[Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały bywalec
- Podziękował;: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje
Zwracałem już sierpniu br uwagę na fakt że w wykazie "Najnowsze skrzynki" występują duplikaty tych samych OP. W odpowiedzi dowiedziałem si,ę że jest to fizycznie niemożliwe (unikalny kod). Zainteresowani niech dzisiaj przejrzą "Najnowsze skrzynki" z dnia 17.11.2019 autorstwa rredana. Zdublowane są OP8PSG, OP8PSH i OP8PSJ. Różni je tylko przypisanie albo nieprzypisanie do ścieżki. Czy to nie błąd w systemie czy tylko przedziwny, kolejny zbieg okoliczności ?
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 99 razy
Jeżeli skrzynka należy do więcej niż jednej ścieżki, tzn. np. należała wcześniej do innej ścieżki, która obecnie jest nieaktywna (ma status = 0), to taka sytuacja chyba jest możliwa. Nie twierdzę tego na 100%, ale wygląda to na błąd w systemie. Wystarczyłby pewnie zwykły DISTINCT, żeby go poprawić.dzejbi pisze: ↑sobota 07 grudnia 2019, 08:12 Zwracałem już sierpniu br uwagę na fakt że w wykazie "Najnowsze skrzynki" występują duplikaty tych samych OP. W odpowiedzi dowiedziałem si,ę że jest to fizycznie niemożliwe (unikalny kod). Zainteresowani niech dzisiaj przejrzą "Najnowsze skrzynki" z dnia 17.11.2019 autorstwa rredana. Zdublowane są OP8PSG, OP8PSH i OP8PSJ. Różni je tylko przypisanie albo nieprzypisanie do ścieżki. Czy to nie błąd w systemie czy tylko przedziwny, kolejny zbieg okoliczności ?
- deg
- Rada Techniczna
- Podziękował;: 225 razy
- Otrzymał podziękowań: 503 razy
Najciekawsze jest to, że te skrzynki nie powinny wcale pojawić się na liście, bo są poza Polską, ale z tego co pamiętam - z tymi skrzynkami wiążą się problemy źle przypisanego regionu. Sprawdzę, ale jak zobaczyłem zapytanie jakie leci do bazy danych - chyba trzeba przepisać to od nowa. Na szczęście - nie jest to skomplikowany fragment kodu.
Mam nieodparte wrażenie, że ten kod trzeba przepisać, a nie dorzucać DISTINCT. Trzy JOINY, mało optymalne zapytanie, brak użycia apcu i kod niekompatybilny z PHP 7.4...
- deg
- Rada Techniczna
Pisałem, pisałem i napisałem całkiem nowe listy:
- nowych keszy
- nowych keszy zagranicznych
- nadchodzących wydarzeń
- najbardziej rekomendowanych keszy
- skrzynek tygodnia
Tym razem duplikatów na pewne pewno nie będzie

- Za ten post autor deg otrzymał podziękowania (total 3):
- brajan74 • dzejbi • Pawel brasia
- Pawel brasia
- Forumator
- Podziękował;: 255 razy
- Otrzymał podziękowań: 319 razy
Super

- deg
- Rada Techniczna
Szerokość kolumn jest dobierana dynamicznie przez przeglądarkę. W zależności od objętości treści - będą się różnie rozkładać. Może być nawet i tak, że w Chrome będzie wyglądało inaczej, a w Firefoxie inaczej.
Zobaczę, czy da się wrzucić wszystkie ikonki (GeoKret, GeoŚcieżka i sama ikonka skrzynki) jako jedna kolumna - wtedy mniejszy będzie narzut na marginesy wewnętrzne.
Używamy pewnego "szablonu" tabeli z listą keszy, wymyślonego niegdyś przez Kojoty. Z jednej strony pozwala on ujednolicić wygląd list z keszami w różnych miejscach serwisu, z drugiej - narzuca pewne ograniczenia w precyzyjnym sterowaniu wyglądem tabeli.
