Telefon z GPSem

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: Rob »

Nie wiem jak z symbianem ale spróbuj locusa na androida.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: cichy »

Ja już nie będę brał żadnego telefonu z symbianem. Aktualnie używam Nokia E52 nie jest to tragiczny telefon. Mam wgrane OVI map oraz Garmina a do keszy mam SmartGPX. Od biedy gdy nie jestem przygotowany na keszowanie a pojawi się jakiś FTF to może być. Nawet doprowadza dość dokładnie.
Nie chce jednak telefonów z tym systemem bo są bardzo wolne.
Teraz tylko z ANDROIDem
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Whatever
Wyjadacz
Posty: 418
Rejestracja: środa 14 maja 2008, 09:22
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: Whatever »

Ano w tej chwili zmian jest sporo do tyłu i lepiej chyba już nie będzie. Zostaje android, a jako że dużo słuchawek jest na nim - to mamy do wyboru do koloru.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=3306][img]http://www.opencaching.pl/statpics/3306.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=976][img]http://geokrety.org/statpics/976.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
łowca
Forumator
Posty: 1141
Rejestracja: środa 30 grudnia 2009, 10:15
Podziękował;: 122 razy
Otrzymał podziękowań: 143 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: łowca »

shchenka pisze:Ja cały czas używam z symbianem, bo TMJ nie został przeportowany na Androida
Co to jest TMJ?
Obrazek Obrazek
Jeśli hobby koliduje ci z pracą - zmień pracę.

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 141 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: zyr »


Awatar użytkownika
łowca
Forumator
Posty: 1141
Rejestracja: środa 30 grudnia 2009, 10:15
Podziękował;: 122 razy
Otrzymał podziękowań: 143 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: łowca »

Z ich strony jasno nie wynika ... czy jest to offlinowe tak jak TrekBuddy?
Skąd mogę brać mapy do TMJ?
edit:
Mapy - z OpenStreetMap ... ciekawe czy UMPa działa
Obrazek Obrazek
Jeśli hobby koliduje ci z pracą - zmień pracę.

Awatar użytkownika
Stryker
Forumator
Posty: 1052
Rejestracja: piątek 23 lipca 2010, 15:32
Podziękował;: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: Stryker »

@Cichy, bo to jest telefon do dzwonienia - gps to jest mu tak potrzebny jak garminowi wbudowany aparat ;-) (sorry, nie mogłem się powstrzymać ;D)

Dotykalskie "telefony" z androidem nadają się za to do wszystkiego innego a opcję dzwonienia mają przy okazji.

Potestowałem 2tyg. to tanie badziewie od fioletowego operatora - szybkością to to nie powalało, w angry birds nawet nie dało się zagrać, bo się "czkało". Potestowałem też locusy i inne wynalazki do keszowania - działa to szybciej od wspomnianej wyżej nokii e52 i znacznie wygodniej się korzysta (bo dotykalskie ekrany), ale ciągle wolniej niż bym oczekiwał. Podejrzewam, że droższe smartfony mają lepsze parametry i jest znacznie lepiej (czyt. szybciej), ale dyskwalifikuje je ciągle jedno - bateria. Klikając od czasu do czasu wytrzymała max. 2 dni, włączając rejestrację tracka podczas jazdy na rowerze po niecałych 8h wołała o prąd.
Obrazek

etnamars
Forumator
Posty: 1530
Rejestracja: niedziela 08 lutego 2009, 14:57
Podziękował;: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 184 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: etnamars »

Stryker pisze: włączając rejestrację tracka podczas jazdy na rowerze po niecałych 8h wołała o prąd.
Na to też jest rozwiązanie, ale nieco kosztowne. :D
np. http://www.pedalpower.com.au/

Gorzej mają piechurzy, co prawda są zestawy ładujące z ogniwa słonecznego, ew. takie na korbkę, ale to bardziej do podtrzymania awaryjnie niż ładowania.

Ale niezależnie od modelu, zwykle więcej smartfon przy włączonym GPS dłużej nie pociągnie.

