[Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Wszystko co może pomóc w rozwoju serwisu opencaching.pl, sugestie, pomysły, także zauważone błędy

Moderator: Moderatorzy

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 341 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: parlando »

deg pisze:
parlando pisze:Chyba źle jest podpisany przycisk do zapisu edycji waypointa.
Zrobiłem ;)
Szkoda, że cytat nie linkuje do posta, który jest cytowany:) Chodzi o tę sprawę:
viewtopic.php?f=9&t=4801&p=136060#p136060
Chciałem zastosować nowy typ waypointa i przypomniałem sobie, że niedawno zauważyłem, iż znowu jest "Edycja waypointa" zamiast "Zapisz zmiany", czy po porostu "Zapisz". Nie pamiętam, na co deg ostatecznie zmieniłeś:)
No i przy okazji, skoro słowo było odmienione, to również powinno być "Usuń waypointa". A może w ogóle zamienić słowo na polskie, np. "drogowskaz"?
Sam typ punktu bardzo przydatny:)
Przy okazji, fajnie by było jakby kolejność waypointów można było zmieniać tak, jak kolejność zdjęć, oraz (to już trochę fanaberia), żeby pole z kordami waypointa było wstępnie wypełnione na etapie tworzenia np. kordami kesza:)

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1095
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 222 razy
Otrzymał podziękowań: 492 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: deg »

parlando pisze: Chciałem zastosować nowy typ waypointa i przypomniałem sobie, że niedawno zauważyłem, iż znowu jest "Edycja waypointa" zamiast "Zapisz zmiany", czy po porostu "Zapisz". Nie pamiętam, na co deg ostatecznie zmieniłeś:)
No i przy okazji, skoro słowo było odmienione, to również powinno być "Usuń waypointa". A może w ogóle zamienić słowo na polskie, np. "drogowskaz"?
Sam typ punktu bardzo przydatny:)
Przy okazji, fajnie by było jakby kolejność waypointów można było zmieniać tak, jak kolejność zdjęć, oraz (to już trochę fanaberia), żeby pole z kordami waypointa było wstępnie wypełnione na etapie tworzenia np. kordami kesza:)
Heh. Faktycznie 23 marca OC Rumunia wrzucając hurtem różne poprawki przywróciła poprzednią treść przycisku. Poprawiłem ponownie i powinno być OK.
Bardziej mnie przekonuje "Usuń/Zapisz waypoint" niż "...waypointa". Nie jestem lingwistą, ale jakoś lepiej brzmi. Co do drogowskazu to była nawet krótka dyskusja nad spolszczeniem, ale chyba nie ma sensu tego ruszać. Keszerzy się już przyzwyczaili, większość urządzeń używa słowa "waypoint", więc wprowadzilibyśmy niezgodność nazewnictwa. A w dodatku - czasami polskie tłumaczenia są tak abstrakcyjne, że czasami trzeba przetłumaczyć ponownie na angielski by zrozumieć o co chodzi. Mam wrażenie że z drogowskazem tak też by było ;)

Propozycje co do edycji WP wrzuciłem tu: https://github.com/opencaching/opencach ... issues/994
Za ten post autor deg otrzymał podziękowanie:
parlando
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 341 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: parlando »

Jak to jest z podświetleniem skrzynek w https://opencaching.pl/mycaches.php ?
Swego czasu zauważyłem, że jak ktoś zaloguje "potrzebny serwis", to skrzynka podświetla się na szaro, a jak są chyba 2 nieznalezienia pod rząd to na czerwono (a po 1 na żółto).
Jako, że nie lubię zostawiać w swoich skrzynkach technicznych logów typu "skrzynka tymczasowo niedostępna", "gotowa do szukania" to takie logi kasuję, a jak potrzebna jest informacja, to ją umieszczam w opisie (albo go aktualizuję - z perspektywy nowych znalazców to nie ma znaczenia).

