nowa mapa v3
Moderator: Moderatorzy
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Re: nowa mapa v3
Cześć!
Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Wyszukiwanie na mapie skrzynek w/g nazwy miejsca (miasto, ulica, itp.) powinno już działać.starypatyk pisze: Potwierdzam problem z wyszukiwaniem. W tym miejscu korzystamy z baaardzo przestarzałej funkcji Google. Gdy poprzednio (we wrześniu) mapa przestała działać, to chciałem to zmienić, ale wtedy udało się jeszcze "załatać" problem. Zajmę się tym w najbliższym czasie...
Pozdrawiam,
- Za ten post autor starypatyk otrzymał podziękowania (total 3):
- r00t7 • brajan74 • wrygiel
- r00t7
- Centrum Obsługi Geocachera
- Podziękował;: 317 razy
- Otrzymał podziękowań: 215 razy
wielkie dzięki !starypatyk pisze:Cześć!
Wyszukiwanie na mapie skrzynek w/g nazwy miejsca (miasto, ulica, itp.) powinno już działać.starypatyk pisze: Potwierdzam problem z wyszukiwaniem. W tym miejscu korzystamy z baaardzo przestarzałej funkcji Google. Gdy poprzednio (we wrześniu) mapa przestała działać, to chciałem to zmienić, ale wtedy udało się jeszcze "załatać" problem. Zajmę się tym w najbliższym czasie...
Pozdrawiam,
- Pawel brasia
- Forumator
- Podziękował;: 252 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Bug na mapie
Znalazłem bug na mapie:
1. jest skrzynka quiz, który rozwiązuję
2. wpisuję prawidłowe współrzędne
3. idę na kordy
4. znajduję skrzynkę, do niej wkładam mobilniaka
5. w domu loguję wszystkie skrzynki, łącznie z przeniesieniem
6. mobilniak znajduje się na mapie innych użytkowników na rzeczywistych współrzędnych
Chyba tak nie powinno być.
1. jest skrzynka quiz, który rozwiązuję
2. wpisuję prawidłowe współrzędne
3. idę na kordy
4. znajduję skrzynkę, do niej wkładam mobilniaka
5. w domu loguję wszystkie skrzynki, łącznie z przeniesieniem
6. mobilniak znajduje się na mapie innych użytkowników na rzeczywistych współrzędnych
- krystiant
- Forumator
- Podziękował;: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 410 razy
Re: Bug na mapie
Ale przecież sam wpisałeś te współrzędne przy logowaniu przeniesienia... Błędem w tym przypadku raczej jest przeniesienie mobilniaka do finału quizu. Zgodnie z definicją mobilniak ma być na rzeczywistych współrzędnych.brasia pisze:Znalazłem bug na mapie:
[...]
Poczytaj zanim się zapytasz
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

- Pawel brasia
- Forumator
- Podziękował;: 252 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
faktycznie pomyliłem, logowałem też krety a skrzynki loguje się podając wspolrzedne. Nie me tematu 

-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
a czy nie powinno być tak, że jeżeli dla skrzynki typu Quiz wpiszę poprawne współrzędne to powinno przenosić znacznik skrzynki w odpowiednie miejsce na mapie ?
- wrygiel
- Wyjadacz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
- Kontakt:
Niestety nie. Na mapie v3, przede wszystkim ze względu na optymalność pracy serwera, póki co wszystkie skrzynki pozostają na swoich oryginalnych współrzędnych. Przepisanie wyszukiwarek i mapy v3 tak, żeby to obsłużyć, i żeby nadal było wystarczająco szybkie, to kupa pracy, a autor tej nowej funkcjonalności raczej tego nie przewidział. Więc pewnie tak zostanie przez dłuższy czas.
PS 1. Ale podejrzewam, że na mapie v2 jest to dużo łatwiejsze do zrealizowania, jeśli już nie zostało zrealizowane, można autora popytać.
PS 2. Jeśli nawet ktoś chciałby to realizować, to np. ja osobiście wolałbym, żeby wyświetlały się obydwie lokalizacje. Tzn. i moja własna, i oryginalna. Oryginalna lokalizacja też bywa bardzo istotna i wiele użytkowników szukając skrzynki na mapie będzie szukać tam właśnie, a nie w lokalizacji końcowej, nawet jeśli już skrzynkę znalazło.
PS 1. Ale podejrzewam, że na mapie v2 jest to dużo łatwiejsze do zrealizowania, jeśli już nie zostało zrealizowane, można autora popytać.
PS 2. Jeśli nawet ktoś chciałby to realizować, to np. ja osobiście wolałbym, żeby wyświetlały się obydwie lokalizacje. Tzn. i moja własna, i oryginalna. Oryginalna lokalizacja też bywa bardzo istotna i wiele użytkowników szukając skrzynki na mapie będzie szukać tam właśnie, a nie w lokalizacji końcowej, nawet jeśli już skrzynkę znalazło.
-
- Nowy na forum
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Mam takie pytanie...czemu w mapie skrzynek v3 nie widać wszystkich skrzynek widocznych w wersji v2...sa to przewaznie skrzynki swiezo założone z ioscia znalezień ponizej 3? czy to jest przyczyna?
-
- Forumator
- Podziękował;: 341 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
czajnik510, odznacz filtr "pokaż również skrzynki bez oceny"
- Za ten post autor parlando otrzymał podziękowanie:
- czajnik510
- yoshio
- Bywalec
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
- Kontakt:
Tak sobie teraz pomyślałem, że planując ewentualną wyprawę rowerową po kesze przydałaby mi się opcja pomiaru odległości na mapie v3.
Coś takiego, jak jest na mapach google'a, w Laboratorium. Chociaż orientacyjnie w linii prostej wiedziałbym, czy warto nadłożyć drogi, czy już za daleko. Niby jest skala, ale taki pomiar "na oko" nie jest zbyt precyzyjny...
Coś takiego, jak jest na mapach google'a, w Laboratorium. Chociaż orientacyjnie w linii prostej wiedziałbym, czy warto nadłożyć drogi, czy już za daleko. Niby jest skala, ale taki pomiar "na oko" nie jest zbyt precyzyjny...
- Olo74
- Stały bywalec
- Podziękował;: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
- Kontakt:
Mam problem.
Na mapie v3 w wersji pełnoekranowej nie działa mi filtr mapy "Topo" i "Orto".
Kiedy użyję tych filtrów widzę tylko skrzynki - mapy w ogóle nie ma.
Pozostałe filtry działają poprawnie. Sprawdzałem na kilku przeglądarkach.
Na mapie v3 w wersji pełnoekranowej nie działa mi filtr mapy "Topo" i "Orto".
Kiedy użyję tych filtrów widzę tylko skrzynki - mapy w ogóle nie ma.
Pozostałe filtry działają poprawnie. Sprawdzałem na kilku przeglądarkach.
-
- Forumator
- Podziękował;: 341 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Mapy na geoportalu działają już od jakiegoś czasu, natomiast na OC dalej się nie wczytują. Być może jest to związane z niedawnym wyłączeniem geoportalu v1? Może trzeba jakieś adresy uaktualnić?