GPSMAP 64st

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

GPSMAP 64st

Post autor: pawelko » piątek 28 kwietnia 2017, 22:21

Mam pytanie do użytkowników Garmina GPSMAP 64. Czy może ktoś sprawdzić, czy plik *.gpx zawierający skrzynkę https://opencaching.pl/viewcache.php?wp=OP8FML wczytuje się do urządzenia i wyświetla ten waypoint na liście geocache i mapie? U mnie nie wyświetla się ani solo, ani w pliku zawierającym zbiór skrzynek.
Używam GPSMAP 64st od ponad roku i to pierwszy przypadek, żeby skrzynka nie chciała się wyświetlić. Próbowałem na różne sposoby:
1. Wysłać waypoint z Basecamp - nie widzi.
2. Wysłać z programu MapSource - widzi, ale oczywiście bez opisu i nie na liście geocache, tylko w dodatkowych punktach i bez opisu skrzynki
3. Użycie programu GSAK do wygenerowania pliku gpx - plik się tworzy bez komunikatów o błędach, ale też się nie pojawia na mapie w urządzeniu
4. Zaktualizowałem firmware w urządzeniu, usunąłem wszystkie własne waypionty i nie pomaga.

Skrzynka pojawia się jedynie w sytuacji gdy jest zapisana w pliku *.ggz . Na marginesie - nie mam doświadczenia z *.ggz, ale zauważyłem, że nie posiadają dodatkowych punktów przypisanych do skrzynek

Dodam, że ten sam gpx poprawnie jest wczytywany do eTrex 30 i starego poczciwego Colorado 300 ; c:geo też poprawnie go czyta.

yossarian1981
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: środa 20 kwietnia 2016, 19:57

Re: GPSMAP 64st

Post autor: yossarian1981 » sobota 11 sierpnia 2018, 19:09

Może w urządzeniu masz ustawiony filtr, że nie wyświetla znalezionych?

Yossarian

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GPSMAP 64st

Post autor: pawelko » niedziela 12 sierpnia 2018, 00:08

Nie nie mam nic takiego ustawionego. Od kwietnia ub. roku nic nie zmieniałem i nie już problemów. To dotyczyło pojedynczych skrzynek jednego Autora. Być może coś w html było nie tak, że urządzenie nie czytało tych konkretnych skrzynek? Dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam.

yossarian1981
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: środa 20 kwietnia 2016, 19:57

Re: GPSMAP 64st

Post autor: yossarian1981 » niedziela 12 sierpnia 2018, 10:08

Ja też tak miałem kiedyś, ale znikały mi skrzynki tylko i wyłącznie ZNALEZIONE, spróbuj wejść w G64st w Geocache jak załaduje listę skrzynek wciśnij "MENU" i tam masz ustawienia filtra "WYBIERZ FILTR" i wybierasz które mają się pokazać u mnie te "zniknięte" skrzynki się pojawiły (domyślnie znalezione były wyłączone) :)

Teraz borykam się z innym problemem, ale na to założę inny temat.

..i pamiętaj mam już 64st jakieś 2 lata im prędzej zauważysz i zaakceptujesz fakt, że to urządzenie żyje własnym życiem tym mniej nerwów stracisz :wink: :lol: :P

Pozdrawiam Yoss..

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GPSMAP 64st

Post autor: pawelko » niedziela 12 sierpnia 2018, 22:00

Nie , zmiana filtra nie pomaga, bo jakby mogła pomóc, ale przed chwilą jeszcze raz sprawdziłem i nie widać tej skrzynki. Musi być coś nie tak w generowanym gpx, bo jak wspomniałem ggz wczytuje tę skrzynkę skrzynkę. jak masz chwilę czasu Kolego yossarian1981, to spróbuj wczytać u siebie waypointa kesza z mojego pierwszego postu.

yossarian1981
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: środa 20 kwietnia 2016, 19:57
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: GPSMAP 64st

Post autor: yossarian1981 » sobota 18 sierpnia 2018, 07:51

Wczytałem tę skrzynkę i nie widzi, ale wczytałem też kilka kolejnych z okolicy i też nie widzi..
U mnie to może być spowodowane odległością - siedzę na śląsku! :-)