Awatar użytkownika
szopen880516
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: sobota 11 września 2010, 08:51
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Telefon z GPSem

Post autor: szopen880516 »

Ja osobiście używam Sony Ericsson C702 + TrekBuddy. Jest to model o podwyższonej odporności na "przeciwności losu" :wink: W necie widziałem kilka testów na uderzenia i wodoodporność, choć sam nie testowałem... Posiada on też bardzo fajny aparat fotograficzny :wink: Z własnego doświadczenia szczerze polecam ten zestaw :!: Minusy jakie ma, to: stosunkowo długo włączający się namiar (trwa to od 3 do 7 minut u mnie) oraz czas działania (od 4 do 6 godzin po pełnym ładowaniu). Zależy do czego i jak chcesz go używać. Na wyprawy typu: przyjeżdżam na miejsce, odpalam, idę po keszach wyznaczoną wcześniej trasą (o odpowiednim czasie trwania) jest moim zdaniem optymalny :D W sumie zawsze można zapasową baterie dokupić :wink: Co do TrekBuddy, to obsługuje gpx-y z OC, więc nie trzeba tego jakoś ręcznie robić :wink: Mapy robię TrekBuddy Atlas Creator'em (jest nowsza wersja, ale obsługuje mniejszą ilość map - z mniejszej ilości serwisów :? ) i dla swojej okolicy (promienia około 45 km) mam je zawsze ze sobą :D Poświęciłem też jeden wieczór na zrobieniu bazy gpx-ów z mojej okolicy + zgraniu i ponazywaniu zdjęć z opisów skrzynek, które też mam na karcie i kiedy tylko mi się zachce, to ładuję komórkę do końca i po prostu idę keszować :D
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: Rob »

szopen880516 pisze:Poświęciłem też jeden wieczór na zrobieniu bazy gpx-ów z mojej okolicy + zgraniu i ponazywaniu zdjęć z opisów skrzynek, które też mam na karcie i kiedy tylko mi się zachce, to ładuję komórkę do końca i po prostu idę keszować :D
Polecam bazę filipsa. Nie trzeba nic ręcznie robić. Wielkość bazy można ograniczyć odpowiednimi skryptami, które można znaleźć na forum.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
szopen880516
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: sobota 11 września 2010, 08:51
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Telefon z GPSem

Post autor: szopen880516 »

Polecam bazę filipsa. Nie trzeba nic ręcznie robić. Wielkość bazy można ograniczyć odpowiednimi skryptami, które można znaleźć na forum.
Wiem, wiem :wink: Muszę ją kiedyś ogarnąć, ale na razie nie mam na to czasu :? Jakoś szybciej mi się póki co zrobiło swoim sposobem :wink: I nie narzekam :) Z resztą wydaje mi się, że w przypadku każdego z nas, w zależności od posiadanego sprzętu, mamy swoje przyzwyczajenia i metody, które są dla nas optymalne :D
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Krysiul
Forumator
Posty: 1055
Rejestracja: środa 09 czerwca 2010, 21:35
Podziękował;: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: Krysiul »

Ale tam nie ma nic do ogarniania - ściągasz, aktualizujesz, kopiujesz na kartę pamięci i już. To po prostu zbiór plików .html, poruszasz się po tym jak po stronie internetowej.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
szopen880516
Nowy na forum
Posty: 12
Rejestracja: sobota 11 września 2010, 08:51
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Telefon z GPSem

Post autor: szopen880516 »

Krysiul pisze:Ale tam nie ma nic do ogarniania - ściągasz, aktualizujesz, kopiujesz na kartę pamięci i już. To po prostu zbiór plików .html, poruszasz się po tym jak po stronie internetowej.
No niby tak... ale zdjęcia się chyba nie ściągają z tego co pamiętam :?: W razie problemów, nieraz spojler bywa pomocny :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Pawel brasia
Forumator
Posty: 1787
Rejestracja: sobota 23 sierpnia 2008, 19:06
Podziękował;: 245 razy
Otrzymał podziękowań: 296 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: Pawel brasia »

szopen880516 pisze: No niby tak... ale zdjęcia się chyba nie ściągają z tego co pamiętam :?: W razie problemów, nieraz spojler bywa pomocny :wink:
Standardowo ściągają, ale można to chyba wyłączyć modyfikując plik .bat
ObrazekObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Rob
Forumator
Posty: 888
Rejestracja: wtorek 15 czerwca 2010, 11:26
Podziękował;: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Telefon z GPSem

Post autor: Rob »

szopen880516 pisze:No niby tak... ale zdjęcia się chyba nie ściągają z tego co pamiętam :?: W razie problemów, nieraz spojler bywa pomocny :wink:
Zdjęcia to jest główny cel bazy filipsa. Wszystko inne jest w gpx'ach
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