IMO ludzie robią słabe kesze z dwóch powodów:
-nie wiedzą jak zrobić dobre
-nikt im nie mówi szczerze że ten kesz to słaby jest.
Rozwiązaniem problemu 1 moga być tutoriale, poradniki oraz przede wszystkim zakładanie jak najlepszych keszy samemu. Uczenie przykładami.
Natomiast jak sprawić żeby ludzie byli szczerzy w swych ocenach? Tak:
-Edukowanie - przygotować poradnik oceniania zawierający wytyczne co to znaczy "Znakomita/dobra/normalna/poniżej przeciętnej/słaba". Może być na forum, na blogu, na stronie serwisu, lub przy ekranie logowania znalezienia, gdzie jest wybór oceny.
- Jawność ocen - teraz nie widać jak kto ocenił. Myślę że gdyby było iwdać kto jak oceniał danego kesza to ludzie bardziej by się starali zeby ich słowna treść logu pokrywała się z oceną numeryczną. To działałoby w obie strony - w górę i w dół, bo przecież są też przypadki że ktoś w logu słodzi, a ocenę tak naprawdę walnął "poniżej przeciętnej". Nie wiem ile to byłoby roboty programistycznej.
- Rozszerzenie ocen - i tu już na pewno to nie będzie łatwe, ale tak do zastanowienia - możnaby zamiast jednej oceny podczas logowania znalezienia dać 3 albo 5 skal : Oceń: temat kesza (od 1 do 5), sposób ukrycia (też 1 do 5), wykonanie kesza (1-5) itd. w zależności co tam jeszcze jest przy keszu ważne. W taki sposób zakładacze chyba bardziej by się przykładali do tworzenia fajnych ładnych keszy w fajnych miejscach i do tego dobrze z pomysłem ukrytych, bo oceniany byłby kazdy element kesza. Oraz dla oceniających byłoby łatwiej, bo ja czasem mam problem, kiedy mam oceniac minitutkę, z zamoknieta karteczką w środku, ale w przezajefajnym miejscu. A tak - za temat kesza 5, za ukrycie np. 4, a za wykonanie kesza 1.
Tak, wiem że to masa roboty w kodzie. Ale podyskutować można, i może kiedys tam...