Strona 6 z 8

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: piątek 05 października 2018, 18:18
autor: ronja
brasia pisze:
piątek 05 października 2018, 11:48
Wyszukując skrzynki i zaznaczając "Pokaż na mapie" mapa centruje się na kordach domowych a nie miejscu wyszukiwania.
Potwierdzam, nadal tak się dzieje.

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: piątek 05 października 2018, 19:03
autor: kojoty
ronja pisze:
piątek 05 października 2018, 18:18
brasia pisze:
piątek 05 października 2018, 11:48
Wyszukując skrzynki i zaznaczając "Pokaż na mapie" mapa centruje się na kordach domowych a nie miejscu wyszukiwania.
Potwierdzam, nadal tak się dzieje.
tak to moje niedopatrzenie - za chwilę będzie to znów działać.

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 13:39
autor: wojtkow+Ilonka
Wczoraj mapa przestała centrować się na moich kordach tylko ustawia się na 0,0 (zatoka gwinejska). Dodatkowo wszystkie odległości do skrzynek liczone są od tego punktu (ponad 6000 km nie zachęca do wyprawy po pracy :D)
Dodatkowo Wyszukiwarka skrzynek też gubi pozycję (czasem w sekcji Szukaj według odległości są moje współrzędne ale częściej nie).

Natomiast centrowanie mapy przy użyciu przycisku centrowania działa znakomicie, więc strona jest w stanie pobrać pozycję z przeglądarki.

Edit: problem chyba przenosi się na geokrety, bo kret, którego dzisiaj wrzuciłem do skrzynki OP8PJX nie rozpoznaje kraju, w którym się znajduje https://geokrety.org/konkret.php?id=67483

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 13:59
autor: kojoty
wojtkow+Ilonka pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 13:39
Wczoraj mapa przestała centrować się na moich kordach tylko ustawia się na 0,0 (zatoka gwinejska). Dodatkowo wszystkie odległości do skrzynek liczone są od tego punktu (ponad 6000 km nie zachęca do wyprawy po pracy :D)
Dodatkowo Wyszukiwarka skrzynek też gubi pozycję (czasem w sekcji Szukaj według odległości są moje współrzędne ale częściej nie).

Natomiast centrowanie mapy przy użyciu przycisku centrowania działa znakomicie, więc strona jest w stanie pobrać pozycję z przeglądarki.

Edit: problem chyba przenosi się na geokrety, bo kret, którego dzisiaj wrzuciłem do skrzynki OP8PJX nie rozpoznaje kraju, w którym się znajduje https://geokrety.org/konkret.php?id=67483
hmmm. dziś wieczorem będzie paczka poprawek dla mapy - dam znać tutaj, gdy już zostanie zaplikowana - mam nadzieję, że to rozwiąże część problemów...

w międzyczasie napisz mi proszę jakiej przeglądarki używasz... (w ogól epodawanie OS+przeglądarka to powinna być obowiązkowa cześć zgłoszenia - bo mogą się pojawiać problemy specyficzne dla danej wersji softu)

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 14:19
autor: brasia
Mapa nieznalezionych w sprawnościach, klikając ikonkę kesza pokazuje się "dymek" innego kesza. Włąsciwie róznych keszy, jeden z przykładów poniżej:
Obrazek
Podejrzewam, że nie trafiam w ikonkę a obok są inne kesze spoza puli. Jednak nie powinny być "klikalne".
[Win 7, FF 62]

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 14:39
autor: kojoty
brasia pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 14:19
Mapa nieznalezionych w sprawnościach, klikając ikonkę kesza pokazuje się "dymek" innego kesza. Włąsciwie róznych keszy, jeden z przykładów poniżej:
Obrazek
Podejrzewam, że nie trafiam w ikonkę a obok są inne kesze spoza puli. Jednak nie powinny być "klikalne".
[Win 7, FF 62]
tak, to inny bug (nie jest poprawnie obsługiwany filtr "searchdata" - czyli m.in. wyniki wyszukiwania lub właśnie zestaw keszy dla sprawności)- poprawka jest gotowa - wieczorem powinno działać

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 16:57
autor: wojtkow+Ilonka
kojoty pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 13:59
w międzyczasie napisz mi proszę jakiej przeglądarki używasz... (w ogól epodawanie OS+przeglądarka to powinna być obowiązkowa cześć zgłoszenia - bo mogą się pojawiać problemy specyficzne dla danej wersji softu)
Jasne, nie pomyślałem o tym: używam Chrome 69 na macOS 10.13. Problem występuje też na Safari 12 i FF 57 na tym samym systemie.

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 19:13
autor: kojoty
OK, paczka fixów zaaplikowana - zerknijcie czy działa wam coś lepiej (mam nadzieję) i dajcie znać co ewentualnie nie działa nadal :)

PS. nawet na IE powinno trochę działać :)

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 20:33
autor: wojtkow+Ilonka
Niestety w moim przypadku nadal nie działa moja pozycja. Mapa cały czas centruje się na kordach 0,0 i od nich liczy odległości dla skrzynek.

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 20:37
autor: brasia
Ogólnie mapa znacząco przyspieszyła, choć czasami zdarzają się zauważalne przestoje.
Niestety Sprawności leżą, jest gorzej niż było. "Pokaż wszystkie niezdobyte" pokazuje wszystkie a nie kesze należące do danej sprawności.
Wyszukiwarka skrzynek - tutaj działa i ładnie centruje się gdzie powinno :)

Jeszcze dwa pytania laika:
Co oznacza ikona "strzałka w górę"?
Wszystkie mapy miały mieć ten sam silnik, czyli domyślam się, że działanie powinno być takie samo. Mapa w mojej okolicy najpierw wyświetla kesze, później podkład mapowy. Pozostałe mapy działają odwrotnie: najpierw mapa, później kesze. (Sposób z mojej okolicy bardziej mi się podoba) Dlaczego tak się dzieje?

