Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy
Moderator: Moderatorzy
-
kojoty
- Rada Techniczna
autor: kojoty » sobota 17 listopada 2018, 16:46
brasia pisze: ↑sobota 17 listopada 2018, 15:26
Przy użyciu funkcji "Masowe dodawanie logów", jeśli plik pochodzi z Garmina jest OK. Natomiast przy pliku z Locusa domyślnie logowania są o pełnych godzinach. Podejrzewam, że wynika to z nieco innego sposobu zapisu godziny w Locusie:
Locus pisze:OP8WZ4,2018-11-17T09:07:00Z,Found it,""
Garmin pisze:OP8W1P,2018-11-02T13:17Z,Found it,""
(...)
Brasia,
zrobiłem issue
https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/1764
wydaje mi się, że mniej więcej widzę w czym błąd ale rozwiązanie tego wymaga głębszych studiów, przynajmniej dla mnie bo ja nie znam się na gpx-ach (formacie) i musiałbym się temu chwilę przyjrzeć - a na to teraz czasu brak.
Jeśli dysponujesz GPX-em z locusa i garmina to może wrzuc gje do tego issue - albo podeslij mi to ja dolączę i może pewnego dnia się to poprawi.
Ogólenie to całe "masowe logowanie" jest do całościowej przeróbki i czas tej zmiany jest też coraz bliżej.
Aktualnie pracuję nad przepisaniem kodu logów (pod kątem geościeżek) i myślę, że później da się tez fajnie zrobić takie masowe dodawanie logów na nowo.
-
PrincePolo
- Stały bywalec
autor: PrincePolo » piątek 07 grudnia 2018, 14:54
Dziwna rzecz: w najnowszych wpisach do logów w jednym keszy zamiast jego nazwy wyświetlił się wpis

- OC błąd.png (382.08 KiB) Przejrzano 3563 razy
-
kojoty
- Rada Techniczna
autor: kojoty » piątek 07 grudnia 2018, 16:55
PrincePolo pisze: ↑piątek 07 grudnia 2018, 14:54
Dziwna rzecz: w najnowszych wpisach do logów w jednym keszy zamiast jego nazwy wyświetlił się wpis
OC błąd.png
no ciekawe... trzeba się przyjrzeć
dzięki za zgłoszenie.
dalsze prace nad tematem tutaj:
https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/1775
-
sajmon
- Wyjadacz
- Podziękował: 78 razy
- Otrzymane podziękowania: 182 razy
autor: sajmon » piątek 07 grudnia 2018, 18:08
A czy nie pojawiał się już taki problem jakiś czas temu przy wpisach użytkownika z nazwą drużyny harcerskiej (niestety nie pamietam nazwy) ujętą w cudzysłów? Tu też się pojawia, może to być przyczyną?
- Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi sajmon za post:
- kojoty
-
parlando
- Forumator
autor: parlando » sobota 08 grudnia 2018, 08:40
sajmon pisze: ↑piątek 07 grudnia 2018, 18:08
A czy nie pojawiał się już taki problem jakiś czas temu przy wpisach użytkownika z nazwą drużyny harcerskiej (niestety nie pamietam nazwy) ujętą w cudzysłów? Tu też się pojawia, może to być przyczyną?
Niezłą masz pamięć! Dokładnie tak było. To z mojej okolicy
https://opencaching.pl/viewprofile.php?userid=86349
I na pewno było zgłoszenie, albo to ktoś z RT zauważył.
-
Bar i Lepsza Połówka
- Bywalec
autor: Bar i Lepsza Połówka » wtorek 15 stycznia 2019, 13:33
Na stronie startowej OC w zakładce "Aktualności" jako najnowsza wyświetla się "aktualność" z września ubiegłego roku. Do niedawna (nie pamiętam niestety, do kiedy) wszystko wyświetlało się prawidłowo, przynajmniej do ogłoszenia startu AKQ 2018.
-
kojoty
- Rada Techniczna
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 196 razy
autor: kojoty » wtorek 15 stycznia 2019, 13:46
Bar i Lepsza Połówka pisze: ↑wtorek 15 stycznia 2019, 13:33
Na stronie startowej OC w zakładce "Aktualności" jako najnowsza wyświetla się "aktualność" z września ubiegłego roku. Do niedawna (nie pamiętam niestety, do kiedy) wszystko wyświetlało się prawidłowo, przynajmniej do ogłoszenia startu AKQ 2018.
Cześć,
obawiam się, że wszystko tu działa "zgodnie z planem" - tj. nie mamy "nowszych" wiadomości, które by były do wyświetlenia
tworząc "niusa" ustawia się także ewentualną datę zakończenia publikacji i wtedy po pewnym czasie "nius" znika z listy i chyba tak było i tym razem
Dla tych, którzy martwią się brakiem "niusów" informuję, że prawdopodobnie dziś (max jutro) dodam nowego "niusa"

bo mam coś drobnego do zakomunikowania.
-
deg
- Forumator
- Podziękował: 203 razy
- Otrzymane podziękowania: 479 razy
autor: deg » wtorek 15 stycznia 2019, 18:36
Bar i Lepsza Połówka pisze: ↑wtorek 15 stycznia 2019, 13:33
Administratorzy newsów (generalnie - COG) decydują co i jak długo jest wyświetlane w aktualnościach. Osobno zarządza się terminami wyświetlania na głównej stronie, osobno - w aktualnościach. Można np. ustawić tak, by post był widoczny przez 3 dni i totalnie zniknął, a można tak, by na zawsze pojawiał się w aktualnościach. Posty związane z przygotowaniami do AKQ po prostu utraciły ważność. System funkcjonuje poprawnie (przynajmniej takie sprawia wrażenie

