nowa mapa v3

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Sykkel
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: wtorek 10 grudnia 2013, 16:11

Re: nowa mapa v3

Post autor: Sykkel » sobota 16 sierpnia 2014, 17:27

Widzę, że temat już zgłoszony... ale ping-pong.... :)

Potwierdzę, Geoportal coś pozmieniał u siebie, ale u nich działa a u nas nie :(

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 59 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » sobota 16 sierpnia 2014, 18:42

Cześć!
Olo74 pisze:Mam problem.
Na mapie v3 w wersji pełnoekranowej nie działa mi filtr mapy "Topo" i "Orto".
Kiedy użyję tych filtrów widzę tylko skrzynki - mapy w ogóle nie ma.
Pozostałe filtry działają poprawnie. Sprawdzałem na kilku przeglądarkach.
parlando pisze:Mapy na geoportalu działają już od jakiegoś czasu, natomiast na OC dalej się nie wczytują. Być może jest to związane z niedawnym wyłączeniem geoportalu v1? Może trzeba jakieś adresy uaktualnić?
Przestawiłem "Topo" i "Orto" na Geoportal 2. Nowe mapy działają znacznie szybciej, niż te pobierane z Geoportalu 1 - no i mają tę zaletę, że w ogóle działają... :wink:

Niestety jakość jest niższa niż była poprzednio, planuję przyjrzeć się temu - może jakoś(ć) :wink: uda się poprawić.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi starypatyk za post (razem 3):
art_noisemeteor2017parlando
Obrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » sobota 16 sierpnia 2014, 23:55

Cześć!
starypatyk pisze: Niestety jakość jest niższa niż była poprzednio, planuję przyjrzeć się temu - może jakoś(ć) :wink: uda się poprawić.
Znalazłem prosty sposób, żeby poprawić jakość map pobieranych z Geoportalu. Jest trochę wolniej, ale za to mapy są znacznie czytelniejsze. Teraz nie widzę już dużej różnicy pomiędzy mapą na OC, a mapą dostępną na stronie Geoportalu.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 411
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: nowa mapa v3

Post autor: Jano » poniedziałek 18 sierpnia 2014, 07:29

Jest dobrze, ale może by tak dało się wyłączyć wyświetlanie danych DEM, byłoby znacznie szybciej.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
czirios
Stały bywalec
Posty: 83
Rejestracja: niedziela 06 marca 2011, 23:44

Re: nowa mapa v3

Post autor: czirios » piątek 29 sierpnia 2014, 15:30

Taka mała pierdółka - dałoby radę zrobić tak, żeby mapa reagowała na "enter" po wpisaniu wyszukiwanego miejsca? Kiedyś tak było, teraz trzeba kliknąć "szukaj".
Obrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 59 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » piątek 29 sierpnia 2014, 23:03

Cześć!
czirios pisze:Taka mała pierdółka - dałoby radę zrobić tak, żeby mapa reagowała na "enter" po wpisaniu wyszukiwanego miejsca? Kiedyś tak było, teraz trzeba kliknąć "szukaj".
Dałoby się, już od dawna planowałem to zrobić - było bardzo proste...

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi starypatyk za post (razem 3):
Krysiulcziriosrredan
Obrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » piątek 29 sierpnia 2014, 23:05

Cześć!
Ajger pisze:Jest dobrze, ale może by tak dało się wyłączyć wyświetlanie danych DEM, byłoby znacznie szybciej.
Niestety nie rozumiem o co chodzi z wyświetlaniem danych DEM - proszę o wyjaśnienie.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 411
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: nowa mapa v3

Post autor: Jano » poniedziałek 01 września 2014, 09:12

Już wyjaśniam. Jedna z dostępnych na v3 map (UMP) posiada dane DEM (Digital Elevation Model - Numeryczny Model Terenu), przez co mapa jest jakby trójwymiarowa, niektórzy mówią "uplastyczniona". Fajnie to wygląda, ale do wyświetlania keszy na mapie jest całkowicie zbędne.
Mapa z DEM.JPG
Mapa z DEM.JPG (45.1 KiB) Przejrzano 1953 razy
I choć dane dotyczące wysokości uplastyczniają tylko jedną mapę - UMP, to wszystkie pozostałe z nich też korzystają. Widać to po tym pojawiającym się szarym tle na pozostałych mapach (poza mapami sat). Ładowanie danych DEM niepotrzebnie zwalnia odświeżanie map.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: nowa mapa v3

Post autor: Rob » poniedziałek 01 września 2014, 13:22

Z tego co się orientuję ładowana szara warstwa to jest warstwa keszy i została dodana żeby user miał pewność, że na mapie wyświetlane są wszystkie kesze z danego obszaru.
ObrazekObrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » poniedziałek 01 września 2014, 21:31

Cześć!
Ajger pisze:Widać to po tym pojawiającym się szarym tle na pozostałych mapach (poza mapami sat).
Rob pisze:Z tego co się orientuję ładowana szara warstwa to jest warstwa keszy i została dodana żeby user miał pewność, że na mapie wyświetlane są wszystkie kesze z danego obszaru.
Potwierdzam, że szare tło jest częścią mapy skrzynek. Nie jestem na 100% pewien jaki był powód dodania go, ale wydaje mi się, że raczej chodziło o to, że dzięki temu skrzynki lepiej widać na tle mapy.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: wrygiel » wtorek 09 września 2014, 16:46

starypatyk pisze:Potwierdzam, że szare tło jest częścią mapy skrzynek. Nie jestem na 100% pewien jaki był powód dodania go, ale wydaje mi się, że raczej chodziło o to, że dzięki temu skrzynki lepiej widać na tle mapy.
Tak. Ktoś narzekał, że "nie widzi, gdzie są skrzynki", więc dodałem w overlayu szarawe tło (żeby skrzynki się bardziej wybijały na jasnych mapach typu google maps). Parę innych osób potem zauważyło, że ma to dodatkową funkcjonalność polegającą na tym, że widać, że warstwa skrzynek się już załadowała. Można więc powiedzieć, że szare tło spełnia więc dwie funkcje.
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1724
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: nowa mapa v3

Post autor: brasia » czwartek 11 września 2014, 15:36

Drobny błąd - znikająca skrzynka:
Na stronie skrzynki, na mapce jest:
[spojler usunięty]
na mapie v3 kesza brak:
Obrazek
(kesza nie mam zdobytego) Na stronie geościeżki też jest widoczny.
Ostatnio zmieniony czwartek 11 września 2014, 20:28 przez brasia, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 57 razy
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: wrygiel » czwartek 11 września 2014, 16:15

Myślę, że musisz kliknąć "nie ignoruj" ;>

--- moderacja ---
pozwoliłem sobie skasować obrazek i dodać tekstową pomoc żeby spoiler skasowany przez brasię nie był też tu widoczny...
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi wrygiel za post:
brasia
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

parlando
Forumator
Posty: 878
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: nowa mapa v3

Post autor: parlando » czwartek 11 września 2014, 16:20

brasia, a czy czasem ona nie wyświetla się na startowych współrzędnych? http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... 90#p116857
// PS, nie spoilerujesz czasem pokazując zmodyfikowane kordy:)?
edit: wrygiel słusznie zauważył, że ignorujesz, a do tego na mapie masz zaznaczone ukrywanie ignorowanych

Vilku
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: czwartek 03 stycznia 2013, 17:19

Re: nowa mapa v3

Post autor: Vilku » piątek 12 września 2014, 19:04

Może gdzieś już to było :oops: , ale czy tylko mi nie wyświetla OSMapy na mapie skrzynek v3 ?

ODPOWIEDZ