Moim zdaniem limit 500 znalezień keszy niezbędnych do założenia Geościeżki jest szkodliwy dla serwisu i należy go całkowicie usunąć.
Dlaczego jest szkodliwy? Ponieważ sztucznie i niepotrzebnie ogranicza ilość tworzonych Geościeżek. Geościeżka stanowi "zbiór" keszy. Dlaczego 5 keszy założyć może ktoś, kto znalazł 10 keszy, a... zrobić z tych keszy Geościeżkę ktoś, kto spełnia 50x bardziej surowe kryteria? Przecież to jakość KESZY jest najważniejsza! Geościeżka tylko je grupuje w logiczną całość.
Dlaczego nie przekonuje mnie, że ktoś kto ma 500 znalezień będzie lepiej o GŚ dbał. Wystarczy zerknąć do obecnych GŚ - Projekt PL założony przez dwóch wielkich keszerów od wielu lat kona. Etna&Mars przestali się bawić mając... 7000+ znalezień. Projekt I Love - założony przez topowych keszerów Opolszczyzny - zdycha. Projekt Oberschlesien - założony przez topowych śląskich keszerów - to obecnie tylko marne kolejne reaktywacje kolejnych znalazców. W miarę świeży projekt Gryf - będący wymiataczem pod kątem jakości - obecnie nie pozwala nawet na zdobycie półfinału, o finale nie wspominając. Wołki.LCA zniszczył opisy wielu skrzynek i wiele ścieżek - mając 5000+ znalezień. Tomanek położył przecudną Geościeżkę Kłeckie Bieszczady mając ponad 1000 znalezień (jeśli dobrze pamiętam, bo wszystkie swoje znalezienia usunął, a opisy keszy zniszczył). Dlaczego tak zrobili? Bo mogli

Niektórzy keszerzy w serwisie potrafią przejść obok kesza i go nie podjąć "bo nie jest ścieżkowy". I nie ma co dyskutować czy to dobrze, czy źle - jeśli ktoś tak lubi keszować - to w czym problem? Ale jeśli więcej keszy będzie na geościeżkach - ludzie będą mieli więcej znalezień. A czy nie o to w serwisie Opencaching chodzi?
Kiedy zgłaszałem mocno komercyjnego kesza do COG - w odpowiedzi usłyszałem, że przecież jesteśmy "Open" i dlaczego mielibyśmy zabraniać. To.... dlaczego zabraniamy tworzyć Geościeżki? Prawda jest taka, że większość osób nigdy nie zdobędzie 500 keszy. Dlaczego nie mają po sobie choć ciekawych Geościeżek zostawić? Część z nich odejdzie z serwisu - tak jak odchodzą osoby z 1000, 5000, 7000 znalezieniami. Od tego jest COG, by odfiltrowywać niezdobywalne Geościeżki - ma taką funkcjonalność. Ja mam prawie gotową funkcjonalność zgłaszania Geościeżek do COG. Otwórzmy się na nowe Geościeżki. Lepsze, gorsze - różnorodne. Tak jak i teraz są zarówno kesze jak i ścieżki zarówno marne jak i znakomite!
Ja nie widzę ani jednej zalety limitu 500 skrzynek. A jakie jest Wasze odczucie? Porozmawiajmy - znajdźmy jakieś dobre wyjście i przedstawmy je jako propozycję nowemu OC Teamowi!