mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Moris299
Bywalec
Posty: 60
Rejestracja: poniedziałek 30 grudnia 2013, 20:54
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: Moris299 »

Co z mapą? 11.06.2018 minął a na stronie nadal wisi mapa v3.
Jakieś problemy z nową mapą?
Obrazek Obrazek

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 335
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 213 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: kojoty »

11 minął, ale parę dni temu G. napisało wszystkim że robią nam prezent i wdrożą swoje "nowe polityki" dopiero 16.07 - wiec dali nam miesiąc gratis - mapav4 jest w stanie alfa - jeszcze w tym tygodniu wrzucę na serwer do wstępnych testów w życiu

na pewno będą błedy, na pewno nie ma nic nowego na razie, na pewno będę nad tym dalej pracował
obecnie mam już niemal prawie to co dawała mapav3 na nowym API (openlayers)

w każdym razie przez pewnie jeszcze parę dni będziemy dopracowywać temat i prędzej czy później nastąpi przełączenie

musimy jeszcze wrzucić sporo pracy, bo trzeba też wymienić inne mapy - a ten temat jest w powijakach

niemniej - pracuję nad tym na tyle ile mogę :)
Za ten post autor kojoty otrzymał podziękowania (total 5):
JAsiek.Pawel brasiaTeriankrcrPeCha

Awatar użytkownika
Moris299
Bywalec
Posty: 60
Rejestracja: poniedziałek 30 grudnia 2013, 20:54
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: Moris299 »

Super Obrazek

Post o przedłużeniu terminu przeoczyłem :oops:
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
dallas
Wyjadacz
Posty: 441
Rejestracja: czwartek 21 czerwca 2012, 22:17
Podziękował;: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy

mapa satelitarna

Post autor: dallas »

Nie wiem, czy to odpowiedni dział, bo nie pamiętam, gdzie skończyła się poprzednia dyskusja przy zmianach w mapach.
Aktualnie mapa ORTO ładuje się masakrycznie wolno lub nie ładuje się wcale. Albo załaduje się tylko fragment i cała reszta wisi.
Czy nie dało by się mimo wszystko dodać mapy googlowskiej z niewielkim limitem? Działała by do wyczerpania bezpłatnej puli, o ile takie coś w ogóle może tak funkcjonować.

Pozdrowiam

Awatar użytkownika
pawelko
Stały bywalec
Posty: 81
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: pawelko »

ORTO i TOPO również. Może geoportal szwankuje.

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1788
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 245 razy
Otrzymał podziękowań: 296 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: Pawel brasia »

Geoportal często ma zwisy. W niektórych godzinach wręcz nie da się nic otworzyć.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

rapotek
Wyjadacz
Posty: 215
Rejestracja: piątek 26 lutego 2016, 11:54
Podziękował;: 113 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: rapotek »

Swego czasu sugerowałem, żeby dodać ESRI World Imagery jako alternatywę dla ORTO.

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1101
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 223 razy
Otrzymał podziękowań: 493 razy

Re: mapa satelitarna

Post autor: deg »

dallas pisze: piątek 06 grudnia 2019, 21:09 Czy nie dało by się mimo wszystko dodać mapy googlowskiej z niewielkim limitem? Działała by do wyczerpania bezpłatnej puli, o ile takie coś w ogóle może tak funkcjonować.
Google zrobiło to dość sprytnie. Żeby móc korzystać z bezpłatnej puli, trzeba podać numer karty kredytowej z której będzie pobierana kasa przy przekroczeniu puli. Szukamy chętnego ;)
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

Awatar użytkownika
dallas
Wyjadacz
Posty: 441
Rejestracja: czwartek 21 czerwca 2012, 22:17
Podziękował;: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: dallas »

Próbowałem zalogować się do swojego banku, ale nie pamiętam hasła. Alzheimer, Asperger, Allegro - jakaś takaś, któraś przypadłość.
Gdyby ktoś był jednak tak miły aby podać ten numer, tysiące keszerów będą zapewne wdzięczne.

Po przeanalizowaniu całej sytuacji pozostanę jednak przy darmowej wersji.

