garmin dakota 10

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

DriadaK
Stały bywalec
Posty: 87
Rejestracja: piątek 07 września 2012, 16:14

Re: garmin dakota 10

Post autor: DriadaK » sobota 29 września 2012, 09:42

Dziękuję za odpowiedzi - naprawdę podniosły mnie na duchu (i kieszeni ;))

A pytanie jeszcze dodatkowe: czy wgrywając gpx do tego garmina, będę miała widok jak na stronie internetowej? chodzi mi głównie o dostęp do opisu, spojlerów i zdjęć, a także komentarzy.

Nie znam niestety nikogo, kto by miał to sprytne urządzenie, dlatego zapytuję Was :)

I czy te mapy UMP które proponują na Allegro, rzeczywiście są takie nieszczegółowe i kłopotliwe?
Bo jak czytałam na forum, to widzę, że są chętnie wgrywane w urzadzenia.

Ile takich mapek się mieści do garmina i ile można wgrać punktów keszowych?
Nie znalazłam nigdzie na forum zależności pomiędzy ilością map i punktów a zajmowaną pamięcią...

NP: ile zajmuje pamięci 1 punkt gpx = czyli jedna skrzynka? :)

Pytam jako totalny laik, dlatego wybaczcie moją upierdliwość ;)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Sebastian
Forumator
Posty: 853
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 19:31
Lokalizacja: Górny Śląsk
Podziękował: 217 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy

Re: garmin dakota 10

Post autor: Sebastian » sobota 29 września 2012, 11:42

Cześć,

1. Wgrywając kesze do garmina będziesz miał widok jak na stronie internetowej i dostęp do opisu, spojlerów i zdjęć, a także komentarzy.

2. Nie potrzebujesz map z Allegro, są dobre darmowe mapy, używam:
- OSMapaPL (mapa Polski zajmuje około 130 MB) - http://garmin.osmapa.pl/?q=node/4
- UMP (mapa Polski zajmuje około 364 MB) - http://ump.waw.pl/wszystkie.html

3. Map możesz wgrać tyle na ile starczy pamięci w urządzeniu. Nie musisz wgrywać całej mapy, lecz np. obszar, którym jesteś zainteresowany.

4. Do Dakoty 10 można wgrać 2000 keszy,
- 2000 keszy ze zdjęciami zajmuje to około 400 MB pamięci = 0,2 MB/1kesz
- 2000 keszy bez zdjęć zajmuje 80 MB = 40 kB/kesz

Pozdrawiam - Sebek
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Sebastian za post:
DriadaK
Obrazek

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 78 razy

Re: garmin dakota 10

Post autor: Krysiul » sobota 29 września 2012, 21:37

NP: ile zajmuje pamięci 1 punkt gpx = czyli jedna skrzynka?
Tak gwoli ścisłości, to jeden plik GPX nie musi równać się jednej skrzynce. Do jednego GPX-a można ładować (i zwykle się to robi) dane nawet kilkuset keszy.
I czy te mapy UMP które proponują na Allegro, rzeczywiście są takie nieszczegółowe i kłopotliwe?
To zależy od regionu - UMP to mapy tworzone przez ochotników (ideowo coś w stylu mapowej Wikipedii) i w niektórych miejscach Polski trudno znaleźć lepszą i bardziej szczegółową mapę, a w niektórych nadaje się co najwyżej do nawigowania po głównych drogach.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Krysiul za post:
DriadaK
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1927
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55
Podziękował: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 330 razy

Re: garmin dakota 10

Post autor: krystiant » sobota 29 września 2012, 21:56

DriadaK pisze:czy te mapy UMP które proponują na Allegro, rzeczywiście są takie nieszczegółowe i kłopotliwe?
Możesz sama sprawdzić: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/
Na stronie opencaching.pl mapa w trybie pełnoekranowym też ma możliwość przełączenia na UMP lub Openstreetmap (OSM)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi krystiant za post:
DriadaK
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

DriadaK
Stały bywalec
Posty: 87
Rejestracja: piątek 07 września 2012, 16:14

Re: garmin dakota 10

Post autor: DriadaK » piątek 05 października 2012, 12:18

Garmin Dakota 10 już jest w moim ręku i sprawuje się dzielnie.
Wczoraj zdobyliśmy nim 2 keszyki - prosto do celu.

Jak na moje wymagania - jest OK.

