nowa mapa v3

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1757
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań

Re: nowa mapa v3

Post autor: ronja » poniedziałek 23 grudnia 2013, 01:13

Działa, dzięki :)
Obrazek Obrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 59 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » środa 25 grudnia 2013, 20:58

Cześć!
starypatyk pisze: Potwierdzam problem z wyszukiwaniem. W tym miejscu korzystamy z baaardzo przestarzałej funkcji Google. Gdy poprzednio (we wrześniu) mapa przestała działać, to chciałem to zmienić, ale wtedy udało się jeszcze "załatać" problem. Zajmę się tym w najbliższym czasie...
Wyszukiwanie na mapie skrzynek w/g nazwy miejsca (miasto, ulica, itp.) powinno już działać.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi starypatyk za post (razem 3):
r00t7brajan74wrygiel
Obrazek

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1962
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26

Re: nowa mapa v3

Post autor: r00t7 » środa 25 grudnia 2013, 22:58

starypatyk pisze:Cześć!
starypatyk pisze: Potwierdzam problem z wyszukiwaniem. W tym miejscu korzystamy z baaardzo przestarzałej funkcji Google. Gdy poprzednio (we wrześniu) mapa przestała działać, to chciałem to zmienić, ale wtedy udało się jeszcze "załatać" problem. Zajmę się tym w najbliższym czasie...
Wyszukiwanie na mapie skrzynek w/g nazwy miejsca (miasto, ulica, itp.) powinno już działać.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
wielkie dzięki !
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Odp: Re: nowa mapa v3

Post autor: Rob » piątek 27 grudnia 2013, 16:05

starypatyk pisze: Wyszukiwanie na mapie skrzynek w/g nazwy miejsca (miasto, ulica, itp.) powinno działać
Dzięki.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1739
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Bug na mapie

Post autor: brasia » sobota 22 marca 2014, 19:47

Znalazłem bug na mapie:
1. jest skrzynka quiz, który rozwiązuję
2. wpisuję prawidłowe współrzędne
3. idę na kordy
4. znajduję skrzynkę, do niej wkładam mobilniaka
5. w domu loguję wszystkie skrzynki, łącznie z przeniesieniem
6. mobilniak znajduje się na mapie innych użytkowników na rzeczywistych współrzędnych
Chyba tak nie powinno być.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1927
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: Bug na mapie

Post autor: krystiant » sobota 22 marca 2014, 20:38

brasia pisze:Znalazłem bug na mapie:
[...]
6. mobilniak znajduje się na mapie innych użytkowników na rzeczywistych współrzędnych
Chyba tak nie powinno być.
Ale przecież sam wpisałeś te współrzędne przy logowaniu przeniesienia... Błędem w tym przypadku raczej jest przeniesienie mobilniaka do finału quizu. Zgodnie z definicją mobilniak ma być na rzeczywistych współrzędnych.
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1739
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: nowa mapa v3

Post autor: brasia » niedziela 23 marca 2014, 09:05

faktycznie pomyliłem, logowałem też krety a skrzynki loguje się podając wspolrzedne. Nie me tematu :-)
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Vilku
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: czwartek 03 stycznia 2013, 17:19

Re: nowa mapa v3

Post autor: Vilku » poniedziałek 24 marca 2014, 18:54

a czy nie powinno być tak, że jeżeli dla skrzynki typu Quiz wpiszę poprawne współrzędne to powinno przenosić znacznik skrzynki w odpowiednie miejsce na mapie ?

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: wrygiel » poniedziałek 24 marca 2014, 19:07

Niestety nie. Na mapie v3, przede wszystkim ze względu na optymalność pracy serwera, póki co wszystkie skrzynki pozostają na swoich oryginalnych współrzędnych. Przepisanie wyszukiwarek i mapy v3 tak, żeby to obsłużyć, i żeby nadal było wystarczająco szybkie, to kupa pracy, a autor tej nowej funkcjonalności raczej tego nie przewidział. Więc pewnie tak zostanie przez dłuższy czas.

PS 1. Ale podejrzewam, że na mapie v2 jest to dużo łatwiejsze do zrealizowania, jeśli już nie zostało zrealizowane, można autora popytać.

PS 2. Jeśli nawet ktoś chciałby to realizować, to np. ja osobiście wolałbym, żeby wyświetlały się obydwie lokalizacje. Tzn. i moja własna, i oryginalna. Oryginalna lokalizacja też bywa bardzo istotna i wiele użytkowników szukając skrzynki na mapie będzie szukać tam właśnie, a nie w lokalizacji końcowej, nawet jeśli już skrzynkę znalazło.
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

czajnik510
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: niedziela 30 czerwca 2013, 22:14

Re: nowa mapa v3

Post autor: czajnik510 » piątek 30 maja 2014, 19:27

Mam takie pytanie...czemu w mapie skrzynek v3 nie widać wszystkich skrzynek widocznych w wersji v2...sa to przewaznie skrzynki swiezo założone z ioscia znalezień ponizej 3? czy to jest przyczyna?

parlando
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował: 335 razy
Otrzymane podziękowania: 179 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: parlando » piątek 30 maja 2014, 21:35

czajnik510, odznacz filtr "pokaż również skrzynki bez oceny"
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi parlando za post:
czajnik510

Awatar użytkownika
yoshio
Bywalec
Posty: 45
Rejestracja: wtorek 10 lipca 2012, 22:37
Lokalizacja: Łódź

Re: nowa mapa v3

Post autor: yoshio » poniedziałek 28 lipca 2014, 20:39

Tak sobie teraz pomyślałem, że planując ewentualną wyprawę rowerową po kesze przydałaby mi się opcja pomiaru odległości na mapie v3.
Coś takiego, jak jest na mapach google'a, w Laboratorium. Chociaż orientacyjnie w linii prostej wiedziałbym, czy warto nadłożyć drogi, czy już za daleko. Niby jest skala, ale taki pomiar "na oko" nie jest zbyt precyzyjny...

Awatar użytkownika
Olo74
Stały bywalec
Posty: 97
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 17:11
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: Olo74 » niedziela 03 sierpnia 2014, 17:28

Mam problem.
Na mapie v3 w wersji pełnoekranowej nie działa mi filtr mapy "Topo" i "Orto".
Kiedy użyję tych filtrów widzę tylko skrzynki - mapy w ogóle nie ma.
Pozostałe filtry działają poprawnie. Sprawdzałem na kilku przeglądarkach.
ObrazekObrazek

parlando
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: nowa mapa v3

Post autor: parlando » niedziela 03 sierpnia 2014, 19:20

Olo74, problem leży po stronie geoportalu (tam mapy też nie działają). Pewnie tymczasowy problem.

parlando
Forumator
Posty: 884
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57

Re: nowa mapa v3

Post autor: parlando » sobota 16 sierpnia 2014, 09:13

Mapy na geoportalu działają już od jakiegoś czasu, natomiast na OC dalej się nie wczytują. Być może jest to związane z niedawnym wyłączeniem geoportalu v1? Może trzeba jakieś adresy uaktualnić?

ODPOWIEDZ