Rastry w Garminie

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Rastry w Garminie

Post autor: kwieto » poniedziałek 12 października 2009, 09:48

Jako że nie wszyscy czytają Garniaka:

Garmin właśnie umożliwił wgrywanie i podgląd własnych map rastrowych w "nowych" odbiornikach (Colorado/Oregon/Dakota).
Myślę że może mieć to ciekawe zastosowanie w geocachingu, zwłaszcza dla tych, którzy planują trasy na mapach papierowych.
Więcej na ten temat tutaj:

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=6899
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Lokalizacja: <*Łódź*> N51°44.806' E19°30.535'

Post autor: jakub_27 » poniedziałek 12 października 2009, 10:09

Właśnie tej funkonalności mi dotychczas w Garminach brakowało, zaimplementowanie rastrów, optymalizuje "system" Garmin w zastosowaniach turystycznych. Skalibrowałem pierwsze rastry na Colorado i wygląda to naprawę dobrze. Mapka ściągnięta z Geoportalu (25_65) prezentuje się pod względem czytelności rewelacyjnie, już wkrótcę sprawdze ją w terenie.

Teraz już tylko brakuje obsługi zdjęć ...
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 53° 07.208' E 23° 05.935'
Kontakt:

Post autor: ted69 » poniedziałek 12 października 2009, 10:21

jakub_27 pisze:Teraz już tylko brakuje obsługi zdjęć ...
Na stronach Garmina - w opisie Colorado i Oregonow jest informacja ze:
Przeglądarka obrazów - tak. Czy to wlasnie chodzi o zdjecia czy cos zupelnie innego ?

Inna ciekawostka - w opisie Oregona jest cos takiego:
Wśród danych, które mogą być przesyłane pomiędzy urządzeniami znajdują się waypointy, trasy, ślady oraz punkty geocache.
(wytluszczenie moje)
Obrazek . Obrazek

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Lokalizacja: <*Łódź*> N51°44.806' E19°30.535'

Post autor: jakub_27 » poniedziałek 12 października 2009, 10:54

ted69 pisze:
jakub_27 pisze:Teraz już tylko brakuje obsługi zdjęć ...
Na stronach Garmina - w opisie Colorado i Oregonow jest informacja ze:
Przeglądarka obrazów - tak. Czy to wlasnie chodzi o zdjecia czy cos zupelnie innego ?
Coś zupełnie innego :) - Chodzi o funkcjonalność zdjęć na wzór bazy kolegi filipsa :)
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » poniedziałek 12 października 2009, 11:04

ted69 pisze:Inna ciekawostka - w opisie Oregona jest cos takiego:
Wśród danych, które mogą być przesyłane pomiędzy urządzeniami znajdują się waypointy, trasy, ślady oraz punkty geocache.
Bawiłem się tym na ostatnim zlocie, problem w tym, że geocache przesyłane są jako swego rodzaju waypointy.
Innymi słowy - współrzędne masz, ikonkę właściwą dla danego typu masz, i to by było na tyle... brak opisu, logów czy wskazówek.
Tyle dobrego, że ładuje się do modułu geokeszy a nie waypointów.

Co do obsługi zdjęć - nie ma powiązania zdjęć z określonym punktem (geokeszem, waypointem). Nie ma też menedżera zdjęć, który pozwoliłby wybrać do wyświetlania właściwy plik.
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
jakub_27
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: środa 03 czerwca 2009, 22:07
Lokalizacja: <*Łódź*> N51°44.806' E19°30.535'

Post autor: jakub_27 » poniedziałek 12 października 2009, 11:45

kwieto pisze: Bawiłem się tym na ostatnim zlocie, problem w tym, że geocache przesyłane są jako swego rodzaju waypointy.
brak opisu, logów czy wskazówek.
No to lipa ...

@Kwieto, bawiłes się już firmware 3.02 ? Zauważyłeś jakieś błedy ? Ja przez weekend testowałem i nie miałem żadnych problemów.
[color=#4040FF]Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100[/color]
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=10680][img]http://www.opencaching.pl/statpics/10680.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3051][img]http://geokrety.org/statpics/3051.png[/img][/url]
[color=#FF0000][b]Wódka, fason, kultura ...[/b][/color]

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » poniedziałek 12 października 2009, 12:24

Temat Firmware 3.02 jako takiego bardziej nadaje się na forum Garniaka...

Jest trochę poprawek (np. lepiej odświeżają się normalne mapy, dzięki czemu np. wreszcie zaczęło poprawnie działać wyświetlanie mapy podczas ręcznej archiwizacji śladów)
Jest też trochę błędów (np. ślad ma ten sam kolor i grubość co wytyczona trasa, co jest mocno mylące)
Trochę problemów, które się pojawiły przy okazji firmware 3.0 też pozostało.

W każdym razie używać się da :")
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

ODPOWIEDZ