[Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
meteor2017
Wyjadacz
Posty: 236
Rejestracja: piątek 18 września 2009, 15:46
Podziękował;: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: meteor2017 »

kojoty pisze: piątek 30 kwietnia 2021, 18:09
karwdo pisze: piątek 30 kwietnia 2021, 18:01 Stary Chrome na Viście (tak na Viście:))
Wczoraj działało wszystko, dziś nie działa nic kompletnie.
Mapa statyczna, na mapie widoczne kesze, nie da się wejść.
Analogicznie w geościeżkach.

(EDIT)
Na mapie nie widać kordów
to chyba za stary ten chrome... podaj proszę jaka to wersja chroma.
Nie dało by się używać jakiegoś nowszego albo nowszego firefoxa...?

Obawiam się, że nie damy rady wspierać tych wszystkich "starych" przeglądarek.

Jak pisałem wczoraj podnieśliśmy wersję silnika map i to na pewno ten problem.
Mam ten sam problem na jednym z kompów (nie da się kliknąć w kesze, nie da się przesuwać mapy, tylko zoomowanie działa). Też Vista i też stara przeglądarka, ale tym razem jest to stary Firefox (i też nowszego nie chce mi na nim zainstalować).
ObrazekObrazekObrazek
kojoty
Rada Techniczna
Posty: 365
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 239 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: kojoty »

meteor2017 pisze: niedziela 02 maja 2021, 14:25
kojoty pisze: piątek 30 kwietnia 2021, 18:09
karwdo pisze: piątek 30 kwietnia 2021, 18:01 Stary Chrome na Viście (tak na Viście:))
Wczoraj działało wszystko, dziś nie działa nic kompletnie.
Mapa statyczna, na mapie widoczne kesze, nie da się wejść.
Analogicznie w geościeżkach.

(EDIT)
Na mapie nie widać kordów
to chyba za stary ten chrome... podaj proszę jaka to wersja chroma.
Nie dało by się używać jakiegoś nowszego albo nowszego firefoxa...?

Obawiam się, że nie damy rady wspierać tych wszystkich "starych" przeglądarek.

Jak pisałem wczoraj podnieśliśmy wersję silnika map i to na pewno ten problem.
Mam ten sam problem na jednym z kompów (nie da się kliknąć w kesze, nie da się przesuwać mapy, tylko zoomowanie działa). Też Vista i też stara przeglądarka, ale tym razem jest to stary Firefox (i też nowszego nie chce mi na nim zainstalować).
ech... nie możemy stać w miejscu niestety i wspierać OS, którego (od 4 lat!) nie wspiera jego twórca czyli MS - sorki - idąc za tym tokiem rozumowania zaraz pojawi się jakiś miłośnik oldschoolowego sprzętu i zażąda wsparcia dla Netscape 1.0.

Rozumiem, że różnie bywa ale jak się ma niszowy sprzęt i niszowy software to się ma sporo problemów i trzeba kombinować jak je rozwiązać - na początek proponuję - zobaczcie czy da się aktualizować przeglądarkę. Jak nie da się zainstalować działającego firefoxa ani chroma spróbujcie z operą - może tu wam będzie działać.

Jak to już nie pomoże to dajcie znać - może siądę i zrobię jakąś tymczasową opcję do używania mapy z poprzednią wersją silnika specjalnie dla was - ale to w ostateczności - pokombinujcie najpierw sami i dajcie znać czy coś pomogło.
Awatar użytkownika
atris
Stały bywalec
Posty: 96
Rejestracja: wtorek 13 maja 2008, 22:54
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: atris »

kojoty pisze: niedziela 02 maja 2021, 12:59 Dobra już sprawdziłem i wyłączyłem to faktycznie zbędne menu kontekstowe więc powinno już być OK
w razie czego to CTRL+R w przeglądarce
Już działa jak powinno. Dzięki wielkie za naprawę i szybką reakcję!
Awatar użytkownika
MatZG91
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: poniedziałek 08 kwietnia 2019, 18:56
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: MatZG91 »

Cześć. Od parunastu dni występuje problem z mapą na komputerze:

- skok kółka myszki przybliża/oddala mapę o mniej, niż wcześniej (zoomowanie trwa dłużej)
- obiekty zarówno na podkładzie, jak i skrzynki i ich podpisy są za małe i nieczytelne na większości stopni przybliżenia.
- na niektórych stopniach przybliżenia nazwy i mapa są czytelne, ale rozmazane.

Firefox, zoom w przeglądarce 100% jakby co. Ustawienia kółka myszy w porządku.

