[Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1101
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 223 razy
Otrzymał podziękowań: 494 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: deg »

Nowy (aktualny) TinyMCE poszczególne "linie" oznacza jako paragrafy (<p>), czyli logicznie i prawidłowo. Jak robił stary - trudno powiedzieć. W każdym razie <div> definiuje sekcję, więc inne jest jego zastosowanie (wiem, że wiesz ;) ). Metoda, którą podałem powyżej, czyli przerobienie całości na coś w tym stylu:

Kod: Zaznacz cały

<div style="color:#ffffff; text-align:center; background-color:#000000;">
<p>Treść 1</p>
<p>Treść 2</p>
<p></p>
<p>Treść 3</p>
</div>
da (mam nadzieję) poprawny efekt natychmiast. Zanim doprowadzimy CSSy do ładu, pewnie trochę minie. Szczególnie, że niezłe zamieszanie jest u podstaw całego CSS, łatane na wiele sposobów, ale by zrobić to dobrze, trzeba przeryć praktycznie CSSa na nowo.

EDIT:
Edytowałeś swojego posta, kiedy ja pisałem mojego. Jeśli dobrze wiem, LM zna HTMLa w stopniu dość dobrym. Wyraźnie zaproponowałem pomoc, gdyby coś poszło nie tak. Jeśli tylko potrzebuje - niech śmiało pisze. Ale chyba lepiej niech zrobi to bezpośrednio, a nie Ty w jej imieniu ;)

PS: Na Politechnice Opolskiej też nie nauczyli mnie HTMLa ani odrobinę. Pewnie dlatego, że to było z 20 lat temu ;). Za to w pracy dyplomowej zawarłem (autentyczny cytat ze wstępu do mojej pracy dyplomowej):
  • dlaczego psy wąchają i obsikują ludzkie nogi,
  • jaki wpływ na UNIXa mają owoce morza i jazda po lewej stronie w Wielkiej Brytanii,
  • jak zrobić sałatkę z łososiem i fasolką szparagową,
  • jak za pomocą dwóch linii kodu zawiesić 90% Linuxów,
  • jak wywołać wojnę (procesów),
  • jak zwiedzając bezcenny zabytek w Bytomiu można poznać ważną cechę UNIXa.
Tyle offtopic ;)
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

rapotek
Wyjadacz
Posty: 215
Rejestracja: piątek 26 lutego 2016, 11:54
Podziękował;: 113 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: rapotek »

deg pisze:Metoda, którą podałem powyżej, czyli przerobienie całości na coś w tym stylu:

Kod: Zaznacz cały

<div style="color:#ffffff; text-align:center; background-color:#000000;">
<p>Treść 1</p>
<p>Treść 2</p>
<p></p>
<p>Treść 3</p>
</div>
da (mam nadzieję) poprawny efekt natychmiast.
Być może dla kolorów to zadziała. W przypadku font-family w CSS-ach jest to chyba (nie analizowałem ich, tak mi się wydaje) podefiniowane bezpośrednio dla czystych znaczników bez hierarchii i klas, bo nawet dla najprostszych inline-ów typu span czy strong w opisie kesza styl musi być zdefiniowany atrybutem niezależnie od zawierającej te znaczniki sekcji czy paragrafu. Przynajmniej tak było jeszcze kilka dni temu.

Awatar użytkownika
LadyMoon
Bywalec
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek 20 maja 2013, 17:57
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: LadyMoon »

Poprawiło się :-)
Stosowanie znaczników <div>zamiast <p> nie świadczy o niezgodności html 5. Mam w kodzie owszem bałagan, ale to działa. Działa na innych serwerach i innych edytorach TinyMCE. Strona prawidłowo wyświetla się też w MacromediaDreamweawer, nie zgłaszając żadnych błędów.