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1788
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 245 razy
Otrzymał podziękowań: 296 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: Pawel brasia »

Przy poprzednich mapach (v2 i v3) można było wywołać mapę wpisując w adresie współrzędne, np:

Kod: Zaznacz cały

http://www.opencaching.pl/cachemap3.php?lat=50.790&lon=18.500&cacheid=3554&inputZoom=11
Obecnie ten adres nie działa, czy jest (zapewne tak) jakiś inny sposób wywołania mapy na określonych współrzędnych?
Jeśli jest taki sposób (a wierzę, że tak) to proponuję aby dołożyć w Dodatkowych waypointach klikalne np. symbol przenoszący na współrzędne (środek mapy). Chyba nie będzie to trudne ani obciążające dla serwera.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

rapotek
Wyjadacz
Posty: 215
Rejestracja: piątek 26 lutego 2016, 11:54
Podziękował;: 113 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: rapotek »

brasia pisze: poniedziałek 09 grudnia 2019, 14:19 Przy poprzednich mapach (v2 i v3) można było wywołać mapę wpisując w adresie współrzędne, np:

Kod: Zaznacz cały

http://www.opencaching.pl/cachemap3.php?lat=50.790&lon=18.500&cacheid=3554&inputZoom=11
Obecnie ten adres nie działa, czy jest (zapewne tak) jakiś inny sposób wywołania mapy na określonych współrzędnych?
Odpowiednikiem będzie np.:

Kod: Zaznacz cały

https://opencaching.pl/MainMap/embeded?lat=50.790&lon=18.500&zoom=11
A co dokładnie robił wcześniej parametr cacheid, bo przy jednoczesnym podaniu współrzędnych w parametrach nie widzę sensu jego użycia, chyba że miał od razu pokazywać informacje o skrzynce?

brasia pisze: poniedziałek 09 grudnia 2019, 14:19 Jeśli jest taki sposób (a wierzę, że tak) to proponuję aby dołożyć w Dodatkowych waypointach klikalne np. symbol przenoszący na współrzędne (środek mapy). Chyba nie będzie to trudne ani obciążające dla serwera.
Przy założeniu np. stałego zooma, w najprostszej postaci nie powinno być trudne (max. kilka linii kodu). Oczywiście, tak jak wszystko, można to rozbudować, wtedy "trudność" wzrasta ;)
Za ten post autor rapotek otrzymał podziękowanie:
Pawel brasia

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 335
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 213 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: kojoty »

brasia pisze: poniedziałek 09 grudnia 2019, 14:19 Przy poprzednich mapach (v2 i v3) można było wywołać mapę wpisując w adresie współrzędne, np:

Kod: Zaznacz cały

http://www.opencaching.pl/cachemap3.php?lat=50.790&lon=18.500&cacheid=3554&inputZoom=11
Obecnie ten adres nie działa, czy jest (zapewne tak) jakiś inny sposób wywołania mapy na określonych współrzędnych?
Jeśli jest taki sposób (a wierzę, że tak) to proponuję aby dołożyć w Dodatkowych waypointach klikalne np. symbol przenoszący na współrzędne (środek mapy). Chyba nie będzie to trudne ani obciążające dla serwera.
Brasia,

nie do konca rozumiem po co chcialbys konstruowac taki link, ale jeśli chodzi o przejście ze strony skrzynki na mapę to to przecierz jest tu:
klik.JPG
klik.JPG (27.29 KiB) Przejrzano 1000 razy

Awatar użytkownika
dallas
Wyjadacz
Posty: 441
Rejestracja: czwartek 21 czerwca 2012, 22:17
Podziękował;: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: dallas »

W sumie takie coś awaryjnie wystarczy.
Dzieki

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1788
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 245 razy
Otrzymał podziękowań: 296 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: Pawel brasia »

kojoty pisze: poniedziałek 09 grudnia 2019, 16:29 Brasia,

nie do konca rozumiem po co chcialbys konstruowac taki link, ale jeśli chodzi o przejście ze strony skrzynki na mapę to to przecierz jest tu
To przecież wiem, chodzi o przejście do waypointów, mogłoby to się odbywać np. za pomocą kliknięcia w symbol
Obrazek
A cacheid to chyba przez przypadek.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
pawelko
Stały bywalec
Posty: 81
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Re: mapa v4 - co, jak, dlaczego...

Post autor: pawelko »

Ciekawym rozwiązaniem jest Mapa Floppa - jest google, jest street view i ciekawe funkcje jak wyznaczanie azymutów. Nie potrafię tego dodać do mojego OKAPI.

ODPOWIEDZ