Wyszło na to, że za kilka chwil zajmę się statystykami. Będzie to praca bardziej u podstaw (nie widoczna dla użytkowników), ale przy okazji prac można wdrożyć kilka pomysłów, które ułatwiłyby Wam życie, uatrakcyjniły projekt, sprawiły że wzmocniłaby się aktywność użytkowników, a może po prostu zaspokoiły Waszą ciekawość.
Bardzo proszę o zgłaszanie postulatów, poprawek dotyczący STATYSTYK
A ponieważ zawsze ktoś musi zacząć to zacznę od siebie :p
1. Postulat: (to akurat zgłosił kolega z RT) niech ze statystyk znikną wszyscy nieaktywni użytkownicy (definicja aktywności: nie logował się od 6 mc)
2. Pomysł (to akurat mój )
Od jakiegoś czasu zastanawiam się jak można ew. wzmocnić aktywność naszych keszerów. (Nie)stety wielu z uczestników naszej zabawy uwielbia rywalizację. Na poziomie krajowym rywalizacja na zdobywanie / zakładanie itp (patrz odp statystyki) jest już ustalona (nuuuda powiedzą gracze). Na poziomie lokalnym jest to w pewnym sensie wciąż ziemia nieodkryta

. Przechodząc do sedna: rozważam wprowadzenie statystyk na poziomie lokalnym (np. w obrębie powiedzmy 100 km od twojego położenia, hmmm... 30 km, które jest obecnie wydaje mi się zbyt małą wartością - same Trójmiasto od granic do granic ma z 50 km jak nic, ale to można jeszcze przedyskutować ). I tak np. statystyka (ranking użytkowników) wg. ilości odkryć keszy na poziomie lokalnym, dotyczyłaby tylko skrzynek w obrębie przysłowiowych 100 km. I podobnie z zakładaniem skrzynek itp. Ogólnie rzecz biorąc: powtórzenie odwzorowania krajowych statystyk na poziomie lokalnym. Oczywiście zdaję sobie sprawę, iż wyniki nie byłyby do końca wymierne (zależałyby od tego ile skrzynek mieści się w Twoim, konkretnie Twoim, promieniu, a u każdego mogłaby być (i pewnie będzie) inna wartość z dokładnością do kilku skrzynek) ale z drugiej strony przy tak ogromnym promieniu byłaby to różnica pomijalna. (tak mi się przynajmniej wydaje - no aptekarze mogą się denerwować). Tak jak wspomniałem, funkcją celu jest osiągnięcie większej aktywności na poziomie lokalnym, a co za tym idzie zwiększenie zakładanych skrzynek (wg zasady: zakładam skrzynki >> ponieważ rywalizuję z sąsiadami zza miedzy).
Proszę o Wasze opinie.
3. Pomysł. Budowanie statystyk miesięcznych - co miesiąc zaczynamy zabawę od nowa. Czy będą przyznawane jakieś ordery za co mc aktywność w szukaniu i zakładaniu skrzynek - kwestia do dyskusji
Zdaje sobie sprawę, że powyższe postulaty mogą wydać się mocno kontrowersyjne - tym bardziej zapraszam do dyskusji
Pozdrawiam
triPPer
Łap chwile ...