Teraz, log "znaleziona" kasuje podświetlenie na czerwono. Log właściciela "komentarz" zamieniony na "wykonano serwis" nie kasuje szarego podświetlenia. Znalezienia także go nie kasują. Nawet kiedyś w końcu normalnie zalogowałem na świeżo "wykonano serwis", ale też nie skasował szarego. - Chyba, że musiał minąć jakiś czas? Wtedy nie czekałem, bo przy braku spodziewanego efektu w końcu i ten log skasowałem:)

Edycja: Jeszcze teraz przyglądając się skrzynce, to mnie zastanawia, czy log "niedostępna" można było wcześniej zamienić na inny? Teraz sprawdzałem na niedostępnej i nie ma wyboru. Zdaje się że jakiś czas temu to było możliwe i chyba nawet o tym pisałem w tym wątku. Jak znajdę to podlinkuję.
Edycja2: To dotyczyło możliwości zamiany komentarza na inny log we własnej skrzynce: viewtopic.php?f=9&t=4802&start=750#p134617 W takim razie czy można odblokować możliwość zamiany "Tymczasowo niedostępnej" na inny dostępny log (we własnej skrzynce)?:)

rredan
Stały bywalec
Posty: 157
Rejestracja: wtorek 11 października 2011, 19:55
Podziękował;: 107 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: rredan »

Przycisk "Usuń" na stronie logu (/viewlogs.php?logid=XXX) nie działa, trzeba przejść na stronę skrzynki (/viewcache.php?cacheid=XXX) żeby z niego skorzystać. Wygląda na to, że plik z definicją funkcji rmLog() nie jest zlinkowany do ekranu viewlogs.php.

subo
Wyjadacz
Posty: 381
Rejestracja: piątek 23 września 2011, 16:05
Podziękował;: 91 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: subo »

Ja ze swojej strony jeszcze proponuję wprowadzić zmiany w opisie na stronie zakładania skrzynki - nadal widnieje podpowiedź:
Przed założeniem skrzynki sprawdź, czy w planowanym miejscu nie ma już założonych
skrzynek w promieniu 150 m, jeśli są już prosimy rozważ, czy nie warto poszukać innego ciekawego miejsca.
W miastach zeszliśmy do 50m......
...

Obrazek Obrazek

parlando
Forumator
Posty: 885
Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 20:57
Podziękował;: 341 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: parlando »

RT, możecie rzucić okiem na pole współrzędnych z minutami podczas dodawania waypointa?
Dziwne zachowanie: podczas skoku tabulatorem ze stopni na minuty znika podświetlenie i kursor ustawia się za zerami. Manewrowanie strzałkami też dziwnie tam działa - cofa na koniec:)
Jeszcze chyba pole ze stopniami wymusza dwie cyfry, czyli jeśli mamy stopnie z zakresu 1-9, to trzeba przed nim jeszcze wpisać "0". - Tylko nie pamiętam, czy to było podczas dodawania waypointa, czy podczas wpisywania kordów skrzynki.

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 335
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 213 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: kojoty »

parlando pisze:RT, możecie rzucić okiem na pole współrzędnych z minutami podczas dodawania waypointa?
Dziwne zachowanie: podczas skoku tabulatorem ze stopni na minuty znika podświetlenie i kursor ustawia się za zerami. Manewrowanie strzałkami też dziwnie tam działa - cofa na koniec:)
Jeszcze chyba pole ze stopniami wymusza dwie cyfry, czyli jeśli mamy stopnie z zakresu 1-9, to trzeba przed nim jeszcze wpisać "0". - Tylko nie pamiętam, czy to było podczas dodawania waypointa, czy podczas wpisywania kordów skrzynki.
Cześć,

zrobiłem issue dla twojego problemu, mamy w bazie, kiedyś się do tego siądzie...
(https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/1014)

Dzięki za zgłoszenie uwagi.

Pozdrowienia.
Za ten post autor kojoty otrzymał podziękowanie:
parlando

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 335
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 213 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: kojoty »

rredan pisze:Przycisk "Usuń" na stronie logu (/viewlogs.php?logid=XXX) nie działa, trzeba przejść na stronę skrzynki (/viewcache.php?cacheid=XXX) żeby z niego skorzystać. Wygląda na to, że plik z definicją funkcji rmLog() nie jest zlinkowany do ekranu viewlogs.php.
Przycisk "usuń" na viewlogs.php powinien już działać poprawnie.
Pozdrowienia.
Za ten post autor kojoty otrzymał podziękowanie:
rredan

areckis
Wyjadacz
Posty: 225
Rejestracja: piątek 14 sierpnia 2015, 12:40
Podziękował;: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: areckis »

Czy coś się stało z wyszukiwarką na forum? Żadnego słowa mi nie chce wyszukać.