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1101
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 223 razy
Otrzymał podziękowań: 494 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: deg »

@LM - Twój opis BYŁ zgodny z HTML5. Pisząc o "spełnianiu podstawowych założeń HTML5" miałem na myśli użycie znaczników zgodnie z ich przeznaczeniem. Da się obrazek wrzucić np. przez <li>, ale nie do tego <li> służy.
CSSy na serwerze niestety się rozjeżdżają - są efektem wieloletniego łatania i mam wrażenie, że bez solidnej rewolucji, nie będą działały dobrze. Mój post do Ciebie nie maił charakteru "zrobiłaś to źle", tylko "zrób tak, a będzie działało OK, pomimo kulejących CSSów".
A porządek w kodzie (czy na serwerze, czy w Twoich opisach) przyda się zawsze. Uważam, że to fajny krok, że w HTML5 wprowadzono wiele znaczników, które niewiele wnoszą do wyglądu strony, ale porządkują ją logicznie (jak np. <article>, <section>, <aside> i kilka innych).
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 341 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: parlando »

Wiem, że ten błąd już był, ale nie wiem, czy był naprawiany - na stronie głównej najechanie na kesza wybudza zły znacznik na mapie.
BTW, skoro na mapie logów zmieniły się ikonki, to może warto także i na tej mapie?

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1101
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 223 razy
Otrzymał podziękowań: 494 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: deg »

parlando pisze:Wiem, że ten błąd już był, ale nie wiem, czy był naprawiany - na stronie głównej najechanie na kesza wybudza zły znacznik na mapie.
Ta... było i oficjalnie jest dobrze ;) (https://github.com/opencaching/opencach ... issues/935)
Potwierdź mi proszę, że problem dotyczy tylko eventów. Postaram się zerknąć do kodu.
parlando pisze:BTW, skoro na mapie logów zmieniły się ikonki, to może warto także i na tej mapie?
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, ale chciałbyś, aby zamiast "pinezek" pojawiały się ikonki skrzynek/eventów? Teraz jest tak, że po najechaniu marker się zwiększa i pokazywana jest litera (z drugiej strony - ta litera poniekąd do niczego nie prowadzi, więc jest niepotrzebna moim zdaniem), a w Twojej koncepcji po prostu powiększałaby się ikonka skrzynki? Albo zamiast ikonki skrzynki pojawiałby się marker ("pinezka"). Chyba czytelniej byłoby, gdyby na mapie wyświetlane były domyślnie małe skrzynki, a po najechaniu kursorem - po prostu zwykły marker "pinezka", bo pinezka jest dokładna jeśli chodzi o miejsce które wskazuje, a symbol skrzynki niekoniecznie. Co o tym myślisz? Co o tym myślą inni użytkownicy?
Za ten post autor deg otrzymał podziękowanie:
parlando
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

rapotek
Wyjadacz
Posty: 215
Rejestracja: piątek 26 lutego 2016, 11:54
Podziękował;: 113 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: rapotek »

deg pisze:Chyba czytelniej byłoby, gdyby na mapie wyświetlane były domyślnie małe skrzynki, a po najechaniu kursorem - po prostu zwykły marker "pinezka", bo pinezka jest dokładna jeśli chodzi o miejsce które wskazuje, a symbol skrzynki niekoniecznie.
A może skrzynki, ale w postaci "znaków drogowych", gdzie słupek zakotwiczony jest na współrzędnych? Wtedy i symbol jest ok i dokładność również.
Za ten post autor rapotek otrzymał podziękowanie:
parlando

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 341 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: parlando »

deg pisze:Potwierdź mi proszę, że problem dotyczy tylko eventów.
Teraz jest OK, ale chyba wydarzenia były dobrze, a skrzynki pomieszane.
deg pisze:ale chciałbyś, aby zamiast "pinezek" pojawiały się ikonki skrzynek/eventów?
Tak, to mapka ogólna/orientacyjna, więc dokładność jest niepotrzebna. Podobnie na mapce w "Mojej okolicy"
deg pisze:pinezka jest dokładna jeśli chodzi o miejsce które wskazuje, a symbol skrzynki niekoniecznie. Co o tym myślisz?
Dokładnie tak jest, ale na mapie, gdzie taka dokładność by się przydała, pinezek nie ma:) Chodzi o mapę v3. Chyba, żeby całkiem zmodyfikować ikonki, tak aby był jakiś ostry grot wskazujący miejsce?:) W ogóle ikonki chyba trochę są rozmyte (takie mam wrażenie) - są albo za bardzo rozciągnięte (może to wina mojego powiększenia w przeglądarce), albo mają za małą rozdzielczość.

