weryfikator współrzędnych dla quizów

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Michu4000
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: środa 04 sierpnia 2010, 11:54
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Michu4000 »

Talbot pisze:Bez urazy ale jeśli miałbym tam dodać do bazy swoją skrzynkę i potem umieścić link do strony w opisie kesza, żeby znalazca w domu mógł sprawdzić wynik quizu (sam bym tak chciał szukając takiej skrzynki w obcym mieście). To walał bym żeby na takiej stronie nie było reklam. Bo to już na samym początku dyskwalifikuje taką inicjatywę.
Polecam dodatek Adblock do Firefoxa.
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Maliniak
Forumator
Posty: 664
Rejestracja: sobota 27 grudnia 2008, 02:22
Podziękował;: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Maliniak »

do quizów soolasha, które są zarówno na OC jak i GC jest dodany taki sprawdzacz - skrzynki są w Gdyni i należy rozwiązać je w terenie, ale że jest strefa miejskiego wifi to można od razu sprawdzić czy się dobrze zadanie wyliczyło

nie ukrywam, ze robiłem tak i w jednej skrzynce miałem błąd ;)

btw:
a w razie co to chyba można napisać do adminów OC PL i skrypcik podpiąć pod stronę OC
ObrazekObrazekObrazekObrazek
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 115 razy
Kontakt:

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Doc_with_the_dog »

miklobit pisze:
Doc_with_the_dog pisze: Ja swojego quiza nie dodam z innego powodu. A mianowicie, u mnie zagadki trzeba rozwiązać na miejscu, są niegooglowalne, więc takie narzędzie i tak jest nieprzydatne, nawet jeśli szukający zabrałby na miejsce laptopa z netem.
Czegoś tu nie rozumiem...
Co ma (nie)goglowalność i konieczność rozwiązywania na miejscu do weryfikacji współrzędnych ?
Skoro w wyniku rozwiązania zagadki ( obojętnie gdzie i jak ) dostaje się jakieś kordy finalnego punktu, to chyba można je sprawdzić ?
BTW: Strona jest tak prosta , że powinna działać na każdym nowszym telefonie. Laptop chyba niepotrzebny.
Masz rację. Nieprecyzyjnie się wyraziłem. A więc jeszcze raz, dlaczego nie wrzucę mojej skrzynki do tego zmyślnego narzędzia:
Konstrukcja mojego quizu polega na skojarzeniach. Na poszczególnych etapach zadaniem szukającego jest odpowiednie zestawienie danych, tak aby pójść dalej. Gdyby poszukiwacz miał to narzędzie w ciągu 30 sek mógłby metodą brutal force zdobyc koordy każdego następnego etapu. A tak... niech się męczy
Oczywiście, nie chcę tutaj dowodzić bezzasadności używania takiego narzędzia, osobiście uważam je za bardzo fajne, niemniej jednak nie do każdego quizu jest wskazane.
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

Awatar użytkownika
Talbot
Stały bywalec
Posty: 110
Rejestracja: czwartek 22 lipca 2010, 19:45
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Talbot »

Lza pisze:wykup miejsce na serwerze, to chetnie tam skrypt przeniosę :-) Darmowe serwery już tak mają, że generują reklamy. przeciez to nie ja je tam doklejam, tylko serwer ugu.pl
Mea culpa, źle zrozumiałem intencje autora :oops:
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Talbot
Stały bywalec
Posty: 110
Rejestracja: czwartek 22 lipca 2010, 19:45
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Talbot »

Zastanawiam się czy była by możliwość uzupełnienia weryfikatora o przymusowe oczekiwanie załóżmy 3min. pomiędzy kolejnymi sprawdzeniami. Jeśli ktoś ma do sprawdzenia dwie skrzynki to specjalnie się nie przejmie takim przymusowym postojem. A powinno to do pewnego stopnia (kwestia determinacji) zniechęcić osoby próbujące metody brutalnego ataku.
Za ten post autor Talbot otrzymał podziękowanie:
jjpkb
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Lza »

możliwość by była, ale wydaje mi się że nie ma takiej konieczności. na 1 km kwadratowym jest 2.8 miliona kombinacji współrzędnych. Za każdym razem trzeba wspisać pełne współrzędne oraz tekst z obrazka.. Myślę, że jednak łatwiej rozwiązac quiz niż setki tysięcy razy wpisywac wszystko od nowa :-)

