Zmiany w mapach - zauważone błędy

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

gura11
Bywalec
Posty: 29
Rejestracja: środa 23 grudnia 2015, 10:27
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: gura11 »

Kiedyś na mapie można było wpisać nazwę miejscowości i od razu się tam skakało. Teraz tego nie widzę. Nie ma / nie będzie / da się to jakoś obejść poza scrollowaniem mapy?

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 341 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: parlando »

Może tymczasowo będzie Ci pasowało korzystanie z google earth i wtyczki z keszami (wszystkimi)
https://wiki.opencaching.pl/index.php?t ... ogle_Earth

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1788
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 245 razy
Otrzymał podziękowań: 296 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: Pawel brasia »

Nagle zniknął mi komunikat o brzydkim google.
A efekty uboczne?
Jestem w stanie je zaakceptować (Wszystkie mapy działają)
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 341 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: parlando »

Jeżeli chodzi o mapkę w mojej okolicy. Po kliknięciu na ikonkę nowego loga wyświetla się dymek z treścią, która jest podkreślona. IMO zamazuje to czytelność, więc jeśli to nie problem i nie bardzo czasochłonne, to poproszę o teksty bez podkreślenia;)
Podobnie jest na samej mapie logów (która swoją drogą ma nowy adres)
https://opencaching.pl/CacheLog/lastLogsMap

aha, drażni też nowe zachowanie mapy - wyświetlam dymek, ale np. został przycięty przez ramkę, więc chcę przesunąć mapę i dymek ginie.
Ogólnie fajnie że dymek znika, ale widziałbym to tak, że jak się kliknie i przesuwa mapę - nie znika, a jak się kliknie w wolne miejsce, to żeby znikał. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem wyjaśniając o co chodzi:)

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 341 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: parlando »

Teraz jest lepiej, ale czcionka chyba trochę za duża i pogrubiona (treść loga):)

stasiekm
Nowy na forum
Posty: 10
Rejestracja: środa 29 lipca 2015, 17:59
Podziękował;: 52 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: stasiekm »

Dzięki wielkie za kolejną kupę dobrej roboty.
Zauważyłem, ze przełączenie mapy geościeżki z wersji okienkowej na fulscreen przesuwa ją na moje kordy domowe (moja okolica), co zwykle jest dalekie od lokalizacji skrzynek ze ścieżki. Problem zweryfikowałem na ścieżkach ze strony głównej (najnowszych) na FF 62.0 i Chrome 68.0.3440.106

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1788
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 245 razy
Otrzymał podziękowań: 296 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: Pawel brasia »

Co się stało z mapą Bing? Szczególnie satelity brakuje :(
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 335
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 213 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: kojoty »

brasia pisze: poniedziałek 01 października 2018, 11:40 Co się stało z mapą Bing? Szczególnie satelity brakuje :(
Mapa Bing się wzięła i skończyła - mapa bing jest płatna i okazało się, że b. szybko wyczerpaliśmy roczny limit wyświetleń - więc na razie nie wróci.

Poszukujemy jakichś sensownych, w miarę darmowych alternatyw - jak macie jakieś pomysły to chętnie posłucham.

A poza wszystkim:
pewnie w tym tygodniu wejdzie nasz kolejny spory update naszych map - mam nadzieję, że kilka rzeczy uda się poprawić, kilka drobiazgów dodać, w każdym razie ufam, że będzie też łatwiej o kolejne zmiany - ale nie uprzedzajmy faktów...

Azymut
Stały bywalec
Posty: 125
Rejestracja: środa 16 września 2015, 23:10
Podziękował;: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: Azymut »

Jest pewna możliwość, że można by darmowo wykorzystać mapę, która jest głównym (ale nie jedynym) podkładem mapowym do mapy PL Topo, wykorzystywanej na Garminach. Tutaj widać o jaką mapę chodzi: http://www.pltopo.pl/podglad-mapy/
Mapa z linka ze strony PL Topo pochodzi ze strony http://emapi.pl/ i należy do polskiej firmy Emapa. Firma ta jest dostawcą danych poza PL Topo, także do TomToma, Naviexpert, Mio, Goclever, itp. Po przeczytaniu, że jest problem z kolejną po Google mapą Bing, skontaktowałem się dziś z Emapą i wstępnie są zainteresowani udostępnieniem mapy dla potrzeb serwisu OC, jeśli tylko na drodze nie staną przeszkody techniczne. (W tej sprawie zapytanie leci na priv).

sajmon
Wyjadacz
Posty: 357
Rejestracja: czwartek 17 października 2013, 10:39
Podziękował;: 78 razy
Otrzymał podziękowań: 186 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: sajmon »

Chodzi o sam podkład, czy całą funkcjonalność dostępną pod linkiem (wyszukiwanie, pomiary odległości i współrzędnej, warstwy)? Jeśli to drugie - to super! Brakuje na mapie OC możliwości wyszukania po miejscowości (jak w gmaps) :(

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 335
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 213 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: kojoty »

sajmon pisze: wtorek 02 października 2018, 11:29 Chodzi o sam podkład, czy całą funkcjonalność dostępną pod linkiem (wyszukiwanie, pomiary odległości i współrzędnej, warstwy)? Jeśli to drugie - to super! Brakuje na mapie OC możliwości wyszukania po miejscowości (jak w gmaps) :(
niestety obawiam się, że chodzi o sam "podkład" :wink:
wyszukiwanie miejscowości kiedyś może się nawet pojawi - to nie jest trudne ale jako, że mamy masę ważniejszych problemów jakoś leży

Kipcior
Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 18:47
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: Kipcior »

Troche sie powiele, bo napisalem juz w temacie z info o zakonczeniu migracji, ale na mapie skrzynek nie wczytuja sie w ogole skrzynki.

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 335
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 213 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: kojoty »

Kipcior pisze: czwartek 04 października 2018, 10:05 Troche sie powiele, bo napisalem juz w temacie z info o zakonczeniu migracji, ale na mapie skrzynek nie wczytuja sie w ogole skrzynki.
Kipcior, jakby to powiedzieć - akurat to u mnie działa :)
Daj znać czy nadal masz ten problem.

Awatar użytkownika
Psikiszek
Stały bywalec
Posty: 100
Rejestracja: czwartek 01 grudnia 2011, 14:36
Podziękował;: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: Psikiszek »

U mnie też nie działa mapa główna, czyli brak jakichkolwiek skrzynek. Sprawdzone na dwóch komputerach, oba Windwosy.

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1788
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 245 razy
Otrzymał podziękowań: 296 razy

Re: Zmiany w mapach - zauważone błędy

Post autor: Pawel brasia »

Wyszukując skrzynki i zaznaczając "Pokaż na mapie" mapa centruje się na kordach domowych a nie miejscu wyszukiwania.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