[Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje
Moderator: Moderatorzy
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 125 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Re: [Nowy Layout OCPL] Błędy i regresje
Ja jeszcze się uczepię tej wyszukiwarki. W opisie skrzynki mamy trzy daty: utworzenia skrzynki w serwisie, ukrycia w terenie i modyfikacji.
W tabeli wyników wyszukiwania, w kolumnie 'Ukryta' jest data utworzenia w serwisie, a nie data ukrycia skrzynki. Tak ma być? Data utworzenia opisu i data faktycznego ukrycia mogą być bardzo rozbieżne.
PS. Która data jest brana pod uwagę przy wyznaczaniu skrzynki tygodnia?
A, i jeszcze coś się chyba posypało. Na stronie głównej od kilku dni jako geościeżka dnia wisi ścieżka "Zamki w Polsce".
W tabeli wyników wyszukiwania, w kolumnie 'Ukryta' jest data utworzenia w serwisie, a nie data ukrycia skrzynki. Tak ma być? Data utworzenia opisu i data faktycznego ukrycia mogą być bardzo rozbieżne.
A, i jeszcze coś się chyba posypało. Na stronie głównej od kilku dni jako geościeżka dnia wisi ścieżka "Zamki w Polsce".
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Też coś dzisiaj znalazłem ciekawego. Wchodzę w moje skrzynki i co odświeżenie, to są w innej kolejności, chyba losowej. Może jakoś je posortować domyślnie, albo wprowadzić sortowanie po dacie założenia, nazwie...
-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Jeszcze coś mi się przypomniało. Pewnie znowu błędnie pamiętam. 
Ilość odwiedzających zwiększa się z każdym odświeżeniem przeglądarki, czy było tak zawsze?

Ilość odwiedzających zwiększa się z każdym odświeżeniem przeglądarki, czy było tak zawsze?
- deg
- Rada Techniczna
- Podziękował;: 225 razy
- Otrzymał podziękowań: 503 razy
Ad 1) FaktycznieJano pisze:Ja jeszcze się uczepię tej wyszukiwarki. W opisie skrzynki mamy trzy daty: utworzenia skrzynki w serwisie, ukrycia w terenie i modyfikacji.

Ad 2) @Tripper - odpowiedz proszę

Ad 3) O "Zamkach w Polsce" wiemy

- deg
- Rada Techniczna
Hmm... Odświeżam jak głupi moje skrzynki i czasami coś się pozmienia w kolejności, ale tylko wśród skrzynek ukrytych tego samego dnia. Więc jak to mówią informatycy "u mnie działa"areckis pisze:Też coś dzisiaj znalazłem ciekawego. Wchodzę w moje skrzynki i co odświeżenie, to są w innej kolejności, chyba losowej. Może jakoś je posortować domyślnie, albo wprowadzić sortowanie po dacie założenia, nazwie...

Tak było od jak dawna pamiętamareckis pisze:Ilość odwiedzających zwiększa się z każdym odświeżeniem przeglądarki, czy było tak zawsze?

- krystiant
- Forumator
- Podziękował;: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 417 razy
A jak sprawdzicie na rzadko odwiedzanym keszu? Bo u mnie się nie zmieniało... Sprawdzałem F5 i ctrl+F5.deg pisze:Tak było od jak dawna pamiętamareckis pisze:Ilość odwiedzających zwiększa się z każdym odświeżeniem przeglądarki, czy było tak zawsze?
W10, FF (najnowszy) z włączonymi ciasteczkami.
Poczytaj zanim się zapytasz
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów

-
- Forumator
- Podziękował;: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Chyba coś się popsuło z pełną listą FTF w Mojej okolicy
http://opencaching.pl/myn_ftf.php
http://opencaching.pl/myn_ftf.php
- deg
- Rada Techniczna
Faktycznie. I to miesiąc temuparlando pisze:Chyba coś się popsuło z pełną listą FTF w Mojej okolicy

