GLONASS

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

GLONASS

Post autor: Rob » czwartek 23 maja 2013, 12:19

Tak z ciekawości, czy posiada ktoś z was odbiornik obsługujący system GLONASS? Czy panowie projektanci zniwelowali wady GPS'a tj. wolne łapanie fix'a, dokładność?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Re: GLONASS

Post autor: picek » czwartek 23 maja 2013, 13:24

Rob pisze:Tak z ciekawości, czy posiada ktoś z was odbiornik obsługujący system GLONASS? Czy panowie projektanci zniwelowali wady GPS'a tj. wolne łapanie fix'a, dokładność?
Samym GLONASSem nie zniwelujesz tamtych wad, ale mam eTrex-a 20, który obsługuje oba na raz - czyli GPS+GLONASS.
Fix-a to nie przyspiesza (z technicznego punktu widzenia to nadal dwa oddzielne systemy a GLONASS nie przesyła nawet "kawałków informacji" o położeniu satelitów GPS i odwrotnie), dokładność - jakoś wybitnie też nie jest polepszona - z tego, co sprawdzałem przy włączaniu "sam GPS" a "GPS+GLONASS" to różnica jest 3m dokładności dla GPS, 2m dla GPS+GLONASS (raz czy dwa zdarzyła mi się dokładność "1m".
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

lazyjones
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek 24 października 2011, 19:41

Odp: GLONASS

Post autor: lazyjones » czwartek 23 maja 2013, 13:32

W smartfonie z glonassem fix jest błyskawiczny, ale dokładność jak była do du tak jest do du.

~ wymęczone w taptoku z galaktyki iii ~

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Re: Odp: GLONASS

Post autor: picek » czwartek 23 maja 2013, 13:42

lazyjones pisze:W smartfonie z glonassem fix jest błyskawiczny, ale dokładność jak była do du tak jest do du.

~ wymęczone w taptoku z galaktyki iii ~
Fix jest błyskawiczny dzięki internetowi, nie dzięki GLONASS
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
Doc_with_the_dog
Forumator
Posty: 952
Rejestracja: niedziela 26 września 2010, 09:28
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: GLONASS

Post autor: Doc_with_the_dog » czwartek 23 maja 2013, 14:20

NIe wiem czym to spowodowane, ale na tablecie dwusystemowym, fixa łapie błyskawicznie
Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę do piekła ze względu na towarzystwo.

Awatar użytkownika
chinczyk
Wyjadacz
Posty: 457
Rejestracja: środa 12 października 2011, 00:20
Lokalizacja: JG
Kontakt:

Odp: GLONASS

Post autor: chinczyk » czwartek 23 maja 2013, 14:51

Mi także łapie momentalnie

Tapniete z Galaxy Taba
Obrazek

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Re: GLONASS

Post autor: picek » czwartek 23 maja 2013, 14:54

Ogólnie jest przy łapaniu fix-a dwie sprawy:
zimny start
ciepły start

Przy obu jak tylko urządzenie ma dostęp do neta to fix będzie bardzo szybki - chodzi o ściągnięcie informacji, gdzie są satelity danego systemu na niebie.
Jeśli nie ma dostępu do neta to takie informacje trzeba "zbierać" z satelitów. Pełne przesyłanie almanac-u przez jednego satelitę to 12,5 minuty. Jeśli więcej satelitów jest widocznych to te 12,5 minuty się skraca. W każdym razie te niecałe 13 minut to maksymalny czas łapania fix-a, jeśli almanach jest zbierany od jednego satelity. Przy połączeniu z netem almanach jest ściągany z neta - a że to jakiś kilobajt to nieodczuwalne na tabletach/smartfonach.
Jeśli GPS leżał długo w szafce to jego almanach może być przestarzały, stąd fix-a łapie długo. (zimny start)
Jeśli był włączony 2 godziny wcześniej, to większość danych jest aktualnych - stąd prawie od razu złapie. (ciepły start).
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Odp: GLONASS

Post autor: Rob » czwartek 23 maja 2013, 16:16

Zawsze mnie to zastanawiało skąd się bierze takie opóźnienie w łapaniu fixa. Jakby nie patrzeć to nie jest to dobrze pomyślane. Startuje sobie taki tomahawk i łapie fixa 5 min ;) (pewnie w tym przypadku system sterowania włączany jest dużo wcześniej). Z drugiej strony system już swoje lata ma. Możliwe, że ograniczenie wynika z szybkości przesyłania danych? Z kolei glonass nie powoduje przyspieszenia. Ciekawe.
ObrazekObrazek

lazyjones
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek 24 października 2011, 19:41

Odp: Re: Odp: GLONASS

Post autor: lazyjones » czwartek 23 maja 2013, 21:39

picek pisze:
lazyjones pisze:W smartfonie z glonassem fix jest błyskawiczny, ale dokładność jak była do du tak jest do du.

