nowa mapa v3

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1789
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Podziękował;: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: ronja »

Działa, dzięki :)
Obrazek Obrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk »

Cześć!
starypatyk pisze: Potwierdzam problem z wyszukiwaniem. W tym miejscu korzystamy z baaardzo przestarzałej funkcji Google. Gdy poprzednio (we wrześniu) mapa przestała działać, to chciałem to zmienić, ale wtedy udało się jeszcze "załatać" problem. Zajmę się tym w najbliższym czasie...
Wyszukiwanie na mapie skrzynek w/g nazwy miejsca (miasto, ulica, itp.) powinno już działać.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Za ten post autor starypatyk otrzymał podziękowania (total 3):
r00t7brajan74wrygiel
Obrazek

Awatar użytkownika
r00t7
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1963
Rejestracja: niedziela 19 lipca 2009, 22:26
Podziękował;: 275 razy
Otrzymał podziękowań: 200 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: r00t7 »

starypatyk pisze:Cześć!
starypatyk pisze: Potwierdzam problem z wyszukiwaniem. W tym miejscu korzystamy z baaardzo przestarzałej funkcji Google. Gdy poprzednio (we wrześniu) mapa przestała działać, to chciałem to zmienić, ale wtedy udało się jeszcze "załatać" problem. Zajmę się tym w najbliższym czasie...
Wyszukiwanie na mapie skrzynek w/g nazwy miejsca (miasto, ulica, itp.) powinno już działać.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
wielkie dzięki !
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Odp: Re: nowa mapa v3

Post autor: Rob »

starypatyk pisze: Wyszukiwanie na mapie skrzynek w/g nazwy miejsca (miasto, ulica, itp.) powinno działać
Dzięki.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1762
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 218 razy
Otrzymał podziękowań: 263 razy

Bug na mapie

Post autor: brasia »

Znalazłem bug na mapie:
1. jest skrzynka quiz, który rozwiązuję
2. wpisuję prawidłowe współrzędne
3. idę na kordy
4. znajduję skrzynkę, do niej wkładam mobilniaka
5. w domu loguję wszystkie skrzynki, łącznie z przeniesieniem
6. mobilniak znajduje się na mapie innych użytkowników na rzeczywistych współrzędnych
Chyba tak nie powinno być.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1946
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 354 razy

Re: Bug na mapie

Post autor: krystiant »

brasia pisze:Znalazłem bug na mapie:
[...]
6. mobilniak znajduje się na mapie innych użytkowników na rzeczywistych współrzędnych
Chyba tak nie powinno być.
Ale przecież sam wpisałeś te współrzędne przy logowaniu przeniesienia... Błędem w tym przypadku raczej jest przeniesienie mobilniaka do finału quizu. Zgodnie z definicją mobilniak ma być na rzeczywistych współrzędnych.
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1762
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 218 razy
Otrzymał podziękowań: 263 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: brasia »

faktycznie pomyliłem, logowałem też krety a skrzynki loguje się podając wspolrzedne. Nie me tematu :-)
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Vilku
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: czwartek 03 stycznia 2013, 17:19
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: Vilku »

a czy nie powinno być tak, że jeżeli dla skrzynki typu Quiz wpiszę poprawne współrzędne to powinno przenosić znacznik skrzynki w odpowiednie miejsce na mapie ?

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: wrygiel »

Niestety nie. Na mapie v3, przede wszystkim ze względu na optymalność pracy serwera, póki co wszystkie skrzynki pozostają na swoich oryginalnych współrzędnych. Przepisanie wyszukiwarek i mapy v3 tak, żeby to obsłużyć, i żeby nadal było wystarczająco szybkie, to kupa pracy, a autor tej nowej funkcjonalności raczej tego nie przewidział. Więc pewnie tak zostanie przez dłuższy czas.

PS 1. Ale podejrzewam, że na mapie v2 jest to dużo łatwiejsze do zrealizowania, jeśli już nie zostało zrealizowane, można autora popytać.

PS 2. Jeśli nawet ktoś chciałby to realizować, to np. ja osobiście wolałbym, żeby wyświetlały się obydwie lokalizacje. Tzn. i moja własna, i oryginalna. Oryginalna lokalizacja też bywa bardzo istotna i wiele użytkowników szukając skrzynki na mapie będzie szukać tam właśnie, a nie w lokalizacji końcowej, nawet jeśli już skrzynkę znalazło.
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

czajnik510
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: niedziela 30 czerwca 2013, 22:14
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: nowa mapa v3

Post autor: czajnik510 »

Mam takie pytanie...czemu w mapie skrzynek v3 nie widać wszystkich skrzynek widocznych w wersji v2...sa to przewaznie skrzynki swiezo założone z ioscia znalezień ponizej 3? czy to jest przyczyna?

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 339 razy
Otrzymał podziękowań: 179 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: parlando »

czajnik510, odznacz filtr "pokaż również skrzynki bez oceny"
Za ten post autor parlando otrzymał podziękowanie:
czajnik510

Awatar użytkownika
yoshio
Bywalec
Posty: 47
Rejestracja: wtorek 10 lipca 2012, 22:37
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: yoshio »

Tak sobie teraz pomyślałem, że planując ewentualną wyprawę rowerową po kesze przydałaby mi się opcja pomiaru odległości na mapie v3.
Coś takiego, jak jest na mapach google'a, w Laboratorium. Chociaż orientacyjnie w linii prostej wiedziałbym, czy warto nadłożyć drogi, czy już za daleko. Niby jest skala, ale taki pomiar "na oko" nie jest zbyt precyzyjny...

Awatar użytkownika
Olo74
Stały bywalec
Posty: 97
Rejestracja: niedziela 02 czerwca 2013, 17:11
Podziękował;: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: Olo74 »

Mam problem.
Na mapie v3 w wersji pełnoekranowej nie działa mi filtr mapy "Topo" i "Orto".
Kiedy użyję tych filtrów widzę tylko skrzynki - mapy w ogóle nie ma.
Pozostałe filtry działają poprawnie. Sprawdzałem na kilku przeglądarkach.
ObrazekObrazek

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 339 razy
Otrzymał podziękowań: 179 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: parlando »

Olo74, problem leży po stronie geoportalu (tam mapy też nie działają). Pewnie tymczasowy problem.

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 339 razy
Otrzymał podziękowań: 179 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: parlando »

Mapy na geoportalu działają już od jakiegoś czasu, natomiast na OC dalej się nie wczytują. Być może jest to związane z niedawnym wyłączeniem geoportalu v1? Może trzeba jakieś adresy uaktualnić?

ODPOWIEDZ