Struktura GPX

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Struktura GPX

Post autor: supaplex »

HEj.
U nas pliki GPX zawierają WAYPOINTY. Wg tego co sobie czytam, waypoint oznaczane sa w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

<wpt lat="xx.xxxx" lon="xx.xxxx">
	<time>{czas}</time>
	<name>{waypoint} {wp_stage}</name>
    <cmt>{komentarz}</cmt>
    <desc>{komentarz}</desc>
    <url>{url}</url>
    <urlname>{waypoint} {wp_stage}</urlname>
    <sym>{Nazwa}</sym>
    <type>Waypoint|{Nazwa} </type>
<gsak:wptExtension xmlns:gsak="http://www.gsak.net/xmlv1/5">
   <gsak:Parent>{waypoint}</gsak:Parent>
   <gsak:Code>{waypoint} {wp_stage}</gsak:Code>
   <gsak:Child_Flag>false</gsak:Child_Flag>
   <gsak:Child_ByGSAK>false</gsak:Child_ByGSAK>
   </gsak:wptExtension>
</wpt>
Problem mam z importem takich polików do CacheBox pod WM o czym wcześniej pisałem, a o czym chce napisać osobno tutaj.
Cachebox obsługuje Waypointy i mogę je sobie ręcznie dodawać, ale za dziada takiej w/w struktury nie mogę do niego załadować.
Czy ktoś orientuje się jak wygląda plik GPX z Waypointem na GC? Chciałbym się jemu przyjrzeć i być może rozwiązac problem we własnym zakresie modyfikując plik GPX OC tak, aby wyglądał jak plik GPX z GC i ładnie lądował się do programu.

Ludzie korzystający z Cacheboxa nie narzekając na brakujące i nie działające (nie importujące się poprawnie) pliki gpz z waypointami. Może GC w ogóle nie ma Waypointów ?
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1999
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 417 razy

Re: Struktura GPX

Post autor: krystiant »

A próbujesz ładować plik ściągany linkiem GPX czy GPX GC?
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Struktura GPX

Post autor: supaplex »

GPX OC, czy GPX nie ma znaczenia.
Oba formaty zawierają <wpt> z waypointem, którymi wszystko psuje. Jak wytnę tego <wpt> z codem jw. to cache box wszystko ładnie łyka wraz z linkami do zdjęć, opisami, logami spoilerami.
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

u810
Wyjadacz
Posty: 465
Rejestracja: wtorek 28 września 2010, 18:11
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: Struktura GPX

Post autor: u810 »

Jeśli chodzi o child waypoint parkingi, pośrednie waypointy to GC wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

<wpt xmlns="u810 zdiełał rękami" lat="60.00000" lon="30.0000000">
	<time>2011-10-10T00:00:00Z</time>
	<name>NAZWA_WPT</name>
	<cmt></cmt>
	<desc>krotka_nazwa</desc>
	<sym>opis waypointa</sym>
	<type>Waypoint|Parking Area</type>
</wpt>
W wersji GC brak jest <urlname> na którym wywala się cachebox, przy czym urlname musi być w głównym waypoincie (keszu)

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Struktura GPX

Post autor: supaplex »

Okej.
Dziwne. Usuwam url, urlname, dopiero jak gsakExtesion usunąłem to cache box zaciągnął gpx'a, ale niestety waypoint nie pokazał.
No szlag by to trafił.

Jeszcze mam prośbę o jakiegoś gpx'a z GC z dwiema skrzynkami.
Tak aby jedna zawierała kilka waypointów, a druga żadnego ?
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Struktura GPX

Post autor: Stryker »

Zrobiłbym tak:
1. pobrać gpxa z keszem, który ma dodatkowe waypointy
2. ręcznie je "wyciachać" w notatniku
3. zaimportować plik
4. w CB dodać ręcznie dodatkowe waypointy
5. wyeksportować gpxa i porównać z tym pobranym z OC (punkt 1.)
Obrazek

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Struktura GPX

Post autor: supaplex »

Problem polega na tym, że cache box nie exportuje do GPX wprowadzonych manualnie waypointów ;/
Zaczynam się zastanawiać czy te waypointy w ogóle w nim działają inaczej, niż ręcznie ?

Jakbym miał plik z GC z waypoint to bym przede wszystkim to sprawdził.
Być może autor programu importując gpx z GC celowo pomija waypointy?

