Potrzebna pomoc w obsłudze Garmina

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Dlugi
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: wtorek 06 stycznia 2009, 10:24

Post autor: Dlugi » sobota 03 października 2009, 07:08

Witam

Stałem sie posiadaczem Garmina Legend HCx i muszę powiedzieć że trochę się min rozczarowałem :-(.
Pierwsza sprawa - kupiłem go z mapą GPTopo - strasznie niedokładna ta mapa jesli chodzi o zastosowanie turystyczne. o wiele lepiej jest z UMP-pcPL, ale najlepiej ze starszą (nieaktualizowaną juz?) Topo_PL. Czy ktorakolwiek z tych map ma dane DEM? Teraz mam wgrane dane DEM, które znalazłem na stronie Garniaka, ale jak widzę po profilu trasy - są one niedokładne rzędu 100-150m.
Druga sprawa to nawigacja - mogę nawigować wg dróg/szkalów bądź po bezdrożach. Wg szlaków dobrze działa jesli cała trasa zawiera się w danym szlaku bądź wiedzie po szlakach które się łączą. Jeśli moja trasa składa się ze szlaku. później odcinka na przełaj do drugiego szlaku i dalej po nim to już wychodzą bzdury. Oprócz tego jest błąd z wyliczaniem ETA (zresztą znalazłem już potwierdzenie u Garniaka).
Drugi sposób to wyznaczenie w trybie bezdroża - mam punkt początkowy i końcowy jako waypointy, pomiedzy nimi przyklejam parę razy do trasy ale już bez dawania WP oraz daję WP w punktach dla mnie ważych na trasie. Myślałem, że będzie mi podawać odległości po trasie do następnego WP ale niestety podaje do następnego zwrotu na trasie. Plusem tego rodzaju nawigowania jest dokładne podawanie czasu ETA.
Oprócz tego czy możliwe jest ustawienie średnicy pola tolerancji jaka jest uwzględniana przy sprawdzaniu czy osiągnąłem punkt trasy? Jak nawiguje to przy powiększeniu widzę że kursor otacza jakiś okrąg, ale nie wiem czy on jest właśnie tym polem tolerancji czy określa dokładność mojej pozycji.
Następna sprawa to automatyczne powiększenie - jeśli ta opcja jest włączona to przy zbliżaniu się do WP/punktu pośredniego trasy zmienia mi się powiększenie ale graniczną wartością jest 200m - można wpłynąć jakoś na ten parametr by powiększało do np. 80m?
Sekcja Geocaching - przy osiągnięciu skrzynki ma się zmienić jej ikona oraz powstać wpis w kalendarzu - tak mam ustawione.
Próbowałem dać skrzynkę jako punkt pośredni w trasie jak również do innej dałem nawigowanie bez trasy - jeden czort - nic mi się nie wpisuje w kalendarzu jak i nie zmienia się ikona. Jak to ma działać?
To na razie tyle problemów, najbardziej jestem rozczarowany nawigowaniem i podawaniem odległości nie do następnego WP tylko do następnego punktu pośredniego - nie mam pojęcia po co takie jest rozwiązanie. Z dobrych rzeczy to zasilanie - akku które w zestawie 4szt nawet mi nie odpaliły aparatu foto, na Garminie spokojnie ciągną 10h.
trasę :-)

A jeszcze mi sie przypomniało - jest możliwość szukania po współrzędnych?

Pozdrawiam
Dlugi

Dodano po 15 godzinach 26 minutach:

Jak slowo daje - sami znawcy. Uzywacie GPS-ow tylko do trafienia do kesza?
Muszę sobie sam odpowiedziec - może komuś się przyda. GPMapaTOPO ma dane DEM i to dokładniejsze niż DEM ze strony Garniaka, choć zasięg tylko Polska:-(
Geocaching - jak się nawiguje do skrzynki i jest już komunikat że osiągnąłeś cel, to wtedy na zakładce "kompas" jest możliwy wybór odznaczenia jako znalezione bez lub z komentarzem do kalendarza.
Reszty na razie nie wiem :-(
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5936][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5936.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3083][img]http://geokrety.org/statpics/3083.png[/img][/url][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=View+my+profile&uid=d8461b1a-03a9-429f-aefb-1b721cc3188c[/img]

Awatar użytkownika
JohnDoe
Wyjadacz
Posty: 279
Rejestracja: środa 11 marca 2009, 13:28
Lokalizacja: Chełmża