Martwi mnie tylko jedna rzecz - czy dakota 10 wyświetla zdjęcia spojlerowe?
w opisie kesza niczego takiego nie widzę :(

Przeglądarkę zdjęć ów garmin posiada, jednak po wgraniu gpx'a zdjęć w niej żadnych nie przybyło.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Żywcu
Forumator
Posty: 2508
Rejestracja: środa 26 marca 2008, 08:38
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 174 razy
Otrzymane podziękowania: 191 razy
Kontakt:

Re: garmin dakota 10

Post autor: Żywcu » piątek 05 października 2012, 12:59

DriadaK pisze:Przeglądarkę zdjęć ów garmin posiada, jednak po wgraniu gpx'a zdjęć w niej żadnych nie przybyło.
A jakiego gpx'a pobierasz? "GPX" czy "GARMIN (GPX + zdjęcia)" ?
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi Żywcu za post:
DriadaK

DriadaK
Stały bywalec
Posty: 87
Rejestracja: piątek 07 września 2012, 16:14

Re: garmin dakota 10

Post autor: DriadaK » piątek 05 października 2012, 13:05

To wszystko wyjaśnia :D
Nie wiedziałam, że pliki GRAMIN to te ze zdjęciami :D a GPX są bez.
To wszystko wyjaśnia :D

DZIĘKUJĘ :D
Obrazek Obrazek

DriadaK
Stały bywalec
Posty: 87
Rejestracja: piątek 07 września 2012, 16:14

Re: garmin dakota 10

Post autor: DriadaK » poniedziałek 17 grudnia 2012, 10:07

Witam ponownie :)

Ponownie pytam w sprawie Dakoty 10 i zdjęć.

Po wgraniu pliku typu GARMIN - czyli tych ze zdjęciami - niestety, ale zdjęcia ładują się do osobnego folderu. Są przemieszane, nie nazwane i nie wiadomo które jest przywiązane do którego kesza :(

Czy jest potrzebne jakies inne oprogramowanie?
Czy też tak ma być?

Jeśli mam wgrane 50 keszy, to nie jestem w stanie zapamiętać który spojler czy zwykłe zdjęcie jest przywiązane do jakiego kesza...

POMOCY :(
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Sebastian
Forumator
Posty: 853
Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2008, 19:31
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: garmin dakota 10

Post autor: Sebastian » poniedziałek 17 grudnia 2012, 13:01

Hej,

Tak ma być. Pomieszane zdjęcia powinny znajdować się w katalogu GeocachePhotos, a zobaczyć je można przeglądając poszczególne kesze i wybierając przycisk - pokaż zdjęcia.

By to działało wersja oprogramowania systemowego w Dakocie powinna być większa lub równa 5.10.

Pozdrawiam - Sebek
Obrazek

DriadaK
Stały bywalec
Posty: 87
Rejestracja: piątek 07 września 2012, 16:14

Re: garmin dakota 10

Post autor: DriadaK » środa 19 grudnia 2012, 11:06

Mam wersję 5.20.

Kilka miesięcy wcześniej spróbowałam wgrać pliki ze zdjęciami - ale nie widziałam możliwości wglądu w zdjęcia...

Jednak chcę spróbować ponownie i tu mam zonka.

Wolę się Was zapytać, aniżeli coś sknocić w urządzeniu zatem pytanie:
Pobieram plikj GARMIN -on jest spakowany w ZIP.

Teraz co dalej?
Rozpakowuję go i w który katalog pakuję?

Szczególnie, że część keszy chcę mieć wgranych jako GPX a tylko kilka istotnych jako GARMIN.

Dziękuje za szybką odpowiedź Sebastianie :)
Pozdrawiam :D
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32

Re: garmin dakota 10

Post autor: Stryker » środa 19 grudnia 2012, 11:56

Fakt, trochę jest to do d.. w przypadku, gdy próbujesz pobrać plik z małą liczbą skrzynek (<50). Przy większych paczkach powstaje kilka .zipów i pojawia się instrukcja.
W celu skorzystania z tej funkcjonalności, należy:

Pobrać wszystkie powyższe pliki .zip
Podłączyć urządzenie Garmin Montana / Oregon / Dakota / 62 / 78 / eTrex za pomocą kabla
Rozpakować wszystkie pliki do katalogu głownego pamięci wewnętrznej urządzenia


Uwaga: konieczne jest posiadanie kompatybilnego urządzenia (lista poniżej) z wgranym aktualnym firmware (liczba w nawiasie). Jeśli nie widzisz zdjęć, należy zaktualizować urządzenie. Więcej informacji na wiki.


