Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sebastian
Forumator
Posty: 851
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 19:31
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: Sebastian » czwartek 27 marca 2014, 20:03

Jeżeli masz możliwość, znajdź kogoś z garminem, pożycz na jeden dzień i wtedy przekonasz się, że keszowanie z odbiornikiem turystycznym to... bajka :D

Mapy w garminie możesz mieć jakie tylko zapragniesz, rastowe w formacie KMZ i JNX.
Obrazek

rad
Nowy na forum
Posty: 17
Rejestracja: sobota 16 lipca 2011, 21:51
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: rad » czwartek 27 marca 2014, 20:24

Sebastian pisze:Jeżeli masz możliwość, znajdź kogoś z garminem, pożycz na jeden dzień i wtedy przekonasz się, że keszowanie z odbiornikiem turystycznym to... bajka :D
Skończy się tak, że nie będzie chciał oddać ;)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi rad za post:
Sebastian

Awatar użytkownika
pan_ryba
Wyjadacz
Posty: 275
Rejestracja: środa 04 maja 2011, 19:40

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: pan_ryba » piątek 28 marca 2014, 08:34

Chciałbym wrócić do wątku i podpytać o tę ergonomię :) Chodzi mi głównie o ergonomię wklepywania danych do Etreksa. Np. robię mulciaka i chcę wpisać koordy - jak bardzo jest to uciążliwe tymi guzikami? Wiem, że ciężko to określić ale jak mi ktoś napisze, że "idzie jak krew z nosa" albo "da się szybko opanować" to już coś będę wiedział.
I jeszcze kwestia czy się nie zawiodę brakiem pewnych podstawowych funkcji? Np. czy da się przy jego pomocy zaprojektować punkt na podstawie azymutu i odległości?
Zastanawiam się bo cena jeszcze znośna dla mnie a smartfon to jednak nie to (szczególnie bateria), a Solid 2710 jednak już trochę męczy małym ekranem i słabymi zasobami (mimo świetnej dokładności GPS i dobrej baterii).

Na odpowiedzi, że smartfon lepszy nie reaguję :p Wiem czemu chcę kupić turystyczny GPS i wiem jak się działa na smartfonie. Proszę użytkowników Garmina o konstruktywne odpowiedzi :)
Dzięki!
Obrazek Obrazek
Mówię stanowcze nie: zakopywaniu, workom oraz rdzewiejącym pojemnikom!

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1725
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: brasia » piątek 28 marca 2014, 10:28

Wpisywanie kordów np. przy mulciaku:
do opanowania, masz wirtualną klawiaturę, z której dżojstikiem wybierasz cyfrę, przeskakujesz dalej, wybierasz kolejną. Najczęściej jest są to po 2-4 ostatnie.
Np. czy da się przy jego pomocy zaprojektować punkt na podstawie azymutu i odległości?
Raczej nie ma tej funkcji, spotyka się to raz na kilkadziesiąt skrzynek - wspomagam się wtedy smartfonem.
Jak dla mnie to w porównaniu do smartfona etrex zdecydowanie wygrywa ergonomią (i nie tylko).
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Piostu
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: wtorek 02 października 2012, 12:30

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: Piostu » piątek 28 marca 2014, 11:15

pan_ryba pisze: I jeszcze kwestia czy się nie zawiodę brakiem pewnych podstawowych funkcji? Np. czy da się przy jego pomocy zaprojektować punkt na podstawie azymutu i odległości?
nie wiem jak w etrexie, ale w oregonie da się. Masz możliwość "zapisania" punktu, później idziesz w miejsce z którego chcesz poprowadzić, ustawiasz na ekranach kompas i odległość do celu i masz pokazany azyumt i odległość.


wklepywanie danych - powiem tak największym problemem dla mnie było .... ogarnięcie klawiatury ekranowej ( niestety nie jest qwerty, tylko aąbcć .... )
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
brasia
Centrum Obsługi Geocachera
Posty: 1725
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Lokalizacja: Poznań

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: brasia » piątek 28 marca 2014, 11:44

Piostu pisze:nie wiem jak w etrexie, ale w oregonie da się. Masz możliwość "zapisania" punktu, później idziesz w miejsce z którego chcesz poprowadzić, ustawiasz na ekranach kompas i odległość do celu i masz pokazany azyumt i odległość.
W ten sposób da się. Myślałem o funkcji, że jesteś w punkcie A, podajesz odległość i azymut, po czym nawigacja prowadzi Cię w wyliczony punkt B.
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
pan_ryba
Wyjadacz
Posty: 275
Rejestracja: środa 04 maja 2011, 19:40

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: pan_ryba » piątek 28 marca 2014, 11:50

brasia pisze:W ten sposób da się. Myślałem o funkcji, że jesteś w punkcie A, podajesz odległość i azymut, po czym nawigacja prowadzi Cię w wyliczony punkt B.
I o to mi chodziło...
Czyli w sprzęcie stworzonym czysto do nawigowania turystycznego, za tak podstawowe funkcje (programowalne) trzeba dopłacać i kupić droższy model. To jest dla mnie dziwne :(
Obrazek Obrazek
Mówię stanowcze nie: zakopywaniu, workom oraz rdzewiejącym pojemnikom!