Sprawa jest dość prosta, więc pewnie poprawka będzie szybko.
https://github.com/opencaching/opencach ... issues/750
-
- Rada Techniczna
- Podziękował;: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 226 razy
poprawka zaaplikowana. Dzięki za cynk - jeśli pojawią się takie problemy dawajcie znać śmiało.deg pisze:Faktycznie. I to miesiąc temuparlando pisze:Chyba coś się popsuło z pełną listą FTF w Mojej okolicy
Sprawa jest dość prosta, więc pewnie poprawka będzie szybko.
https://github.com/opencaching/opencach ... issues/750
Pozdrowienia
- Verdant90
- Bywalec
- Podziękował;: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Wydaje mi się, że tak jednak nie było. W tej chwili jestem w stanie "podbić" licznik odświeżając stronę dowolnej skrzynki, która nie jest moją skrzynką. Jeszcze miesiąc-dwa temu to było niemożliwedeg pisze:Tak było od jak dawna pamiętamareckis pisze:Ilość odwiedzających zwiększa się z każdym odświeżeniem przeglądarki, czy było tak zawsze?
- deg
- Rada Techniczna
System działa tak, że w momencie kiedy ktoś ogląda stronę - inkrementuje licznik odwiedzin skrzynki. Jedno małe pole powiązane z każdą ze skrzynek. Działa to szybko i sprawnie.
Żeby działało tak jak Ty chcesz, musiałaby być kolejna tabela w bazie danych, która pamiętałaby wszystkie odwiedziny, wszystkich keszerów na wszystkich keszach. Zakładając tylko 500 odwiedzin każdej ze skrzynek (to chyba niewiele, bo np. moje Centrum Zarządzania Wszechświatem - OP8815 ma 550 odwiedzin po 7 dniach od publikacji) razy 40000 keszy daje nam to 20 000 000 wpisów (na chwilę obecną!), które trzeba przeglądać za KAŻDYM odświeżeniem skrzynki. Tylko po to, aby nie inkrementował się licznik odwiedzin, gdy ktoś wchodzi na skrzynkę kolejny raz. To ogromna ilość danych, a przede wszystkim - ogromne narzuty czasowe i obciążenie bazy. Warto?
Jest jeszcze jeden aspekt - finansowy. Miejsca na serwerze mamy ile mamy. Oszczędzamy je jak tylko się da, bo pakiet "o numer wyższy" jest o 100% droższy niż obecny VPS. Powiesz wszystkim, że koszt utrzymania serwera rośnie o 100%, bo Verdantowi nie podoba się inkrementowanie licznika? Bo ja nie
Żeby działało tak jak Ty chcesz, musiałaby być kolejna tabela w bazie danych, która pamiętałaby wszystkie odwiedziny, wszystkich keszerów na wszystkich keszach. Zakładając tylko 500 odwiedzin każdej ze skrzynek (to chyba niewiele, bo np. moje Centrum Zarządzania Wszechświatem - OP8815 ma 550 odwiedzin po 7 dniach od publikacji) razy 40000 keszy daje nam to 20 000 000 wpisów (na chwilę obecną!), które trzeba przeglądać za KAŻDYM odświeżeniem skrzynki. Tylko po to, aby nie inkrementował się licznik odwiedzin, gdy ktoś wchodzi na skrzynkę kolejny raz. To ogromna ilość danych, a przede wszystkim - ogromne narzuty czasowe i obciążenie bazy. Warto?
Jest jeszcze jeden aspekt - finansowy. Miejsca na serwerze mamy ile mamy. Oszczędzamy je jak tylko się da, bo pakiet "o numer wyższy" jest o 100% droższy niż obecny VPS. Powiesz wszystkim, że koszt utrzymania serwera rośnie o 100%, bo Verdantowi nie podoba się inkrementowanie licznika? Bo ja nie

