd moja propozycja:

Utworzenie typu spowoduje częstsze zakładanie tego rodzaju skrzynek a tym samym spowoduje, że gra będzie ciekawsza.
Pozdrawiam serdecznie.
(edit: styl)
Moderator: Moderatorzy
W tej kwestii nie mogę się akurat zgodzić, skrzynka letterbox to nie tylko skrzynka, która ma w środku pieczątkę.rapotek pisze: ↑środa 06 maja 2020, 15:05 Dlaczego? Dlatego, że typ "letterbox" mówi tylko o tym, że kesz ma w środku pieczątkę do odbicia i miejsce w logbooku na pieczątki znalazców, nie mówi natomiast o rzeczach dużo ważniejszych dla szukających: czy jest to skrzynka tradycyjna (pod współrzędnymi), wieloetapowa, zagadkowa itp.
Więc moim zdaniem użycie takiego atrybutu w skrzynce tradycyjnej jest niepoprawne, z tego co na Wiki doczytałem to atrybut ten jest obecnie dostępny tylko dla skrzynek nietypowych.OpenGeoWiki pisze:Ideą Letterbox jest konstrukcja opisu dotarcia do skrzynki bez pomocy fotografii tylko przy pomocy wskazówek i kompasu.
Co do Wherigo to się nie wypowiadam, bo mimo że szukam skrzynek zarówno z jednego jak i z drugiego serwisu to żadnej jeszcze nie znalazłem, ale odnośnie powstania oddzielnego typu dla skrzynek Letterbox to zgadzam się i chętnie taki typ bym zobaczył. Z pewnością wpłynąłby na częstsze zakładanie takich skrzynek i urozmaicenie nieco naszej zabawy.
Pisałem głównie o osobnym typie na GC, gdzie sam zdobywałem letterboxy zarówno tradycyjne - pod współrzędnymi - jak i "nietypowe", czyli gdzie np. trzeba było najpierw rozwiązać zagadkę. W GC jest wymóg konstruowania skrytek tak, aby można było trafić do pojemnika przy użyciu GPS, więc same "wskazówki i kompas" odpadają.Qlas01 pisze: ↑środa 06 maja 2020, 22:25 W tej kwestii nie mogę się akurat zgodzić, skrzynka letterbox to nie tylko skrzynka, która ma w środku pieczątkę.Więc moim zdaniem użycie takiego atrybutu w skrzynce tradycyjnej jest niepoprawne, z tego co na Wiki doczytałem to atrybut ten jest obecnie dostępny tylko dla skrzynek nietypowych.OpenGeoWiki pisze:Ideą Letterbox jest konstrukcja opisu dotarcia do skrzynki bez pomocy fotografii tylko przy pomocy wskazówek i kompasu.
Można zakładać też quizy i mało kto je zakłada (wyimki się nie liczą).
to połowa moich nietypowych keszy nadaje się na letterbox.OpenGeoWiki pisze:
Ideą Letterbox jest konstrukcja opisu dotarcia do skrzynki bez pomocy fotografii tylko przy pomocy wskazówek i kompasu.
Właśnie o tym mówię.bartek-111 pisze: ↑piątek 08 maja 2020, 21:14 Letterboxy ? Nie kojarzę. Ale jeżelito połowa moich nietypowych keszy nadaje się na letterbox.OpenGeoWiki pisze:
Ideą Letterbox jest konstrukcja opisu dotarcia do skrzynki bez pomocy fotografii tylko przy pomocy wskazówek i kompasu.
Zgodnie z założeniami Projektu Opencaching:
Oraz:Enhanced Geocaching experience
There are no binding rules regarding hiding a geocache but most cachers prefer geocaches with a higher quality level. Geocaching should be a pleasant experience which brings fun, shows places of interest, history, nature or a special hiding place.
Więc formalnie nie ma problemu, bu taki ty powstał.Opencaching is open for new ideas
There are established habits and written and unwritten rules in geocaching. But Opencaching might go new ways or try new ideas. The same counts on owners' creativity that might produce unprecedented geocaches
Dlatego, że to jest oddzielny bytbartek-111 pisze: ↑niedziela 17 maja 2020, 19:04 Pandemia, homeoffice, nudy, pewnie dlatego złośliwa cześć mnie dalej chce to drążyć...
1) typ skrzynki, do której znalezienia wykorzystuje się jedynie opis zawierający wskazówki
Dla mnie brzmi to jak kesz nietypowy. Po co zatem mnożyć byty?
Zgodnie ze sztuką tak właśnie powinno być.2) odbicia w dzienniku (logbooku) znalazcy
Tzn? Że każdy kto chce zaliczyć kesza ma ze sobą nosić zeszycik na odbicia pieczątki nosić? A właściciel takiego kesza ma to potem weryfikować?]
Nie do końca wiem, co znaczy „pieczątka drukarenką”. Jeśli chodzi o wlepki, naklejki z własnym wzorem, to ja bym uznawał.3) uważa się za znalezioną, kiedy użytkownik odbije swoją pieczęć w dzienniku skrzynki
Hmm, Nie mam pieczęci, nie zaliczę kesza, bo długopis tutaj z miejsca odpada. Smuteczek. Ale też rodzi się w głowie pytanie, czy wpisy dokonane popularną "pieczątka drukarenką" będą zaliczane jako poprawne?
Jak to pisze nasz kolega szanto:4) oraz pieczęć ze skrzynki w swoim dzienniku osobistym
W czasach gdy ludziom nie chce sie nosić ze sobą długopisu, gdy jadąc na zadupia nie biorą ze sobą podstawowych materialów na serwis, wymagania od ludzi dodatkowego wysiłku / aktywności, by brali ze sobą dodatkowe rzeczy... nie no, szacun za odwagę.
Szpila) Tutaj przepraszam za wycieczkę osobistą, ale jeśli koledze doskwiera niedobór WIGO i Letterboxów, to dla przykładu można samemu kilka takich keszy pozakładać (mówię to jako osoba, która Wigo zdobywała i próbowała założyć). I potem posprawdzać, jaką popularnością się takie kesze cieszą. Co ludzie piszą w komentarzach itd. Życie uczy że fajny patent zbiera gwiazdki i podziw, ale jest dość drogi w serwisie. Wszelkie udziwnienia zbierają natomiast tylko... irytację.
Zwykłe skrzynki też znikają, lub są szabrowane. To smutny, choć rzadki element tej gry.PS) Mógłbym tu jeszcze podążyć, co w sytuacji, gdy ktoś zabierze ze sobą pieczątkę, albo jak skończy się w niej tusz... Ale na razie nie widzę ku temu powodów.
Gwoli ścisłości: w GC nie ma osobnego typu na eventy półgodzinne. Jest ogólny typ event, dla którego jest wymóg aby spotkanie trwało MINIMUM pół godziny i (oficjalnie) powinno się zakończyć tego samego dnia. Zdaje się, że u nas takich ograniczeń systemowych nie ma i spotkanie może potrwać nawet krócej. Chyba, że gdzieś jest dodatkowa instrukcja na ten temat, tutaj nie ma.