Zrzuty ekranu: https://app.box.com/s/oxe4m0gze52b82250gcvbehb9jehpdgt
Zapraszam do swoich trzech geościeżek w Zielonej Górze. Wszystkie są możliwe do zdobycia (skrzynki są doglądane) i powstały w latach 2018-2020 - nie są obarczone historią zielonogórskiego keszingu.
https://opencaching.pl/powerTrail.php?p ... trail=1046
https://opencaching.pl/powerTrail.php?p ... trail=1113
https://opencaching.pl/powerTrail.php?p ... trail=1162
rapotek
Wyjadacz
Posty: 239
Rejestracja: piątek 26 lutego 2016, 11:54
Podziękował;: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: rapotek »

MatZG91 pisze: sobota 08 maja 2021, 11:10 Cześć. Od parunastu dni występuje problem z mapą na komputerze:

- skok kółka myszki przybliża/oddala mapę o mniej, niż wcześniej (zoomowanie trwa dłużej)
- obiekty zarówno na podkładzie, jak i skrzynki i ich podpisy są za małe i nieczytelne na większości stopni przybliżenia.
- na niektórych stopniach przybliżenia nazwy i mapa są czytelne, ale rozmazane.

Firefox, zoom w przeglądarce 100% jakby co. Ustawienia kółka myszy w porządku.

Zrzuty ekranu: https://app.box.com/s/oxe4m0gze52b82250gcvbehb9jehpdgt
Potwierdzam. Dla bardziej zorientowanych: kafelki z OKAPI przychodzą prawidłowe, natomiast wygląda to tak, jakby mapa skalowała je później w nieprawidłowy sposób.
Zgłosiłem issue: https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/2282
kojoty
Rada Techniczna
Posty: 365
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 239 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: kojoty »

rapotek pisze: sobota 08 maja 2021, 11:46
MatZG91 pisze: sobota 08 maja 2021, 11:10 problem z mapą na komputerze:

- skok kółka myszki przybliża/oddala mapę o mniej, niż wcześniej (zoomowanie trwa dłużej)
- obiekty zarówno na podkładzie, jak i skrzynki i ich podpisy są za małe i nieczytelne na większości stopni przybliżenia.
- na niektórych stopniach przybliżenia nazwy i mapa są czytelne, ale rozmazane.
Potwierdzam. Dla bardziej zorientowanych: kafelki z OKAPI przychodzą prawidłowe, natomiast wygląda to tak, jakby mapa skalowała je później w nieprawidłowy sposób.
Zgłosiłem issue: https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/2282
Nie wiem. Przyjrzałem się - faktycznie coś jest na rzeczy. Kilkanaście dni temu był upgrade silnika map i to pewnie jakiś problem z nową wersją. Chyba trzeba się cofnąć do poprzedniej a te nową na spokojnie pogadać i dojść co jest grane. Zrobię to dziś jak się uda.
kojoty
Rada Techniczna
Posty: 365
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 239 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: kojoty »

kojoty pisze: sobota 08 maja 2021, 13:16
rapotek pisze: sobota 08 maja 2021, 11:46
MatZG91 pisze: sobota 08 maja 2021, 11:10 problem z mapą na komputerze:

- skok kółka myszki przybliża/oddala mapę o mniej, niż wcześniej (zoomowanie trwa dłużej)
- obiekty zarówno na podkładzie, jak i skrzynki i ich podpisy są za małe i nieczytelne na większości stopni przybliżenia.
- na niektórych stopniach przybliżenia nazwy i mapa są czytelne, ale rozmazane.
Potwierdzam. Dla bardziej zorientowanych: kafelki z OKAPI przychodzą prawidłowe, natomiast wygląda to tak, jakby mapa skalowała je później w nieprawidłowy sposób.
Zgłosiłem issue: https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/2282
Nie wiem. Przyjrzałem się - faktycznie coś jest na rzeczy. Kilkanaście dni temu był upgrade silnika map i to pewnie jakiś problem z nową wersją. Chyba trzeba się cofnąć do poprzedniej a te nową na spokojnie pogadać i dojść co jest grane. Zrobię to dziś jak się uda.
Downgrade silnika zrobiony - czyli powinno być tak jak kiedyś - sprawdzicie czy aby na pewno.
Za ten post autor kojoty otrzymał podziękowanie:
atris
Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1814
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 262 razy
Otrzymał podziękowań: 333 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: Pawel brasia »