-
- Wyjadacz
- Podziękował;: 155 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
Nie byłby to taki skuteczny „antyinkrementacz”, ale nie można by tego zrobić poprzez ciasteczka? W ciachu zapisane X ostatnio odwiedzonych keszy, jeśli się powtarza licznik zostaje bez zmian.
- deg
- Rada Techniczna
Pewnie, że można 
Chroniłoby to przed inkrementacją przy wielokrotnym refreshu. Problem w tym, że mało kto wielokrotnie naciska "refresh" na jednej skrzynce (chyba, że chce nabić licznik odwiedzin, ale po co?), a tą metodą i tak zliczalibyśmy np. Twoje wejścia na skrzynkę raz w tygodniu. Więc statystyki zupełnie by się rozjechały. Teraz pokazują ilość wyświetleń skrzynki. Idealnie byłoby, gdyby pokazywały liczbę unikalnych użytkowników odwiedzających skrzynkę. W Twojej wersji - pokazywałyby mocno losową liczbę gdzieś pomiędzy tymi dwoma. Pytanie, czy po to nam są statystyki potrzebne, by pokazywały niewiadomoco
Moim zdaniem ten licznik jest pewnego ciekawostką, a nie czymś niezbędnym i poszedłbym raczej w zmianę "x odwiedzających" na "x wyświetleń". Byłoby prosto, statystycznie poprawnie i językowo też.

Chroniłoby to przed inkrementacją przy wielokrotnym refreshu. Problem w tym, że mało kto wielokrotnie naciska "refresh" na jednej skrzynce (chyba, że chce nabić licznik odwiedzin, ale po co?), a tą metodą i tak zliczalibyśmy np. Twoje wejścia na skrzynkę raz w tygodniu. Więc statystyki zupełnie by się rozjechały. Teraz pokazują ilość wyświetleń skrzynki. Idealnie byłoby, gdyby pokazywały liczbę unikalnych użytkowników odwiedzających skrzynkę. W Twojej wersji - pokazywałyby mocno losową liczbę gdzieś pomiędzy tymi dwoma. Pytanie, czy po to nam są statystyki potrzebne, by pokazywały niewiadomoco

Moim zdaniem ten licznik jest pewnego ciekawostką, a nie czymś niezbędnym i poszedłbym raczej w zmianę "x odwiedzających" na "x wyświetleń". Byłoby prosto, statystycznie poprawnie i językowo też.
- Lza
- Rada Techniczna
- Podziękował;: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 307 razy
Aby byc w zgodzie z prawdą, da się oczywiście zrobić tak, żeby licznik zliczał tylko jednorazową wizytę użytkownika + wszystkie wizyty anonimowe (bez zalogowanego użytkownika). Da się nawet bez 20-milionowych tabelek w bazie.
(można trzymać jedno zjsonowane pole per użytkownik, zawierające tablicę z identyfikatorami odwiedzonych stron skrzynek. (mysql natywnie obsługuje pole typu json). Aby odciążyć system tablice jednorazowo pchać do przeglądarki użytkownika, by sprawdzania dokonywac po stronie przeglądarki. Licznik (i jednocześnie odświeżenie pola) inkrementować ajaxem.)
jak widać wymaga to znacznych nakładów pracy. Pracy nad pierdołą, która praktycznie nie ma żadnego znaczenia dla zabawy w geocaching. Niemniej jeśli znalazł by się pasjonat, któremu takie ulepszenie chciało by się zrobić to nikt mu bronic tego nie będzie.
(można trzymać jedno zjsonowane pole per użytkownik, zawierające tablicę z identyfikatorami odwiedzonych stron skrzynek. (mysql natywnie obsługuje pole typu json). Aby odciążyć system tablice jednorazowo pchać do przeglądarki użytkownika, by sprawdzania dokonywac po stronie przeglądarki. Licznik (i jednocześnie odświeżenie pola) inkrementować ajaxem.)
jak widać wymaga to znacznych nakładów pracy. Pracy nad pierdołą, która praktycznie nie ma żadnego znaczenia dla zabawy w geocaching. Niemniej jeśli znalazł by się pasjonat, któremu takie ulepszenie chciało by się zrobić to nikt mu bronic tego nie będzie.