lark 35.1 ce5 i ozi

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

alsabi
Nowy na forum
Posty: 9
Rejestracja: wtorek 30 marca 2010, 20:01

lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: alsabi » poniedziałek 07 czerwca 2010, 22:59

Witam..
Na codzień używam etrex h i podpierając się czasami sztabówkami w trekbuddy.Teraz chciałbym również spróbować zabawy z larkiem i ozim.
Mam nie odblokowanego larka gdzieś pisało że nie musi być odblokowany i oziego wersja nieinstalacyjna niestety nie mam pojęcia jak dotychczas gdzie co jak skopiować żeby ozi hulał w jakie foldery to wgrać na kartę pamięci i co ? i czy może być czysta karta czy musi być ta co zawiera już te foldery oryginalne na których jest mapamap.
Może ktoś już się spotkał z tym problemem a może wie z własnych doświadczeń.Jednak nie jestem za tym żeby go odblokowywać.
Proszę mnie nie odsyłać na forum navi gdyż tam już wszystko lub prawie wszystko sprawdziłem i nie znalazłem interesujących mnie wyjaśnień.
Dzięki i będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Awatar użytkownika
Soowwa
Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: sobota 15 maja 2010, 14:43
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: Soowwa » wtorek 08 czerwca 2010, 00:32

Lark nie musi być odblokowany. Folder z ozim wrzucasz w dowolne miejsce (podstawa, to żeby wrzucić go na kartę a nie na flash urządzenia ale to z innych przyczyn), czyli może być karta z mapamap lub czysta - bez różnicy. W menu larka ustawienia->wybierz nawigację->storage card->/folder z ozim/->oziexplorer.exe.
Uruchom nawigację i ozi powinien ruszyć, do pełni szczęścia brakuje tylko sprawdzenia konfiguracji w menu oziego czy zgadzają się adresy map, poi, zapisu trasy itp. (ewentualnie jeszcze ustawienia modułu gps).

Z własnego doświadczenia w oparciu o nowszy modelu larka ale w 35.1 nie powinno być większych różnic.

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Re: lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: marwaldor » wtorek 08 czerwca 2010, 18:41

Warto to uczynić na wersji Oziego pod WIndowsCE a konkretnie pod procesor ARM
a zresztą lepiej kliknąć:
http://www.oziexplorer3.com/ozice/downl ... me_arm.zip

alsabi
Nowy na forum
Posty: 9
Rejestracja: wtorek 30 marca 2010, 20:01

Re: lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: alsabi » wtorek 08 czerwca 2010, 20:26

Robie tak.
Wrzucam na kartę folder w którym jest wypakowany ozi i przy próbie włączenia w larku tego okienka z tytułem nawigacja pojawia się komunikat "MAPAMAP STARTUP ERROR invalid oem name"jednak nawet nie chce się otworzyć ten panel do wyboru map tak jak to ma miejsce gdy mamy na karcie dwa foldery z mapami.Myślę że częściowo problem polega że nie wiem jak zmienić tą ścieżkę.

Awatar użytkownika
Soowwa
Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: sobota 15 maja 2010, 14:43
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: Soowwa » środa 09 czerwca 2010, 00:44

Rozumiem, że oziego wrzuciłeś na czystą kartę, pewnie nawigacja próbuje włączyć program (MAPAMAP) którego na tej karcie nie ma i wywala błąd.
jednak nawet nie chce się otworzyć ten panel do wyboru map tak jak to ma miejsce gdy mamy na karcie dwa foldery z mapami
2 foldery czyli mapamap i ozi? i wtedy wszystko działa?
Nie chce się otworzyć panel poprzez ikonę "Wybierz nawig." 2, 3?
Obrazek

alsabi
Nowy na forum
Posty: 9
Rejestracja: wtorek 30 marca 2010, 20:01

Re: lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: alsabi » środa 09 czerwca 2010, 15:35

No tak właśnie jak chcę nacisnąć tą ikonkę z napisem nawigacja wywala błąd u mnie jest wszystko zablokowane dopóki nie będzie karty z mapą nie mam dostępu do żadnej akcji póki nie będzie mapy na karcie właśnie z tego poziomu nie mogę zrobić nic a o menu typu ustawienia czegokolwiek mogę zapomnieć.
Może jednak ten lark wymaga odblokowania.

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Re: lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: marwaldor » środa 09 czerwca 2010, 17:56

mój nie wymagał, choć potem go odblokowałem....

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Lokalizacja: Opole

Re: lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: cichy » środa 09 czerwca 2010, 22:15

Odblokowanie Larka jest dość proste - trzeba tylko trochę poczytać.
Jest to całkowicie odwracalne więc może warto spróbować.
Miałem kiedyś lark 35.1 - odblokowałem go i wgrałem ciekawe menu.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Soowwa
Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: sobota 15 maja 2010, 14:43
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: Soowwa » środa 09 czerwca 2010, 23:42

Czyli soft 35.1 jest mniej tolerancyjny od innych modeli serii 35. Nie napisałeś jakie 2 foldery znajdują się na oryginalnej karcie, jeśli jest to mapamap i mobilenavigator, zmień nazwę folderu oziego właśnie na MobileNavigator i nazwę aplikacji OziExplorerCE znajdującej się bezpośrednio w nim na mobilenavigator (wielkość liter może mieć znaczenie). Uruchom i napisz czy daje to jakieś efekty przy tym programie.

Awatar użytkownika
krystiant
Forumator
Posty: 1912
Rejestracja: środa 29 października 2008, 23:55

Re: lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: krystiant » czwartek 10 czerwca 2010, 19:27

cichy81 pisze:Odblokowanie Larka jest dość proste - trzeba tylko trochę poczytać.
najlepiej tu: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1048
Poczytaj zanim się zapytasz :wink:
Proszę o przemyślane wypowiedzi zgodne z REGULAMINEM FORUM a w szczególności z punktem 11

Obrazek Obrazek Obrazek
Staram się zachowywać właściwe proporcje - znalezień więcej niż postów ;-)

Awatar użytkownika
Soowwa
Bywalec
Posty: 39
Rejestracja: sobota 15 maja 2010, 14:43
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: lark 35.1 ce5 i ozi

Post autor: Soowwa » piątek 11 czerwca 2010, 00:15

krystiant pisze:
cichy81 pisze:Odblokowanie Larka jest dość proste - trzeba tylko trochę poczytać.
najlepiej tu: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1048
Tym sposobem moja rada została potwierdzona, osobiście czasem odpalam windowsa w sposób podobny do tego opisanego jako "unlock bez unlocka" tyle, że w moim przypadku bez zabawy z nazwami a przy pomocy jednej paczki odpalanej tak jak pisałem na początku o ozim. W każdym razie to najlepsze wyjście jeśli nie chcesz na stałe odblokować win a wypróbować inne programy na tym sprzęcie bez babrania się w folderach i exekach przy każdej zmianie.

ODPOWIEDZ