Oregon 550 i funkcja Geocache

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

banan70
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 lutego 2010, 08:41

Oregon 550 i funkcja Geocache

Post autor: banan70 » czwartek 04 lutego 2010, 08:53

Witam serdecznie :)
Od dawana jestem na Geocache Poska, ale od nie dawna posiadam GPSa, jest to Garmin Oregon 550.
Mam pytanie, jest w nim funkcja Geocache, po jej wyświetleniu pojawia sie komunikat: "Nie znaleziono żadnych Geocache. Aby pobrać Geocache odwiedź stronę Geocache.com".
Czy polska strona ma funkcję ładowania waypońtów czy innych danych do tego garmina aby można było wykorzystać tą funkcje w gpsie ?
Jedyne co to możliwość wysalania waypońta do garmina, ale jest on widoczny tylko jako waypoint ale nie w funkcji Geocache.
Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
keyman
Stały bywalec
Posty: 88
Rejestracja: wtorek 20 stycznia 2009, 22:24
Lokalizacja: 3city

Post autor: keyman » czwartek 04 lutego 2010, 09:26

Aby waypoint był widoczny jako geocache musi posiadać ikonkę z "kuferkiem". Wtedy automatycznie będzie widziany w Twoim Garminie jako skrzynka. Po znalezieniu skrzynki można ją oznaczyć jako znalezioną i ikona zmieni się na "otwarty kuferek".
Aby ściągać waypointy z opencaching to wystarczy kliknąć na "Wyślij waypoint do gps" przy opisie danej skrzynki. Przeglądarka powinna automatycznie przekierować Cie na stronę garmina w celu ściągnięcia plugina.
Obrazek Obrazek

banan70
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 lutego 2010, 08:41

Post autor: banan70 » czwartek 04 lutego 2010, 09:40

Kuferek jest zamknięty, jest to akurat Waypoint: OP2365.
Plugin garmina też działa i ładuje plik, ale podczas jego ładowania informuje, że na twoim urządzeniu gps jest już plik o nazwie myData.GPX w katalogu GPX, czy nadpisać ? Po potwierdzeniu mam komunikat, że Geocache został pomyślnie przesłany.
Ale nie ma go w funkcji Geocache, tylko widnieje jako kuferek i opis OP2365 w Menadżerze waypointów.
Jeśli próbuje wgrywać następne, nadpisują one ten poprzedni.
Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
keyman
Stały bywalec
Posty: 88
Rejestracja: wtorek 20 stycznia 2009, 22:24
Lokalizacja: 3city

Post autor: keyman » czwartek 04 lutego 2010, 10:03

możliwe że w Oregonie jakoś inaczej to działa, w Viscie to czy dany waypoint jest widoczny w funkcji geo zależy tylko od ikonki. Przykładowo można zaznaczyć waypoint z ręki i zmieniając mu tylko ikonkę przemianować go na geo.
A ściąganie waypoinow z Geocaching.com działa? Może jest jakaś różnica w plikach gpx z geo i od nas. Oregon z tego co widzę ma również możliwość ściągania opisów, możliwe że to wszystko zmienia. Niestety nie posiadam takiego sprzętu i nic chyba już nie pomogę. Może ktoś od tych "lepszych" garminów się odezwie :)
Obrazek Obrazek

banan70
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 lutego 2010, 08:41

Post autor: banan70 » czwartek 04 lutego 2010, 10:05

Na Geocaching.com nie jestem zarejestrowany.
Dzięki :) Poczekam, może ktoś będzie miał Oregona.
Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 12 razy

Post autor: nemrodek » czwartek 04 lutego 2010, 10:58

na forum sa tematy o Colorado powinno dzialac tak samo.