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1101
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 223 razy
Otrzymał podziękowań: 494 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: deg »

Tak sobie myślę (po poście parlando) - a gdyby zrobić tak jak jest na mapie v3? Czyli małe ikonki to kwadraciki z kolorami zgodnymi z typem kesza, a po najechaniu myszką pojawiałyby się takie pinezki jak po przybliżeniu mapy v3? Byłoby jednolicie i spójnie.
Za ten post autor deg otrzymał podziękowanie:
parlando
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

lazysnack
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 08 marca 2016, 13:35
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: lazysnack »

Nie wiem czy to dobre miejsce, żeby spytać...
po zmianach w edytorze mam problem z wielkością czcionek w tekście opisu kesza... chcę mieć na początku nagłówek w kolorze i większej czcionce np 24 i póki edytuję jest ok, a jak zrobię "Zapisz" i podglądam sobie jak to wyszło to wszystko jest zredukowane do wielkości 12 (zarówno zwykły tekst jak i nagłówek)
Co robię źle?

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1101
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 223 razy
Otrzymał podziękowań: 494 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: deg »

lazysnack pisze:po zmianach w edytorze mam problem z wielkością czcionek w tekście opisu kesza... chcę mieć na początku nagłówek w kolorze i większej czcionce np 24 i póki edytuję jest ok, a jak zrobię "Zapisz" i podglądam sobie jak to wyszło to wszystko jest zredukowane do wielkości 12 (zarówno zwykły tekst jak i nagłówek)
Co robię źle?
Nic nie robisz źle, tylko mamy problem z CSSem ;)
Napisz mi na priv o którego kesza chodzi, a ja podrzucę Ci szybką instrukcję jak sobie z tym poradzić.
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

Awatar użytkownika
LadyMoon
Bywalec
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek 20 maja 2013, 17:57
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: LadyMoon »

Ja też się podpinam pod problem kolegi lazysnack, bo mam to samo z czcionkami w wielu keszach :?

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1101
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 223 razy
Otrzymał podziękowań: 494 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: deg »

LadyMoon pisze:Ja też się podpinam pod problem kolegi lazysnack, bo mam to samo z czcionkami w wielu keszach :?
Podeślij proszę OPki kilku takich keszy. Łatwiej się będzie testowało.
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

lazysnack
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 08 marca 2016, 13:35
Podziękował;: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: lazysnack »

ja już sobie poradziłem dzięki podpowiedzi kolegi JAśka
skopiowałem kod źródłowy z własnej starszej skrzynki i przerobiłem na potrzeby nowej , no ale to nie tędy droga, to trochę kłopotliwe :wink:

właściwie to chyba muszę podziękować, bo zacząłem sobie czytać o co w tym wszystkim chodzi, podstawy htmla i takie tam, bo to dla mnie czarna magia :D
jednak OC rozwija :D

pozdrawiam
snack (już nie lazy) :wink:

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 341 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: parlando »

Chyba niedawno była taka zmiana przy zgłaszaniu problemu ze skrzynką, że po wysłaniu ładowała się strona z treścią wiadomości*. Teraz znowu jest po staremu? Widzę też, że nie ma opcji by dołączać adres mailowy do wiadomości, ale to chyba nawet lepiej:)
Chyba, że to dotyczyło wiadomości do użytkownika, bo już się gubię:)

ODPOWIEDZ