Garmin Montana 600/650 (fw. 3.80)
Garmin Oregon 450/550 (fw. 5.30)
Garmin Dakota 10/20 (fw. 5.10)
Garmin GPSMAP 78/62 (fw. 3.80)
Garmin eTrex 20/30 (fw. 2.60)
wyprzedzając pytanie: szukałem, ale nie wiem gdzie owe "więcej informacji na wiki"..
Obrazek

rubeus
Wyjadacz
Posty: 207
Rejestracja: czwartek 05 listopada 2009, 11:51
Podziękował: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Re: garmin dakota 10

Post autor: rubeus » środa 19 grudnia 2012, 21:51

Te 'istotne' kesze, które chciałabyś mieć w wersji ze zdjęciami, musisz ściągnąć pojedynczo ze strony z opisem konkretnego kesza. (chyba, że są skupione obok siebie, to możesz po prostu ograniczyć promień, w którym szukasz skrzynek ).

Pozostałe ściągnij sobie normalnie jako GPX. To, że w wynikach będą kesze, które masz już ściągnięte ze zdjęciami, nie ma znaczenia, bo Dakota, będzie wyświetlała te 'rodzynki' w wersji 'bogatej', ignorując zapisy ze zwykłego GPX'a.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi rubeus za post:
DriadaK

DriadaK
Stały bywalec
Posty: 87
Rejestracja: piątek 07 września 2012, 16:14

Re: garmin dakota 10

Post autor: DriadaK » piątek 04 stycznia 2013, 07:57

Ech.. Próbuję i nic :(
Jak rozpakuję zipa to pojawiają mi się 1 plik i jeden katalog - gdy je skopiuję, to ten plik mi znika...

I w który katalog wpakować? Ratunku... :(
Który katalog jest katalogiem głównym?

Za odpowiedź bardzo dziękuję :)
Obrazek Obrazek

DriadaK
Stały bywalec
Posty: 87
Rejestracja: piątek 07 września 2012, 16:14

Re: garmin dakota 10

Post autor: DriadaK » piątek 04 stycznia 2013, 08:18

Robię tak:
ściągam owego zipa pliku typu GARMIN

Po jego otwarciu do katalogu GPX - tam gdzie już jest plik z innymi skrzynkami typu GPX (watched_caches.gpx) dodałam TYLKO ten plik o nazwie: opencaching1357282883458769.gpx, bo nic innego mi się tu nie skopiuje.
Katalog ze zdjęciami ładuje się tutaj pusty i nie działa.

Nie ma też żadnego w garminie odnośnika do oglądania zdjęć - zatem albo ten katalog nie jest widoczny i nie uaktywnia odpowiedniego przycisku w garminie, albo po prostu mój garmin tej funkcji nie ma :(

Czy za każdym razem taki plik muszę rozkładać na części pierwsze??!! Część pliku do jednego katalogu rozpakowywać, a część do kolejnego?

Ja wiem, że tuman jestem z informatyki, ale podobno obsługa garmina jest prosta... ;)
Obrazek Obrazek

etnamars
Forumator
Posty: 1530
Rejestracja: niedziela 08 lutego 2009, 14:57
Podziękował: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 184 razy

Re: garmin dakota 10

Post autor: etnamars » piątek 04 stycznia 2013, 10:09

DriadaK pisze: podobno obsługa garmina jest prosta... ;)
Ależ oczywiście, że jest prosta. Najtrudniejsze zwykle są początki, ale praktyka czyni mistrza.

http://forum.opencaching.pl/viewtopic.p ... 20#p108861
Aby mieć obrazki trzeba sciągnąć plik GARMIN (GPX + zdjęcia)


Wynikiem rozpakowania pliku zip powinien być katalog Garmin, który zawiera dwa podkatalogi:
Garmin\GPX (w którym znajdują się pliki opencaching123456.gpx)
Garmin\GeocachePhotos (w którym znajdują się podkatalogi wg waypointów, a w podkatalogach znajdują się zdjęcia)

Najlepiej plik lub pliki zip rozpakowywać "gdzieś indziej" np. w jakimś katalogu na dysku komputera, a dopiero potem przeciągać/kopiować do pamięci wewnętrznej Dakoty.
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi etnamars za post:
DriadaK

ODPOWIEDZ