a tak na szybko z oc.pl sciagasz waypointy w formacie GPX_GC I taki plik zapisujesz na karcie w katalogu GPX
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi nemrodek za post:
banan70

banan70
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 lutego 2010, 08:41

Post autor: banan70 » czwartek 04 lutego 2010, 12:06

nemrodek pisze:a tak na szybko z oc.pl sciagasz waypointy w formacie GPX_GC I taki plik zapisujesz na karcie w katalogu GPX
Dzięki Nemrodek, działa. W funkcji Geocache są teraz dwa przyciski:
- Znajdź Geocache - tam są wszystkie zaciągnięte skrzynki
- Pokaż znalezione - tu nie ma nic. W którym momencie skrzynka robi się znaleziona by pojawiła się w znalezionych ? Garmin są ją oznacza jak się pojawimy w tej lokalizacji ?
Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
keyman
Stały bywalec
Posty: 88
Rejestracja: wtorek 20 stycznia 2009, 22:24
Lokalizacja: 3city

Post autor: keyman » czwartek 04 lutego 2010, 12:15

Znów na podstawie Visty, jak namierzasz się na skrzynkę (bezdroże) to w menu z kompasem jest przycisk "Znal." Po naciśnięciu kuferek się otwiera, a skrzynka pojawia się w znalezionych.
Ostatnio zmieniony czwartek 04 lutego 2010, 12:20 przez keyman, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 12 razy

Post autor: nemrodek » czwartek 04 lutego 2010, 12:19

z pamięci na podstawie Colorado (bo wydaje mi się, że aplikacja działa identycznie) - i zupełni inaczej niż w Viscie

1. wchodzisz w funkcję geocache
2. klikasz na jakąś skrzynkę i otwierasz ją (możesz wybrać opcję "idź do")
3. teraz gdy wejdziesz w menu - masz różne opcje (opis, wskazówka, próba logu)
4. po kliknięciu na próba logu - będziesz miał opcję (oznacz jako znaleziona)

PS
(gdy masz otwarty opis skrzynki w menu są inne (dodatkowe) opcje)

Pod tym linkiem masz szczegółową instrukcję z obrazkami:
http://garminoregon.wikispaces.com/Geocaching#HowTo
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi nemrodek za post:
banan70
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

banan70
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 lutego 2010, 08:41

Post autor: banan70 » czwartek 04 lutego 2010, 13:31

Jest - mam !
Działa podobnie -opiszę dla innych - to co udało mi się znaleźć –
dotyczy Oregon 550.

- IMHO - na stronie Opencaching.pl błędnie ładuje plik z opcji Wyślij WayPoint do GPS, powinien wysyłać plik GPX GC, który jest do pobrania w sekcji Pobierz dane.
- Plik ten ładuje ręcznie do Garmina do katalogu GPX
- w Garminie w menu Geocache, widzę wtedy dwie opcje – Znajdź Geocache i Pokaż Znalezione
- W Znajdź – widzimy skrzynkę, którą zaimportowaliśmy plikiem gpx gc.
- uruchamiamy skrzynkę, która pokaże nam się na mapie, naciskamy Jedź
- uruchomi się nawigacja, wtedy w menu Geocache uaktywniaja na się dodatkowe funkcje dot. skrzynki: Opisy, wskazówki, m.in. Próba wpisu, gdzie możemy użyć: Znaleziona, Nie znaleziona, Wymaga naprawy, Nietknięty. Tu właśnie nadajemy status naszej skrzynki.
Ostatnio zmieniony czwartek 04 lutego 2010, 14:49 przez banan70, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nemrodek » czwartek 04 lutego 2010, 14:47

banan70 pisze:Jest - mam !
- IMHO - na stronie Geocache.pl błędnie ładuje plik z opcji Wyślij WayPoint do GPS, powinien wysyłać plik GPX GC, który jest do pobrania w sekcji Pobierz dane.
Po pierwsze nie ma takiej strony jak geocache.pl chodzi ci o opencaching.pl :-)
Po drugie to nie jest błąd tylko ograniczenie pluginu Garmina - wysyła on tylko podstawowe infoo waypoincie, a nie pełny plik GPX
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

banan70
Nowy na forum
Posty: 6
Rejestracja: czwartek 04 lutego 2010, 08:41

Post autor: banan70 » czwartek 04 lutego 2010, 14:54

Już poprawiłem, sorki ;)
Dlatego napisałem, że moim zdaniem to błąd, ale skoro nie jest błąd to OK.
Czyli trzeba ręcznie ładować.
Pozdrawiam
Tomek

ODPOWIEDZ