).
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol

-
Bar i Lepsza Połówka
- Bywalec
autor: Bar i Lepsza Połówka » wtorek 15 stycznia 2019, 20:15
Kojoty i Deg dziękuję Wam bardzo za wyjaśnienia. Człowiek, a nawet kobieta!

całe życie się uczy, a i tak głupia umiera.

-
dallas
- Wyjadacz
autor: dallas » czwartek 17 stycznia 2019, 16:47
Coś się popsuło, czy to jakieś "usprawnienie" w kwestii wklejania tekstu na androidzie w treści logu przytrzymując ekran? Pojawia się komunikat żeby używać skrótów klawiszowych. Przyciski też nie działają. Na forum jest ok.
-
kojoty
- Rada Techniczna
autor: kojoty » sobota 19 stycznia 2019, 23:21
dallas pisze: ↑czwartek 17 stycznia 2019, 16:47
Coś się popsuło, czy to jakieś "usprawnienie" w kwestii wklejania tekstu na androidzie w treści logu przytrzymując ekran? Pojawia się komunikat żeby używać skrótów klawiszowych. Przyciski też nie działają. Na forum jest ok.
Cześć,
to jest nieco skomplikowana sprawa - wiele osób ma z tym problem - zobacz:
https://www.google.pl/search?q=tinymce+ ... e&ie=UTF-8
na moje oko wynika z tego tyle, że nie można zrobić "paste" z pomocą przycisku "wklej" z paska narzędzi bo JS nie może mieć dostępu do schowka systemu operacyjnego - co wydaje się dość zrozumiałe.
...ale MOZNA wkleić tekst na Androidzie - przybliż okno tak, żeby widzieć wyraźnie migający kursor i przytrzymaj chwilę palec na ekranie - powinien się pokazać napis systemowy "PASTE" w menu kontekstowym (czyli tym wyświetlanym w miejscu klika). Trochę mało to intuicyjne ale działa.
Poza tym chyba nie jesteśmy w stanie nic z tym zrobić...
- Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi kojoty za post:
- dallas
-
Kika
- Stały bywalec
autor: Kika » środa 30 stycznia 2019, 11:18
Cześć
dziś po wybraniu opcji "moje statystyki" a tam - "pokaż wszystkie" dot. poszukiwanych -> ukazuje się lista w innej konfiguracji niż dotychczas. Zawsze lista było ułożona od najnowszych wpisów do najstarszych - co umożliwiało mi łatwe dotarcie do poszukiwanej skrzynki lub wpisu.
Natomiast obecnie lista wygląda tak:
- zaczyna się od skrzynek znalezionych - od najstarszego wpisu do najnowszego (czyli przewijamy w tył x stron by dotrzeć do najnowszych wpisów)
- potem lecą nieznalezienia - znów od najstarszych
- na końcu komentarze - także od najstarszych.
Chciałam zapytać czy to już tak na stałe - bo zaburza to całą chronologie i utrudnia mi znalezienie konkretnej skrzynki czy wpisu ...
-
kojoty
- Rada Techniczna
autor: kojoty » środa 30 stycznia 2019, 11:39
Kika pisze: ↑środa 30 stycznia 2019, 11:18
Cześć
dziś po wybraniu opcji "moje statystyki" a tam - "pokaż wszystkie" dot. poszukiwanych -> ukazuje się lista w innej konfiguracji niż dotychczas. Zawsze lista było ułożona od najnowszych wpisów do najstarszych - co umożliwiało mi łatwe dotarcie do poszukiwanej skrzynki lub wpisu.
Natomiast obecnie lista wygląda tak:
- zaczyna się od skrzynek znalezionych - od najstarszego wpisu do najnowszego (czyli przewijamy w tył x stron by dotrzeć do najnowszych wpisów)
- potem lecą nieznalezienia - znów od najstarszych
- na końcu komentarze - także od najstarszych.
Chciałam zapytać czy to już tak na stałe - bo zaburza to całą chronologie i utrudnia mi znalezienie konkretnej skrzynki czy wpisu ...
Kurcze, faktycznie - coś tu jest "dziwnie" - Musimy na to spojrzeć.
Tu można śledzić zmiany w tym kontekście
https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/1917
- Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi kojoty za post:
- Kika
-
Kika
- Stały bywalec
autor: Kika » środa 30 stycznia 2019, 15:07
Dzięki - już jest "po staremu"