nowa mapa v3

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » wtorek 19 lutego 2013, 00:13

Cześć!
maryush pisze:Ale co ciekawe - przy mapie w postaci foto i zoomie 18 lub wyżej, czyli od momentu gdy w centrum Wawy foto jest izometryczne skrzynki się nie pokazują. Zoom 17 i wszystko jest, jedno zbliżenie i baj-baj kesze. Dziwne...
Skrzynki znikają, gdy pojawiają się zdjęcia wykonywane pod kątem 45 stopni. Można to wyłączyć - przy dużym zoomie jest dodatkowa pozycja w menu pod przyciskiem wybierającym tryb mapy "Satelita". Jeszcze nie wiem, dlaczego w tej sytuacji skrzynek nie widać.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

Pawello
Stały bywalec
Posty: 114
Rejestracja: niedziela 19 sierpnia 2012, 15:20

Re: nowa mapa v3

Post autor: Pawello » środa 20 lutego 2013, 17:38

Cokolwiek się stało, dzisiaj (na operze) zaczęła hulać niemal jak za starych, dobrych czasów.

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » środa 20 lutego 2013, 21:21

Cześć!
x1992x pisze:Cokolwiek się stało, dzisiaj (na operze) zaczęła hulać niemal jak za starych, dobrych czasów.
Cieszę się, że działa lepiej, ale do niczego się nie przyznaję... :D Ostatnie istotne zmiany wprowadziłem w niedzielę wieczorem.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1770
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań

Re: nowa mapa v3

Post autor: ronja » sobota 23 lutego 2013, 10:33

Dzisiaj muszę posypać głowę popiołem ;) Na IE9 nie pokazują się nowe kesze, nawet na zbliżeniach. Jest jakiś dziwny myk, że jak sobie jakimś cudem podświetlę kesza na "małej mapie", to po zastosowaniu pełnego ekranu widzę go, ale reszty nie. Za to na Chromie działa bez problemu :)
Obrazek Obrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » sobota 23 lutego 2013, 21:21

Cześć!
ronja pisze:Dzisiaj muszę posypać głowę popiołem ;) Na IE9 nie pokazują się nowe kesze, nawet na zbliżeniach. Jest jakiś dziwny myk, że jak sobie jakimś cudem podświetlę kesza na "małej mapie", to po zastosowaniu pełnego ekranu widzę go, ale reszty nie. Za to na Chromie działa bez problemu :)
Dziwi mnie ta różnica pomiędzy IE9 i Chrome. Podejrzewam, że to może mieć związek z cache'owaniem przez przeglądarkę. Prosiłbym o bardziej szczegółowy opis, najlepiej ze zrzutami z ekranu, pokazujący na czym polega problem (może być prywatnie).

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1770
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań

Re: nowa mapa v3

Post autor: ronja » niedziela 24 lutego 2013, 14:56

Wyjdzie na to, że bujam ;) Dzisiaj jest OK. Następnym razem zrobię od ręki skany i podeślę.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
_matilis_
Bywalec
Posty: 42
Rejestracja: wtorek 03 lipca 2012, 22:07

Re: nowa mapa v3

Post autor: _matilis_ » czwartek 21 marca 2013, 17:22

Pamiętam na mapie v3 w prawym dolnym rogu byłą mini mapka w innej skali, ułatwiało to szybsze przemieszczanie się po mapie na dużym zoomie.
Z tego co widzę to na mapie v2 takie coś jest...dało by radę taki bajer na v3 zamontować?

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1751
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: nowa mapa v3

Post autor: brasia » piątek 22 marca 2013, 09:44

Jeśli mapę przełączy się na widok UMP nie wyświetlają się żadne drogi, tylko szlaki i tory kolejowe. Bardzo to utrudnia poruszanie się po mapie.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » sobota 23 marca 2013, 22:00

Cześć!
_matilis_ pisze:Pamiętam na mapie v3 w prawym dolnym rogu byłą mini mapka w innej skali, ułatwiało to szybsze przemieszczanie się po mapie na dużym zoomie.
Z tego co widzę to na mapie v2 takie coś jest...dało by radę taki bajer na v3 zamontować?
To chyba jest możliwe, muszę sprawdzić. Sam nigdy z tego nie korzystałem, więc pominąłem przy zmianie wersji Google Maps API.
brasia pisze:Jeśli mapę przełączy się na widok UMP nie wyświetlają się żadne drogi, tylko szlaki i tory kolejowe. Bardzo to utrudnia poruszanie się po mapie.
Widok UMP pochodzi z serwera http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/ i nie mamy na niego żadnego wpływu. Zdaje się, że problem był chwilowy - teraz jest znów OK.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk » sobota 23 marca 2013, 23:34

Cześć!
starypatyk pisze:
_matilis_ pisze:Pamiętam na mapie v3 w prawym dolnym rogu byłą mini mapka w innej skali, ułatwiało to szybsze przemieszczanie się po mapie na dużym zoomie.
Z tego co widzę to na mapie v2 takie coś jest...dało by radę taki bajer na v3 zamontować?
To chyba jest możliwe, muszę sprawdzić. Sam nigdy z tego nie korzystałem, więc pominąłem przy zmianie wersji Google Maps API.
Sprawdziłem, dodałem. Mini mapka w rogu jest domyślnie zwinięta, żeby nie zajmować miejsca - trzeba kliknąć, żeby ją rozwinąć.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Re: nowa mapa v3

Post autor: Rob » niedziela 24 marca 2013, 11:43

A byłby problem z dodaniem warstwy OSM na normalnym widoku?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
_matilis_
Bywalec
Posty: 42
Rejestracja: wtorek 03 lipca 2012, 22:07

Re: nowa mapa v3

Post autor: _matilis_ » poniedziałek 25 marca 2013, 09:55

Dzięki

DriadaK
Stały bywalec
Posty: 87
Rejestracja: piątek 07 września 2012, 16:14

Re: nowa mapa v3

Post autor: DriadaK » sobota 04 maja 2013, 19:44

Szkoda, że nadal nie ma filtru na mapie, dzięki któremu można oznaczyć wielkości keszy. :(
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: wrygiel » niedziela 07 lipca 2013, 12:29

Ktoś już chyba o tym wspominał wcześniej, właśnie mam podobny efekt - sporo zielonych kwadratów na mapie. W sumie nie wiem też za bardzo, co one znaczą itp.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35

Re: nowa mapa v3

Post autor: Krysiul » niedziela 07 lipca 2013, 12:49

Taki kwadrat pokazuje mi się za każdym razem, gdy klikam na mapie, i z tego co zauważyłem wyznacza zasięg kliknięcia, tzn. jeśli kliknę obok skrzynki, ale kwadrat pojawiający się wokół kursora ją obejmie, to skrzynka zostanie zaznaczona. Tyle, że u mnie ten kwadrat za każdym razem znika, więc konkluzja odkrywcza nie będzie: coś nie działa jak w Twoim przypadku tak, jak powinno ;P
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