Edit: próba wywołania mapy z "Mojej Okolicy" kończy się błędem: This is ERROR!
The only detail which maybe explain something: Requested action not found
If you think this error is OUR fault and we shoud know about it please: contact us!

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 21:23
autor: kojoty
brasia pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 20:37
Ogólnie mapa znacząco przyspieszyła, choć czasami zdarzają się zauważalne przestoje.
jest źle - tzn. nie jest tak, jak być powinno - mam nadzieję, jeśli chodzi o szybkość to przyspieszymy jeszcze.
brasia pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 20:37
Niestety Sprawności leżą, jest gorzej niż było. "Pokaż wszystkie niezdobyte" pokazuje wszystkie a nie kesze należące do danej sprawności.
poprawione - sprawdź proszę.
brasia pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 20:37
Wszystkie mapy miały mieć ten sam silnik, czyli domyślam się, że działanie powinno być takie samo. Mapa w mojej okolicy najpierw wyświetla kesze, później podkład mapowy. Pozostałe mapy działają odwrotnie: najpierw mapa, później kesze. (Sposób z mojej okolicy bardziej mi się podoba) Dlaczego tak się dzieje?

Edit: próba wywołania mapy z "Mojej Okolicy" kończy się błędem: This is ERROR!
The only detail which maybe explain something: Requested action not found
If you think this error is OUR fault and we shoud know about it please: contact us!
a więc tak:
mapy mają ten sam silnik - jego użycie jest inne:
- mapy takie jak ta w mojej okolicy prezentują wybrany, z góry określony zbiór keszy|geościeżek|logów|przewodników (zwykle niewielki) i nie wspierają na tą chwilę żadnych filtrów - wszystko generowane jest na bazie silnika mapowego

- mapa "główna" - działa nieco inaczej - wyświetla potencjalnie wszystkie kesze jakie mamy w bazie i na podkład mapy są nakładane kafle (przezroczyste obrazki) z ikonami keszy generowane przez OKAPI - tu mamy problem bo ta generacja coś działa nam za wolno - mimo, że akurat tego elementu to żeśmy nie zmieniali :) - pracujemy nad tym, żeby ustalic czemu nam to kiedyś działało lepiej a teraz działa gorzej :) - mapa główna w założeniu ma mechanizmy, które pozwalają na prezentowanie "całej mapy"

mam nadzieję, że widać, że przynajmniej całość jest teraz jednolita graficznie i funkcjonalnie - mapa główna ma dodatkowe elementy w postaci filtrów, odświeżania itp. ale reszta jest dokładnie taka sama - i to jest generowane przez ten sam kod, więc wszelkie przyszłe poprawki robimy w jednym miejscu - kiedyś każda mapa była robiona osobno i utrzymanie tego w jakiejś całości było niewykonalne (my mamy w serwisie coś 8 czy 9 róznych map)

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 21:25
autor: kojoty
brasia pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 20:37
Co oznacza ikona "strzałka w górę"?
Obecną mapę można obracać - otwórz na telefonie i spróbuj palcami odwrócić - strzałka pokazuje północ i pozwala resetować mapę do pozycji North-up

Trzeba tam zrobić jakiś "podpowiadacz" pokazujący się po najechaniu kursorem na ikonę.

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 21:35
autor: kojoty
wojtkow+Ilonka pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 20:33
Niestety w moim przypadku nadal nie działa moja pozycja. Mapa cały czas centruje się na kordach 0,0 i od nich liczy odległości dla skrzynek.
Hej,

sprawdziłem i nie wiem czemu, ale w bazie kordy domowe waszego konta były ustawione na 0:0 - zresetowałem je i teraz powinny wam wrócić do Polski.

W mojej okolicy można sobie raz jeszcze ustawić kordy domowe - alternatywnie zawsze można je sobie tam zmienić.

Mam nadzieję to pomoże - jeśli nie czekam...

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 22:06
autor: brasia
kojoty pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 21:23
brasia pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 20:37
Niestety Sprawności leżą, jest gorzej niż było. "Pokaż wszystkie niezdobyte" pokazuje wszystkie a nie kesze należące do danej sprawności.
poprawione - sprawdź proszę.
Działa, aczkolwiek strasznie długo generowała się mapa.
Moja okolica również poprawiona
DZIĘKUJĘ :)

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

: poniedziałek 08 października 2018, 23:14
autor: wojtkow+Ilonka
kojoty pisze:
poniedziałek 08 października 2018, 21:35
sprawdziłem i nie wiem czemu, ale w bazie kordy domowe waszego konta były ustawione na 0:0 - zresetowałem je i teraz powinny wam wrócić do Polski.

W mojej okolicy można sobie raz jeszcze ustawić kordy domowe - alternatywnie zawsze można je sobie tam zmienić.

Mam nadzieję to pomoże - jeśli nie czekam...
Pomogło i podejrzewam, że wiem od czego zaczął się problem. Wczoraj dodałem sobie drugą "moją okolicę" przyciskiem "+Nowa", i teraz wydaje mi się, że od tego momentu mapa zgłupiała. Po usunięciu tego dodatkowego obszaru problem nie ustąpił, czyli kordy domowe były cały czas na 0,0.

Dziękuję za pomoc :)