Witam serdecznie, dostane niedługo mapkę mojej okolicy a konkretnie puszczy bukowej. Szlaki, miejsca, wszystko! Jak wiecie czy nie jest tam pełno skrzynek. Niemożliwością jest żeby je skeszować wszystkie na mojej baterii (niestety smartfon póki co). To pomyślałem sobie, że przeniosę skrzynki na mapkę (cyfrową) a następnie wydrukuje całość. Problem pojawi się z precyzja mojego przenoszenia. Dlatego pomyślałem, że gdyby podjąć jakieś kordynaty za bazę - np jakiś pomnik przyrody w mirę na środku mapy i następnie odnosząc się do tych kordów wyeksportować wszystkie skrzynki jako plik graficzny (mapy mają oczywiście tą samą skale), który by miał przezroczyste tło zamiast naniesionej mapy(innymi słowy odległości skrzynek od tego punktu który sobie obierzemy). Wtedy jakiś pierwszy lepszy program graficzny, nowa warstwa, wklejamy, dopasowujemy i viola.
Co wy na to jest możliwe coś takiego?
Exportowanie skrzynek do pliku graficznego
Moderator: Moderatorzy
- miklobit
- Forumator
- Podziękował;: 113 razy
- Otrzymał podziękowań: 195 razy
- Kontakt:
Re: Exportowanie skrzynek do pliku graficznego
Jak juz kesze masz na mapie w telefonie ( rozumiem ze telefon z gpsem ) to kombinowanie z papierową mapą tylko z powodu zasilania to trochę krok wstecz.
Jakaś ładowarka bateryjna z usb chyba lepiej rozwiąże twój problem.
[Galaxy tab]
Jakaś ładowarka bateryjna z usb chyba lepiej rozwiąże twój problem.
[Galaxy tab]
- pan_ryba
- Wyjadacz
- Podziękował;: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Re: Exportowanie skrzynek do pliku graficznego
A nie lepiej skalibrować mapę a następnie nałożyć skrzynki z gpxa? Podejrzewam, że Ozi i darmowy MapEdit powinien wystarczyć.