Piostu
Stały bywalec
Posty: 126
Rejestracja: wtorek 02 października 2012, 12:30

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: Piostu » piątek 28 marca 2014, 12:02

brasia pisze: W ten sposób da się. Myślałem o funkcji, że jesteś w punkcie A, podajesz odległość i azymut, po czym nawigacja prowadzi Cię w wyliczony punkt B.
Nie próbowałem, ale wydaje mi się że też się da. w Oregonie chyba do tego służy funkcja "zablokuj azymut" ( albo "Zablokuj kierunek" - nie pamiętam dokładnie nazwy a nie mam Garmina przy sobie ).
ObrazekObrazek

Jano
Wyjadacz
Posty: 411
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: Jano » piątek 28 marca 2014, 12:54

Jest tak jak piszesz: 'Zablokuj kierunek'. Funkcja nazywa się 'Celuj i idź', ale dostępna jest tylko w odbiornikach z wbudowanym kompasem elektronicznym. W modelach bez kompasu tego nie zrobisz. W tym przypadku w grę wchodzi tylko eTrex 30, tańsze nie mają kompasu. A z innych modeli (z tych tańszych), to np. Dakota 20. Koszt porównywalny z eTrexem 20, a ma dodatkowe czujniki, ale też ekran dotykowy (gorsza widzialność ale zdecydowanie bardziej ergonomiczne wpisywanie np. nazw waypointów).
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1915
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: krystiant » piątek 28 marca 2014, 15:44

Ajger pisze:Jest tak jak piszesz: 'Zablokuj kierunek'. Funkcja nazywa się 'Celuj i idź', ale dostępna jest tylko w odbiornikach z wbudowanym kompasem elektronicznym. W modelach bez kompasu tego nie zrobisz.
A sprawdźcie, czy macie w menu wybranego waypointa funkcję 'odwzoruj punkt' (czy coś podobnego - piszę z pamięci). W moim oregonie za jaj pomocą mogę przenieść współrzędne waypointa nawet na nim nie będąc...
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Jano
Wyjadacz
Posty: 411
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: Jano » piątek 28 marca 2014, 18:21

W 62s jest:
133.jpg
133.jpg (33.52 KiB) Przejrzano 3064 razy
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Sebastian
Forumator
Posty: 851
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 19:31
Lokalizacja: Górny Śląsk
Podziękował: 216 razy
Otrzymane podziękowania: 78 razy

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: Sebastian » piątek 28 marca 2014, 21:36

W etrexie oczywiście też jest ta funkcja nazywa się - Odwzoruj waypoint, jak to działa można zobaczyć - https://www.youtube.com/watch?v=apasD09xdPk
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Sebastian za post:
brasia
Obrazek

Awatar użytkownika
Silent A
Rada Techniczna
Posty: 467
Rejestracja: poniedziałek 07 listopada 2011, 09:19

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: Silent A » sobota 29 marca 2014, 15:17

Piostu pisze:
Silent A pisze:Na krótkie, spontaniczne wypady (szczególnie na nowe skrzynki) to lepszy jest smartfon, w dodatku w mieście ma podkład satelitarny a to bardzo często klucz do sukcesu bo sygnał gps jest odbity od budynków.
Możesz to rozwinąć ? bo nie bardzo jestem w stanie zrozumieć, jaki sygnał satelitarny dociera do smartfonów i jednocześnie nie dociera do nawigacji w tym samym miejscu ....
Czego tu nie rozumieć ? w mieście są miejsca gdzie sygnał GPS jest zniekształcony lub nawet nie ma go wcale. Wtedy GPS w garminie ani w smartfonie nic nie pomoże aaaaaale na smartfonie wyświetlisz sobie mapę skrzynek z podkładem satelitarnym i zobaczysz że skrzynka jest w lewym rogu takiego a takiego budynku, rozejrzysz się wokół i znajdziesz miejsce ukrycia. Z garminem będziesz krążyć kilkanaście-kilkadziesiąt metrów od koordów, czasem po drugiej stronie budynku niż skrzynka... sprawdzone doświadczalnie, mało przyjemna sprawa.
Obrazek

rubeus
Wyjadacz
Posty: 207
Rejestracja: czwartek 05 listopada 2009, 11:51

Re: Garmin Etrex 20/30 - ergonomia i stabilność

Post autor: rubeus » sobota 29 marca 2014, 21:10

Silent A pisze:
Piostu pisze:
Silent A pisze:Na krótkie, spontaniczne wypady (szczególnie na nowe skrzynki) to lepszy jest smartfon, w dodatku w mieście ma podkład satelitarny a to bardzo często klucz do sukcesu bo sygnał gps jest odbity od budynków.
Możesz to rozwinąć ? bo nie bardzo jestem w stanie zrozumieć, jaki sygnał satelitarny dociera do smartfonów i jednocześnie nie dociera do nawigacji w tym samym miejscu ....
Czego tu nie rozumieć ? w mieście są miejsca gdzie sygnał GPS jest zniekształcony lub nawet nie ma go wcale. Wtedy GPS w garminie ani w smartfonie nic nie pomoże aaaaaale na smartfonie wyświetlisz sobie mapę skrzynek z podkładem satelitarnym i zobaczysz że skrzynka jest w lewym rogu takiego a takiego budynku, rozejrzysz się wokół i znajdziesz miejsce ukrycia. Z garminem będziesz krążyć kilkanaście-kilkadziesiąt metrów od koordów, czasem po drugiej stronie budynku niż skrzynka... sprawdzone doświadczalnie, mało przyjemna sprawa.
A w garminie masz załadowaną mapę z konturami budynków i też znajdujesz

skyqen
Bywalec
Posty: 51
Rejestracja: wtorek 04 września 2012, 20:28

Post autor: skyqen » niedziela 30 marca 2014, 01:15

W porównaniu do smartfona opcja rysowania konturów budynków działa dość słabo. Kiedyś pisałem o tym na forum
Obrazek

ODPOWIEDZ