nowa mapa v3

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: wrygiel »

Widzę w logach, że ktoś wczoraj mocno grzebał w CSSach, być może coś się zepsuło przez przypadek. Przesłałem mu namiary na ten wątek.
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: wrygiel »

Tymczasowo wycofałem zmiany wprowadzone wczoraj, czy teraz działa poprawnie?
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

Awatar użytkownika
ori
Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek 05 marca 2012, 00:00
Podziękował;: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: ori »

Ja właśnie sprawdziłam, wszystko śmiga w IE.

Awatar użytkownika
maryush
Forumator
Posty: 986
Rejestracja: czwartek 07 kwietnia 2011, 13:13
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 255 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: maryush »

No teraz hula jak trza! ;)

Pawello
Stały bywalec
Posty: 114
Rejestracja: niedziela 19 sierpnia 2012, 15:20
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: Pawello »

Czy przy mapie v3 było coś ostatnio zmieniane? Zauważyłem, że dzisiaj masakrycznie zacina i się zmieniły opcje satelita/osm/ump.

Awatar użytkownika
pan_ryba
Wyjadacz
Posty: 275
Rejestracja: środa 04 maja 2011, 19:40
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: pan_ryba »

Też odnoszę takie wrażenie. Do tego wyłączenie "dymka" musi się odbywać przez naciśnięcie krzyżyka - kliknięcie w tło już nie wystarczy.
Obrazek Obrazek
Mówię stanowcze nie: zakopywaniu, workom oraz rdzewiejącym pojemnikom!

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk »

Cześć!
x1992x pisze:Czy przy mapie v3 było coś ostatnio zmieniane? Zauważyłem, że dzisiaj masakrycznie zacina i się zmieniły opcje satelita/osm/ump.
Tak, wczoraj umieściłem dość poważne modyfikacje do mapy v3 związane ze zmianami po stronie Google Maps (inaczej groziłoby nam, że za kilka miesięcy mapa przestanie działać). Sprawdzałem na kilku przeglądarkach i pod różnymi systemami i wszędzie było raczej OK. Czy możesz dokładniej opisać na czym polega zacinanie się?

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

Pawello
Stały bywalec
Posty: 114
Rejestracja: niedziela 19 sierpnia 2012, 15:20
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: Pawello »

Już nie działa tak płynnie jak poprzednio i wszystko dłużej się wczytuje.

Awatar użytkownika
wrygiel
Rada Techniczna
Posty: 292
Rejestracja: czwartek 18 sierpnia 2011, 08:54
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy
Kontakt:

Re: nowa mapa v3

Post autor: wrygiel »

U mnie nie widzę różnicy. Używam przeglądarki Google Chrome i względnie szybkiego (kupiony 3 lata temu) laptopa.

EDIT: Chwilę pogooglałem, ale ogólnie mało jest informacji o wolniejszym działaniu kolejnej wersji google maps. Z tego co znalezłem zależy to głównie od używanej przeglądarki, szczególnie jeśli używasz Firefox, to chyba warto spróbować upgradować do najnowszej wersji. (Ja parę lat temu z Firefoxa przełączyłem sie na Chrome ze względu na szybkość działania.)

EDIT2: Jak się wczuć, to faktycznie działa wolniej. Porównałem sobie z http://www.opencaching.us/cachemap3.php gdzie nadal jest stara wersja Google Maps. No i faktycznie widać różnicę, głównie jak się chwyci mapę i macha nią na różne strony. Stara wersja nie przycina się, a nowa tnie dość mocno. Trochę szkoda, że starą wersję zamierzają wyłączyć :-/
Obrazek Obrazek
Proszę nie piszcie "prywatnych wiadomości" przez forum. Kontakt na email - rygielski@mimuw.edu.pl.

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk »

Cześć!
x1992x pisze:Już nie działa tak płynnie jak poprzednio i wszystko dłużej się wczytuje.
Nie zauważyłem tego wcześniej, teraz faktycznie widzę, że mapa jest mniej płynna, ale nawet na moim dość starym (ponad pięcioletnim) komputerze całkiem używalna. Nadal nie widzę istotnej różnicy w czasie wczytywania. Obawiam się, że nic z tym nie możemy zrobić. Dotychczas mapa korzystała z Google Maps API v2, które niedługo może zostać wyłączone.
The Google Maps JavaScript API Version 2 has been officially deprecated as of May 19, 2010. The V2 API will continue to work until May 19, 2013. We encourage you to migrate your code to version 3 of the Maps JavaScript API.
Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

Awatar użytkownika
maryush
Forumator
Posty: 986
Rejestracja: czwartek 07 kwietnia 2011, 13:13
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 255 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: maryush »

U mnie mapa3 nie działa na IE7. Na Operze tak (chociaż sporo wolniej), ale na IE od dzisiaj nie.

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: Krysiul »

U mnie w Chromium i Firefoksie pod Windowsem i Linuksem działa ok, mam nawet wrażenie, że trochę przyspieszyła.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ronja
Forumator
Posty: 1777
Rejestracja: środa 24 września 2008, 19:51
Lokalizacja: Poznań
Podziękował;: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 165 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: ronja »

maryush pisze:U mnie mapa3 nie działa na IE7. Na Operze tak (chociaż sporo wolniej), ale na IE od dzisiaj nie.
Nie ukrywam, że jakoś nie zauważyłem problemów z mapą. Skoro jednak mówicie o kłopotach to napiszę, że u mnie chodzi na IE9 (na złym W7 :twisted: )
Obrazek Obrazek

starypatyk
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: starypatyk »

Cześć!
maryush pisze:U mnie mapa3 nie działa na IE7. Na Operze tak (chociaż sporo wolniej), ale na IE od dzisiaj nie.
Dzięki za sygnał. Wczoraj, porządkując kod zrobiłem durny błąd, który spowodował, że przestało działać na IE7. Teraz powinno być lepiej.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Obrazek

Awatar użytkownika
maryush
Forumator
Posty: 986
Rejestracja: czwartek 07 kwietnia 2011, 13:13
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 255 razy

Re: nowa mapa v3

Post autor: maryush »

starypatyk pisze:Cześć!
maryush pisze:U mnie mapa3 nie działa na IE7. Na Operze tak (chociaż sporo wolniej), ale na IE od dzisiaj nie.
Dzięki za sygnał. Wczoraj, porządkując kod zrobiłem durny błąd, który spowodował, że przestało działać na IE7. Teraz powinno być lepiej.

Pozdrawiam,
Darek Olszewski (starypatyk)
Hejka! Dzięki ogromne, znów działa jak ta lala! I chyba faktycznie nieco szybciej teraz niż wczoraj ;)
Ale co ciekawe - przy mapie w postaci foto i zoomie 18 lub wyżej, czyli od momentu gdy w centrum Wawy foto jest izometryczne skrzynki się nie pokazują. Zoom 17 i wszystko jest, jedno zbliżenie i baj-baj kesze. Dziwne...

Sorry za nudzenie z tym IE7, ale sytuacja taka, że póki co nie mam jak zrobić przesiadki na wyższą grzędę. A jak się nie ma co się lubi...

ODPOWIEDZ