Podczas robienia wpisów "Masowe dodawanie logów" w edytorze tekstów niekiedy otwiera się kolejna strona (wpis we wpisie). Wygląda to np. tak: Obrazek
Dzieję się to tylko jeśli kliknę na górne okienko - to ze stroną skrzynki. Ale nie za każdym razem. Ponowne wczytanie strony pomaga.
Przeglądarka: Brave Wersja 1.24.82 Chromium: 90.0.4430.93
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
atris
Stały bywalec
Posty: 96
Rejestracja: wtorek 13 maja 2008, 22:54
Podziękował;: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: atris »

kojoty pisze: niedziela 09 maja 2021, 08:34 Downgrade silnika zrobiony - czyli powinno być tak jak kiedyś - sprawdzicie czy aby na pewno.
Działa po staremu. I w związku z tym chciałbym zgłosić jeszcze jedno spostrzeżenie, bo wcześniej nie byłem pewien czy mam zwidy albo czy to coś u mnie - ten nowy silnik działał wyraźnie wolniej. Wolniej renderował mapę, wolniej nanosił warstwę skrzynek. Teraz przesuwam widok, po sekundzie mam i mapę i od razu wyświetlone skrzynki. To samo przy zmianie zoomu. Wcześniej wyraźnie trzeba było czekać, najpierw na wyrenderowanie mapy a potem jeszcze moment na pokazanie skrzynek.
Wraz z downgradem ten problem zniknął.
kojoty
Rada Techniczna
Posty: 365
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 239 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: kojoty »

atris pisze: niedziela 09 maja 2021, 14:34
kojoty pisze: niedziela 09 maja 2021, 08:34 Downgrade silnika zrobiony - czyli powinno być tak jak kiedyś - sprawdzicie czy aby na pewno.
Działa po staremu. I w związku z tym chciałbym zgłosić jeszcze jedno spostrzeżenie, bo wcześniej nie byłem pewien czy mam zwidy albo czy to coś u mnie - ten nowy silnik działał wyraźnie wolniej. Wolniej renderował mapę, wolniej nanosił warstwę skrzynek. Teraz przesuwam widok, po sekundzie mam i mapę i od razu wyświetlone skrzynki. To samo przy zmianie zoomu. Wcześniej wyraźnie trzeba było czekać, najpierw na wyrenderowanie mapy a potem jeszcze moment na pokazanie skrzynek.
Wraz z downgradem ten problem zniknął.

Hmm.. no trzeba się będzie temu przyjrzeć, ale to później - na razie jestem na wakacjach :)
Awatar użytkownika
tomaszg
Bywalec
Posty: 48
Rejestracja: wtorek 10 września 2019, 10:56
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 30 razy
Kontakt:

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: tomaszg »

Na wiki w paru miejscach wiszą takie linki do "automatu" do oceny trudności skrzynek - https://opencaching.pl/difficultyForm.php . Niestety, nie działają. Podejrzewam, że powinno być: https://opencaching.pl/Cache/difficultyForm

Linki są m.in. na tych stronach:
https://wiki.opencaching.pl/index.php?t ... Bci_terenu
https://wiki.opencaching.pl/index.php?t ... e_skrzynek
Obrazek Obrazek Obrazek
Generator statystyk: Geostat
Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1814
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 262 razy
Otrzymał podziękowań: 333 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: Pawel brasia »

tomaszg pisze: poniedziałek 10 maja 2021, 21:11 Na wiki w paru miejscach wiszą takie linki do "automatu" do oceny trudności skrzynek - https://opencaching.pl/difficultyForm.php . Niestety, nie działają. Podejrzewam, że powinno być: https://opencaching.pl/Cache/difficultyForm
Poprawiłem, znalazłem w 3 miejscach.
Za ten post autor Pawel brasia otrzymał podziękowanie:
kojoty
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek
XxMELONIKxX
Nowy na forum
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek 07 grudnia 2020, 09:04
Podziękował;: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: XxMELONIKxX »

Ja mam tak dziwnie (w firefoksie) teraz, że jak próbuję edytować opis geościeżki to okienko otwiera się strasznie małe. Wcześniej było przyzwoitych rozmiarów.
Pomaga tylko przejście na edycję pełnoekranową.
borek99
Nowy na forum
Posty: 1
Rejestracja: niedziela 06 czerwca 2021, 12:11
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: borek99 »

Na stronie głównej w górnej belce mamy link do bloga, który zdaje się umarł na dobre ("Ta witryna jest nieosiągalna"), na dole strony głównej mamy też pustą rubrykę "Wpisy na blogu". Jeżeli nie ma planów reaktywacji bloga to przydałoby się oba te elementy z głównej usunąć
kojoty
Rada Techniczna
Posty: 365
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 239 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: kojoty »

borek99 pisze: poniedziałek 07 czerwca 2021, 19:28 Na stronie głównej w górnej belce mamy link do bloga, który zdaje się umarł na dobre ("Ta witryna jest nieosiągalna"), na dole strony głównej mamy też pustą rubrykę "Wpisy na blogu". Jeżeli nie ma planów reaktywacji bloga to przydałoby się oba te elementy z głównej usunąć
Niech może cog się wypowie ci z tym robimy.

Technicznie to chyba blog można by zrobić obecnie w ramach serwisu bo taka funkcjonalność od niedawna już jest.
ODPOWIEDZ