Te waypointy nie są dokuczliwe, bo najcześciej dotyczą parkingów, czy ciekawszych miejsc. Ręcznie działają, więć multicache pokonywać mogę.
Gorzej jak trafie na skrzynkę, której jeden z etapów będzie wskazywał waypoint - to wtedy już lipa.
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Struktura GPX

Post autor: Lza »

proszę.
Załączniki
GCTour.Tour_5.2011-10-21_20-19-55.rar
(4.8 KiB) Pobrany 111 razy

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Struktura GPX

Post autor: Lza »

Dziwią mnie te frazy 'gsak' - gsak [geocaching swiss army knife] to jest komercyjny program do obsługi keszy pod GC. Ciekawe skąd te kody w openkeszowych GPX'ach (?)

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Struktura GPX

Post autor: supaplex »

Lza pisze:proszę.
Cache box wpisał mi dwa cache i do każdego cache przypisał Parking. Każdy z parkingów ma inne współrzędne. Dobrze to zrobił?
W pgx widzę, że waypointy parking są zapisane jeden pod drugim za drugim keszem. Nie ma też w nich informacji jakiego kesza dotyczą. Skąd program importujący ma wiedzieć co to za wpt jest?

W ogóle jest gdzieś jakaś łopatologiczna informacja o strukturze plików gpx?

Niby mi sie te waypointy z GC prawidłowo wgrały - tak sądze. Za dziada jednak nie mogę dojść jak mam modyfikowac pliki z OC, aby i te się dobrze wgrywały.
:(
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Struktura GPX

Post autor: Lza »

nie mam pojęcia, czy wogóle waypointy parkingów itp. są w jakiś sposób powiązane np. hiperlinkami z macierzystym waypointem keszy.

Awatar użytkownika
supaplex
Stały bywalec
Posty: 85
Rejestracja: środa 26 sierpnia 2009, 09:09
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Struktura GPX

Post autor: supaplex »

No to na przykładzie tego pliku, który do Ciebie Łza otrzymałem, skąd program importujący wiec który parking jest do którego kesza?
Obrazek Obrazek
Geocaching to zabawa, a nie wyścig szczurów.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Struktura GPX

Post autor: Lza »

no raczej nie wie. :roll:
może nie musi wiedzieć. Ja mogę tylko powiedzieć z pktu widzenia uzytkownika oregona. Oregon nie wie ktory waypoint jest do którego kesza. Wyświetla kesze, wyświetla waypointy, ale powiązań między nimi nie wyświetla i ich nie zna. Ani na mapie, ani w opisach.

Oregon to prymitywne urządzenie. (np. nie potrafi również wyświetlić atrybutów zawartych w gpx). Trudno się spodziewać po garminie, że nie potrafiąc obsłużyć podstawowych funkcji będzie obsługiwał bardziej skomplikowane.

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1999
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował;: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 417 razy

Re: Struktura GPX

Post autor: krystiant »

Lza pisze:nie potrafi również wyświetlić atrybutów zawartych w gpx
:shock: zawsze myślałem, że jak w opisie czytam "Atrybuty: Można zabrać dzieci | Umiejscowiona na lonie natury..." to to są właśnie atrybuty zawarte w gpx... Ale może masz na myśli jeszcze coś innego :wink:
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: Struktura GPX

Post autor: Lza »

to nie są atrybuty, które są atrybutami z punktu widzenia formatu gpx. z punktu widzenia formatu to jest ostatni log - generowany przez skrypt OC, w którym po prostu są opisane atrybuty w postaci zwykłego tekstu. Prawdziwe atrybuty, powinny być zapisane w gpxie jako znaczniki 'attribute' (zob. wgrany przezemnnie plik z gc - linijki od 28-34)

Kod: Zaznacz cały

			<groundspeak:attributes>
				<groundspeak:attribute id='34' inc='0'>Quads</groundspeak:attribute>
				<groundspeak:attribute id='33' inc='0'>Motorcycles</groundspeak:attribute>
				<groundspeak:attribute id='32' inc='1'>Bicycles</groundspeak:attribute>
				<groundspeak:attribute id='6' inc='1'>Recommended for kids</groundspeak:attribute>
				<groundspeak:attribute id='25' inc='1'>Parking available</groundspeak:attribute>
				<groundspeak:attribute id='13' inc='1'>Available at all times</groundspeak:attribute>
				<groundspeak:attribute id='1' inc='1'>Dogs</groundspeak:attribute>
			</groundspeak:attributes>
w gpx generowanym przez oc mamy:

Kod: Zaznacz cały

<groundspeak:log id="1"><groundspeak:date>2011-10-15T10:24:43Z</groundspeak:date><groundspeak:finder id="0">SYSTEM</groundspeak:finder><groundspeak:text encoded="False">Atrybuty: Miejsce historyczne | Skrzynka niebezpieczna | 
Ocena skrzynki: znakomita
Rekomendacje: 1
</groundspeak:text></groundspeak:log>

czyli po prostu log.

ODPOWIEDZ