PS: Wrzucenie na serwer może się opóźnić, bo okazało się, że OC Rumunia ma przestarzałe oprogramowanie (PHP), a to co napisałem, wymaga nowszej wersji.
-
- Forumator
- Podziękował;: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Nie wiem, czy to zgłoszenie zostało zauważone, więc ponawiam.parlando pisze: ↑niedziela 16 czerwca 2019, 10:08 Wchodzę na profil użytkownika, chcę sprawdzić jakie skrzynki rekomendował, ale tam jest tylko jedna strona.
Przy okazji, chyba coś kojarzę, że już marudziłem/marudziliśmy, żeby tam były daty znalezienia takiej skrzynki, albo domyślnie posortowane po dacie, a nie alfabetycznie.
Przykład https://opencaching.pl/MyRecommendation ... ions/46071 - powinna być lista 549 skrzynek
-
- Rada Techniczna
- Podziękował;: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 226 razy
faktycznie bug - już poprawiam...parlando pisze: ↑niedziela 29 grudnia 2019, 09:52Nie wiem, czy to zgłoszenie zostało zauważone, więc ponawiam.parlando pisze: ↑niedziela 16 czerwca 2019, 10:08 Wchodzę na profil użytkownika, chcę sprawdzić jakie skrzynki rekomendował, ale tam jest tylko jedna strona.
Przy okazji, chyba coś kojarzę, że już marudziłem/marudziliśmy, żeby tam były daty znalezienia takiej skrzynki, albo domyślnie posortowane po dacie, a nie alfabetycznie.
Przykład https://opencaching.pl/MyRecommendation ... ions/46071 - powinna być lista 549 skrzynek
- dallas
- Wyjadacz
- Podziękował;: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 158 razy
Hej
Zajrzałem przelotnie na Wiki w część dotyczącą scenariuszy Wherigo i niestety jest problem z urwigo.com. Strona już nie istnieje. Trzeba by chyba usunąć ją z treści wpisu na stronie: https://wiki.opencaching.pl/index.php?t ... iusze_WIGO
Chyba, że ktoś wie, coś o jej losach.
Zajrzałem przelotnie na Wiki w część dotyczącą scenariuszy Wherigo i niestety jest problem z urwigo.com. Strona już nie istnieje. Trzeba by chyba usunąć ją z treści wpisu na stronie: https://wiki.opencaching.pl/index.php?t ... iusze_WIGO
Chyba, że ktoś wie, coś o jej losach.
- deg
- Rada Techniczna
- Cezex
- Bywalec
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
- Kontakt:
Od jakiegoś czasu (2-3 dni) mam problem z logowaniem skrzynek. Wysłałem maila w tej sprawie.
W guzik dodawania wpisu działa jak odświeżenie strony(?).
W guzik dodawania wpisu działa jak odświeżenie strony(?).
-
- Rada Techniczna
- Podziękował;: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 226 razy
Czesc Cezex. Dostaliśmy twojego maila. Pogadamy tamtym kanałem. Jeśli ktoś ma ten sam problem niech da znać.
Pozdro.
-
- Stały bywalec
- Podziękował;: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 104 razy
W geościeżkach wyświetlają się obecnie powiększone ikony skrzynek wchodzących w skład ścieżki. Nie widzę opcji, aby przywrócić je do wcześniejszej wielkości, więc zakładam, że to jakiś błąd wyskoczył?
- tomaszg
- Bywalec
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
- Kontakt:
Wydaje mi się, że kiedyś można było zmienić sortowanie listy skrzynek tygodnia (np. po województwach). Teraz nie widzę tej możliwości: https://opencaching.pl/Cache/titled
A tak przy okazji, link do tej listy może powinien znaleźć się też w menu bocznym?
A tak przy okazji, link do tej listy może powinien znaleźć się też w menu bocznym?