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1095
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 222 razy
Otrzymał podziękowań: 492 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: deg »

areckis pisze:Czy coś się stało z wyszukiwarką na forum? Żadnego słowa mi nie chce wyszukać.
Całkiem możliwe. Trwa przebudowa indeksu, ale idzie to koszmarnie i się sypie.
Jednocześnie trwają intensywne prace nad nową wersją forum (ale prace trwają na innym serwerze, nie mają wpływu na indeks). Nowa wersja silnika forum indeksuje wszystko bez problemu.
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1095
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 222 razy
Otrzymał podziękowań: 492 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: deg »

deg pisze:Trwa przebudowa indeksu, ale idzie to koszmarnie i się sypie.
Po moich poprawkach do kodu forum i po 4h mielenia na pełnym obciążeniu serwera, ponad 130 000 postów zostało zindeksowanych. Już wyszukiwanie powinno działać dobrze. Wcześniej były "dziury" w indeksie, tzn. nie wyszukiwało postów z niektórych okresów. Teraz indeks jest kompletny i powinno być OK.
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

areckis
Wyjadacz
Posty: 225
Rejestracja: piątek 14 sierpnia 2015, 12:40
Podziękował;: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: areckis »

Czy coś się stało z mapą orto? Przy powiększaniu niektóre obszary wyświetlają się prawidłowo, a niektóre zamieniają się w szachownicę. Po zmianie powiększenia, obszary zakratkowane się zmieniają na inne.
Sytuacja taka sama w Chrome jak i Edge.

kojoty
Rada Techniczna
Posty: 335
Rejestracja: środa 26 listopada 2014, 14:14
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 213 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: kojoty »

areckis pisze:Czy coś się stało z mapą orto? Przy powiększaniu niektóre obszary wyświetlają się prawidłowo, a niektóre zamieniają się w szachownicę. Po zmianie powiększenia, obszary zakratkowane się zmieniają na inne.
Sytuacja taka sama w Chrome jak i Edge.
Niestety to leży poza nami - szachownicę zwraca dostawca kafelków - tutaj geoportal - nie mamy na to wpływu. :(

areckis
Wyjadacz
Posty: 225
Rejestracja: piątek 14 sierpnia 2015, 12:40
Podziękował;: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: areckis »

kojoty pisze:Niestety to leży poza nami - szachownicę zwraca dostawca kafelków - tutaj geoportal - nie mamy na to wpływu. :(
Ale mam nadzieję, że to nie jakaś próba wprowadzenia limitów?

A przy okazji. Zauważyłem w "moje statystyki" nad geościeżkami: "No translation available (identifier: pt001)-todo".
Pewnie macie mnie już dosyć ;)

Awatar użytkownika
deg
Rada Techniczna
Posty: 1095
Rejestracja: sobota 07 grudnia 2013, 04:31
Podziękował;: 222 razy
Otrzymał podziękowań: 492 razy

Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje

Post autor: deg »

areckis pisze:Zauważyłem w "moje statystyki" nad geościeżkami: "No translation available (identifier: pt001)-todo".
My też zauważyliśmy ;)
https://github.com/opencaching/opencach ... ssues/1059
Nie żebyśmy się chwalili, ale 7 my godzin wcześniej :D
areckis pisze:Pewnie macie mnie już dosyć ;)
Oczywiście, że tak<del><del><del><del><del><del><del><del><del><del><del><del>Nieeeee... Skądże u Ciebie takie pomysły? :D
A tak całkiem serio, to przecież serwis jest dla użytkowników i to właśnie feedback użytkowników jest najcenniejszy.
Za ten post autor deg otrzymał podziękowanie:
areckis
"Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę" Antoni de Rivarol
Obrazek

ODPOWIEDZ