~ wymęczone w taptoku z galaktyki iii ~
Fix jest błyskawiczny dzięki internetowi, nie dzięki GLONASS
Raczej nie. Większa jest czułość. W galaxy s tez był internet a na fixa czekało się latami. Nie wiem w czym glonass pomaga, bo nie w fiksie i nie w dokładności... Bez problemu mam 15 - 17 satelitów a błąd i tak sięga parudziesieciu metrów.

~ wymęczone w taptoku z galaktyki iii ~

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35

Re: GLONASS

Post autor: Krysiul » czwartek 23 maja 2013, 23:31

picek pisze:Ogólnie jest przy łapaniu fix-a dwie sprawy:
zimny start
ciepły start

Przy obu jak tylko urządzenie ma dostęp do neta to fix będzie bardzo szybki - chodzi o ściągnięcie informacji, gdzie są satelity danego systemu na niebie.
Jeśli nie ma dostępu do neta to takie informacje trzeba "zbierać" z satelitów. Pełne przesyłanie almanac-u przez jednego satelitę to 12,5 minuty. Jeśli więcej satelitów jest widocznych to te 12,5 minuty się skraca. W każdym razie te niecałe 13 minut to maksymalny czas łapania fix-a, jeśli almanach jest zbierany od jednego satelity. Przy połączeniu z netem almanach jest ściągany z neta - a że to jakiś kilobajt to nieodczuwalne na tabletach/smartfonach.
Jeśli GPS leżał długo w szafce to jego almanach może być przestarzały, stąd fix-a łapie długo. (zimny start)
Jeśli był włączony 2 godziny wcześniej, to większość danych jest aktualnych - stąd prawie od razu złapie. (ciepły start).
Ciekawe rzeczy z tymi liczbami - u mnie samochodówka na zimnym fiksie potrafiła ustalać pozycję przez pół godziny przy pięknej pogodzie ;)
W galaxy s tez był internet a na fixa czekało się latami.
A miałeś włączony internet podczas łapania fixa?
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Re: Odp: Re: Odp: GLONASS

Post autor: picek » piątek 24 maja 2013, 10:18

lazyjones pisze:
picek pisze:
lazyjones pisze:W smartfonie z glonassem fix jest błyskawiczny, ale dokładność jak była do du tak jest do du.
Fix jest błyskawiczny dzięki internetowi, nie dzięki GLONASS
Raczej nie. Większa jest czułość. W galaxy s tez był internet a na fixa czekało się latami. Nie wiem w czym glonass pomaga, bo nie w fiksie i nie w dokładności... Bez problemu mam 15 - 17 satelitów a błąd i tak sięga parudziesieciu metrów.
W fiksie nie pomoże na pewno - to są różne systemy - niekompatybilne ze sobą. Czemu GLONASSowe satelity miałyby przesyłać dane na temat położenia satelitów GPS (rosyjski i amerykański system...)?
Za to przy dobrej pogodzie i położeniu satelitów będzie wspomagać dokładność.
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

lazyjones
Bywalec
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek 24 października 2011, 19:41

Odp: GLONASS

Post autor: lazyjones » piątek 24 maja 2013, 17:42

W jedynce internet nie pomagał bo skopany był ogólnie cały moduł GPS - słaby czip, słaba antena, słabe połączenia (styki). W dwójce był chyba SIRF i generalnie użytkownicy nie narzekali, dokładność była przyzwoita, choć fix nie był jakoś specjalnie błyskawiczny. Ale nie było też źle. W trójce znowu jest jakiś Broadcom ale przynajmniej antena dobrze (nawet bardzo dobrze) zbiera, tyle że nie przekłada się to na dokładność.
No, jeśli Glonass poprawia dokładność, to nie wiem co by było bez niego...

~ wymęczone w taptoku z galaktyki iii ~

Jano
Wyjadacz
Posty: 411
Rejestracja: niedziela 21 września 2008, 17:17

Re: Odp: Re: Odp: GLONASS

Post autor: Jano » wtorek 28 maja 2013, 10:40

lazyjones pisze:Raczej nie. Większa jest czułość. W galaxy s tez był internet a na fixa czekało się latami.
Bo to nie internet powoduje przyśpieszenie fixa, tylko GSM. Jeśli w telefonie włączymy A-GPS, to odbiornik wstępnie ustala pozycję na podstawie danych z przekaźników GSM.
Pozdrawiam
Jano

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35

Re: GLONASS

Post autor: Krysiul » wtorek 28 maja 2013, 11:00

W przypadku Androida internet też pomaga, jeśli w ustawieniach lokalizacji wyraziłeś zgodę na lokalizację na podstawie sieci WiFi. Google jeździło po Polsce i innych krajach samochodem, który skanował topografię sieci WiFi i na podstawie sieci, które aktualnie widzi Twój telefon, jest w stanie ustalić pozycję dokładniej niż BTS.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 887
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Lokalizacja: Kalety

Odp: GLONASS

Post autor: Rob » wtorek 28 maja 2013, 11:01

Raczej nie, bo widoczne przyspieszenie łapania fixa jest tylko w momencie połączenia internetowego.
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