Przede wszystkim - moją propozycję ocen, gwiazdek dla ścieżek należy rozumieć w charakterze propozycji, a nie oświadczenia "tak właśnie będzie". Stąd dyskusja i rozpatrywanie za i przeciw.
Tu jest chyba pies pogrzebany. Gwiazdka nie jest nagrodą. Nie jest uhonorowaniem. Nie jest podziękowaniem! Absolutnie nie! Ani w przypadku keszy, ani - geościeżek. Gwiazdka to rekomendacja. "Ja, deg, rekomenduję tą ścieżkę/skrzynkę NASTĘPNYM ZDOBYWCOM - mnie cholernie się podobała, Wam też się spodoba".PrincePolo pisze: ↑piątek 18 maja 2018, 11:09 Jeśli już decydujemy się na jakieś uhonorowanie geościeżek
[...]
prawie zawsze podczas logowania ścieżki chce się podziękować komuś, kto tę ścieżkę stworzył
Jeśli - jak pisze AER - chciałby wyróżnić znacznie więcej ścieżek niż 1/10, to... doprowadziłoby to to paskudnego spadku wartości rekomendacji. Rekomendacja ma sens, jeśli nie możesz jej rozdawać na prawo i lewo. Zarekomenduj innym 10% najlepszych według Ciebie skrzynek/ścieżek. ZAREKOMENDUJ INNYM, a nie podziękuj założycielowi.
Patrz wyżej - jakbyś mógł rekomendować co popadnie, taka rekomendacja nie miałaby żadnej wartości. A tak rekomendujesz najlepsze 10% zdobytych przez Ciebie skrzynek/keszy. I wcale w tym celu nie musisz chodzić na byle jakie ścieżki.AER pisze: ↑piątek 18 maja 2018, 09:56 Chcę chodzić tylko na dobre serie. I jeśli będzie opcja ich nagradzania, to chcę je nagradzać (z poczucia własnej przyzwoitości i z szacunku dla założycieli). A taki system zmusi mnie albo do rezygnacji z nagrody, albo do chodzenia na syfścieżki (lub po prostu gorsze ścieżki) tylko po to, żeby uzbierać na gwiazdkę.
O podejmowalność skrzynek/ścieżek zawsze warto powalczyć. Im więcej skrzynek/ścieżek będzie znajdowanych - tym silniejszy OC będzie. Pomyśl o drugiej skrajności - robimy super elitarny serwis z 2 wypasionymi, najlepszymi na świecie ścieżkami. Będziemy dzięki temu silni? Nie - dużo słabsi. Ty chodź sobie na najlepsze skrzynki, dla kogoś innego liczą się +1 i ma w nosie jakość. Znajdźmy złoty środek, zamiast narzucać swój styl keszowania wszystkim. GC jest silne, a ma mnóstwo śmieciowych traili co 160m PETką. Ludzie biegają między nimi jak zwariowani i cieszą się, że mogą je zdobywać. Mamy to przekreślić bo AER chce zdobywać tylko dobre skrzynki/ścieżki? Ja też (o czym wiesz) uwielbiam zdobywać dobre skrzynki i dobre ścieżki. Ale rozumiem też ludzi, którzy czerpią radość z +1 w statach. Dlatego właśnie szukam metody jak wyróżnić te lepsze ścieżki. Bez rekomendacji - nie ma żadnego wyróżnienia. Z rekomendacją - moim zdaniem łatwiej.
Też o tym myślałem. To byłby prostszy mechanizm niż zaproponowany przeze mnie - a jak wiesz - lubię proste i zrozumiałe mechanizmy. Tu jest jednak pewne ryzyko - jeśli pula byłaby wspólna, a za zdobywanie GŚ nie byłoby dodatkowych gwiazdek - wtedy przyznawalibyśmy rekomendacje ścieżkom KOSZTEM KESZY. pytanie czy tego chcemy - odebrać rekomendacje keszom, by przyznawać je ścieżkom?PrincePolo pisze: ↑piątek 18 maja 2018, 11:09 Innym, być może najprostszym rozwiązaniem mogłoby być umożliwienie przyznania zwykłej rekomendacji dla całej ścieżki (z puli rekomendacji keszowych)
Nieograniczona pula z założenia jest skazana na porażkę. To tak jakby wszyscy ludzie na świecie mieli do dyspozycji nieograniczoną pulę pieniędzy - doprowadziłoby to natychmiast do katastrofy. Przyznawalibyśmy rekomendację wszystkim ścieżkom i całkowicie straciłoby to sens. "Ja, keszer, świadomie rekomenduję 10% najlepszych zdobytych przeze mnie ścieżek/skrzynek" - taki jest sens rekomendacji (ale się powtarzam