Niestety nie pomogę, ja mam znów iny błąd na który założyłem osobny wątek możesz sobie z ciekawości poczytać, tak jak wspominałem wcześniej - Te urządzenia żyją własnym życiem! ;-)

Powodzenia w poszukiwaniach Yoss :-)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi yossarian1981 za post:
pawelko

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GPSMAP 64st

Post autor: pawelko » czwartek 23 sierpnia 2018, 00:13

Dziękuję Yoss za sprawdzenie. Moim zdaniem odległość nie gra żadnej roli, a funkcjonowanie sprzętu tym bardziej. Wszystko jest do wyjaśnienia przez fachowców, którymi my niestety nie jesteśmy. Ja zauważyłem, że jak w opisie w c:geo pojawia się kod html , czy jak to tam zwać, te wszystkie nawiasy <> , to wtedy Garmin kesza nie widzi. W ubiegłym tyg. kolejnej skrzynki nie było w sprzęcie GPSMAP 64 st, a w c:geo był z tego samego gpx, ale opis był poszatkowany krzaczkami. Sam kiedyś dojdę o co chodzi, na razie podejrzewam, że niektórzy autorzy robią, albo robili opis kesza używając edycji html , albo coś wklejali i dlatego są problemy.

Awatar użytkownika
DeepBlue
Stały bywalec
Posty: 171
Rejestracja: niedziela 08 stycznia 2012, 18:56
Podziękował: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 58 razy

Re: GPSMAP 64st

Post autor: DeepBlue » czwartek 23 sierpnia 2018, 07:20

Teraz tak skojarzyłem - miałem ten problem w moim 62s. Kiedy w opisie skrzynki była wklejona fotka, to albo GPSMap skrzynki nie widział albo zamiast opisu były robaczki.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi DeepBlue za post:
pawelko
Obrazek

darasek
Nowy na forum
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 13 marca 2012, 18:54

Re: GPSMAP 64st

Post autor: darasek » poniedziałek 27 sierpnia 2018, 21:59

W mojej 64 też było podobnie, na jednej ze skrzynek giepees ją widział, jednak po próbie otwarcia się zawieszał. I też powodem było zdjęcie w opisie kesza...

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GPSMAP 64st

Post autor: pawelko » poniedziałek 27 sierpnia 2018, 22:57

Dziękuję DeepBlue i darasek za informację. Obecnie wiele skrzynek ma zdjęcia dodane bezpośrednio w opisie, ale wszystkie (prawie) GPSMap 64 czyta prawidłowo. Kiedyś zdaje się można było robiąc opis skrzynki, czy nawet wpis do logu przejść do zakładki edytor html, czy jakoś podobnie. Teraz tego nie ma, albo moje przeglądarki nie widzą. Z całą pewnością dobrze, że nie ma już możliwości bezpośredniej edycji "żywego" kodu. Ostatnia skrzynka, która mi się nie wczytała nie ma zdjęć, opis krótki - dawno temu założona. Podam link https://opencaching.pl/viewcache.php?cacheid=33260 Autora w razie czego przepraszam, nic do niego nie mam.

Edit. Czas chyba poczekać na nowy firmware :)

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1641
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: GPSMAP 64st

Post autor: brasia » wtorek 28 sierpnia 2018, 12:32

pawelko pisze:
poniedziałek 27 sierpnia 2018, 22:57
Kiedyś zdaje się można było robiąc opis skrzynki, czy nawet wpis do logu przejść do zakładki edytor html, czy jakoś podobnie. Teraz tego nie ma, ...
Jest :D druga ikonka z prawej w górnym rzędzie, ikonka wygląda tak: <>
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
pawelko
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek 04 maja 2009, 19:36

Re: GPSMAP 64st

Post autor: pawelko » wtorek 28 sierpnia 2018, 12:46

Dzięki Brasia za wskazanie tego miejsca. Wydaje się dobrze, że to tak ukryte, bo to opcja raczej dla fachowców :)

ODPOWIEDZ