deg pisze: ↑piątek 18 maja 2018, 09:41
Zdobywasz 10 geościeżek, 1 możesz przyznać gwiazdkę.
Cóż, pewnie nie ma to większego znaczenia, ale
absolutnie nie pasuje mi taki system. Mam wrażenie, że trend "zachęćmy jak najwięcej osób, a jakość pojawi się z czasem" przekształca się w traktowanie ludzi czerpiących na OC największą radochę własnie z jakości, jak czynnika hamującego rozwój (cokolwiek to znaczy). I taki mechanizm nagradzania ścieżek byłby systemową karą dla tych którzy cenią jakość przede wszystkim:
Chcę chodzić tylko na dobre serie. I jeśli będzie opcja ich nagradzania, to chcę je nagradzać (z poczucia własnej przyzwoitości i z szacunku dla założycieli). A taki system zmusi mnie albo do rezygnacji z nagrody, albo do chodzenia na syfścieżki (lub po prostu gorsze ścieżki) tylko po to, żeby uzbierać na gwiazdkę. Ale ja nie chcę i nie mam czasu chodzić na słabe ścieżki (chyba że przypadek losowy, lub miejsce pasuje mi na spacer z Najmłodszym, lat dwa). I teraz system będzie mnie karał za takie podejście?
I żeby nie było:
1. Mnie się strasznie podobają zmiany proponowane przez @Kojoty (i nie tylko) - szkoda, że na nie nie poczekaliśmy a sprawy typu
limity nie pojawiły się dopiero w przypadku, gdy kojotowe rewolucje nie przyniosłyby efektu (w co nie wierzę);
2. Skoro jednak są limity, to ok, ja krzyczeć nie będę. Póki co nikt mnie nie zmusza do zdobywania słabych serii i też nikt nie powiedział, że tylko takie się teraz będą pojawiały;
3. Mam od roku systematycznie uzupełniane zaległości w gwiazdkach keszowych, ale mimo wszystko przy skrzynkach jest o niebo łatwiej niż przy ścieżkach. Więc o ile mechanizm rekomendacji w keszo ok, tak IMHO absolutnie
nie ok w przypadku ścieżek. Nie mówię, że ocena ścieżek w ogóle jest do kitu, ale błagam, nie w taki sposób. Wtedy zwiększy się podejmowalność słabych serii, a często dobre serie nie będą nagradzane i w pojawiających się rankingach zajmą miejsca niższe niż powinny (bo ufam że nie tylko ja staram się zdobywać tylko dobre ścieżki).
Uff... Mam nadzieję, że było bardziej z argumentami niż krytycznie.