Jeśli chodzi o dane ze współrzędnymi, to przesyłane przez internet są tylko te, które wprowadził poszukujący. poprawne Dane z bazy na serwerze nie są w ogóle przesyłane, są porównywane przez pharser z danymi przesłanymi przez użytkownika przed wygenerowaniem strony na ekranie poszukującego więc potencjalny atakujący współrzędnych zapisanych w bazie nie podejrzy. Jedyne czego można się obawiać to ataku na dane zapisane na serwerze, ale do tego już trzeba mieć zaawansowaną wiedzę hakerską.

Awatar użytkownika
RobertM
Stały bywalec
Posty: 104
Rejestracja: wtorek 02 czerwca 2009, 16:57
Podziękował;: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: RobertM »

Dostałam taki komunikat, a chciałem jedną skrzynkę sprawdzić.

Podane przez Ciebie dane: Kesz OPFFFF, współrzędne: N50°13.100; E20°13.100
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /virtual/w/l/wloczynutka.ugu.pl/cache-check2.php on line 41
Could not connect: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)

Czy u Was jest to samo?
Obrazek

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Lza »

u mnie też jest ten sam komunikat, pewnie zrobiłem jakiś błąd w kodzie. Sprawdzę i dam znać.

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Lza »

Tak, miałem błąd w kodzie. Dzięki za sygnał, już poprawione.

tATO
Wyjadacz
Posty: 424
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2008, 01:38
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: tATO »

Za każdym razem: "Niepoprawnie przepisałeś kod z obrazka" :(
Kilka prób, sprawdzone pod IE, FF i Chromem.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=1887][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1887.jpg[/img][/url][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=opencaching.pl&uid=629fd528-38cb-418c-83ac-86892464b4fe&bg=1[/img][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=486][img]http://geokrety.org/statpics/486.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Lza »

czy ktoś jeszcze ma tak samo?

Awatar użytkownika
Michu4000
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: środa 04 sierpnia 2010, 11:54
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Michu4000 »

A u mnie działa! :D
Obrazek Obrazek Obrazek

tATO
Wyjadacz
Posty: 424
Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2008, 01:38
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: tATO »

Czyli bug należy do ciekawych, bo u mnie dalej nie działa. A w tzw. międzyczasie odwiedziłem Łzę w domu i na jego komputerze i owszem działa :)
Sprawdzę jeszcze na innych maszynach jak tylko będę miał dostęp.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=1887][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1887.jpg[/img][/url][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=opencaching.pl&uid=629fd528-38cb-418c-83ac-86892464b4fe&bg=1[/img][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=486][img]http://geokrety.org/statpics/486.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Lza
Rada Techniczna
Posty: 1621
Rejestracja: poniedziałek 19 października 2009, 10:01
Podziękował;: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 307 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Lza »

zmieniłem na re-capthe od gugla. Teraz musi działać :-)
ponadto użytkownicy mogą bezpośrednio wywołać stronę checkera dla konkretnej keszynki, poprzez url; dodając na końcu adresu frazę "?op_keszynki=OPXXXX"

przykład:

http://wloczynutka.ugu.pl/checker.php?o ... nki=OP3B65

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: weryfikator współrzędnych dla quizów

Post autor: Stryker »

Dlaczego OP3B65 ma "avatara" a moja (i inne) keszynka ni ma?;p

Oraz: coś z kodowaniem pomiszałeś. W bazie raczej nie masz windows-1250, bo po dodaniu nazwy do bazy i ponownym jej pobraniu wylatuje "krzak" zamiast ę. Sugeruję zamianę wszędzie na utf-8.
Obrazek

ODPOWIEDZ