Post autor: JohnDoe » niedziela 04 października 2009, 06:27

Tego typu pytania, IMHO powinieneś zadać na Garniaku. Nie wszyscy keszerzy korzystają ze sprzętu Garmina (np z PDA z Oziem, czy innego softu, gps to nie tylko Garmin jak mogło by się, niektórym zdawać)
Okrąg, który otacza kursor, to pole, w którym się znajdujesz, im większa dokładność pomiaru tym ten okrąg jest mniejszy.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Bazyl69
Wyjadacz
Posty: 229
Rejestracja: piątek 04 lipca 2008, 14:55
Lokalizacja: mogę wiedzieć ? ;)

Post autor: Bazyl69 » niedziela 04 października 2009, 07:54

EDIT: anulowany po przemyśleniach :wink:
Ostatnio zmieniony czwartek 08 października 2009, 13:06 przez Bazyl69, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=970][img]http://www.opencaching.pl/statpics/970.jpg[/img][/url]

Dlugi
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: wtorek 06 stycznia 2009, 10:24

Post autor: Dlugi » niedziela 04 października 2009, 09:21

JohnDoe pisze:Tego typu pytania, IMHO powinieneś zadać na Garniaku. Nie wszyscy keszerzy korzystają ze sprzętu Garmina (np z PDA z Oziem, czy innego softu, gps to nie tylko Garmin jak mogło by się, niektórym zdawać)
Garniaka jeszcze nie ogarniam - za dużo działow i jak już je parę dni czytam to w wielu powtarzają się tematy - jednym słowem mam wrażenie "małego" bałaganu. Sam do niedawna używałem PDA, jednak wiem że jest tu dużo osób mających Garmina i myślałem że się odezwą, jako że niektórzy mają i staż i osiągnięcia.
JohnDoe pisze:Okrąg, który otacza kursor, to pole, w którym się znajdujesz, im większa dokładność pomiaru tym ten okrąg jest mniejszy.
Właśnie mi to trochę nie pasuje bo często przy dokładności np. 10m jest o wiele większy niż przy 50 - jak się nastraja.
Mimo wszystko Thx

Dodano po 1 minutach:
Bazyl69 pisze:Powalił mnie dopisek autora wątku.
Jak już się pozbierasz to możesz rozwinąć swą błyskotliwą wypowiedź? :twisted:
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5936][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5936.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3083][img]http://geokrety.org/statpics/3083.png[/img][/url][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=View+my+profile&uid=d8461b1a-03a9-429f-aefb-1b721cc3188c[/img]

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Kontakt:

Post autor: picek » niedziela 04 października 2009, 12:37

co prawda napisze tylko w swoim imieniu a nie Bazyla ale mnie też rozwalił Twój podpis.
Nikt nie zdążył się w temacie wypowiedzieć a Ty już ludzi komentujesz i pośrednio obrażasz cynizmem.
Spokojnie. Nie każdy używa Garmina a ta część, która używa nie czeka przy klawiaturze odświeżając ekran czy czasem ktoś nie potrzebuje pomocy.
Jest weekend. Prawdopodobnie duża część forowiczów zajęła się w praktyce tym o czym jest to forum. Poczekaj na odpowiedź tydzień i wtedy komentuj.
To forum nie kręci się wokół mnie ani wokół Ciebie.
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
nemrodek
Forumator
Posty: 772
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: nemrodek » niedziela 04 października 2009, 13:21

Dlugi pisze:
JohnDoe pisze:Okrąg, który otacza kursor, to pole, w którym się znajdujesz, im większa dokładność pomiaru tym ten okrąg jest mniejszy.
Właśnie mi to trochę nie pasuje bo często przy dokładności np. 10m jest o wiele większy niż przy 50 - jak się nastraja.
Mimo wszystko Thx
to samo zaobserwowałem w mojej vista c
Nemrodek
[url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?uid=f4852da5-7430-4e77-aa07-b6bed16be2aa[/img][/url][url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Bazyl69
Wyjadacz
Posty: 229
Rejestracja: piątek 04 lipca 2008, 14:55
Lokalizacja: mogę wiedzieć ? ;)

Post autor: Bazyl69 » niedziela 04 października 2009, 22:12

EDIT: anulowany po przemyśleniach
Ostatnio zmieniony czwartek 08 października 2009, 13:07 przez Bazyl69, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=970][img]http://www.opencaching.pl/statpics/970.jpg[/img][/url]

Dlugi
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: wtorek 06 stycznia 2009, 10:24

Post autor: Dlugi » poniedziałek 05 października 2009, 07:26

Bazyl69 pisze:
Jak już się pozbierasz to możesz rozwinąć swą błyskotliwą wypowiedź?
Pewnie bym rozwinął ale jakoś po sposobie Twojej wypowiedzi cytując "klasykę" polskiego kina powiem tylko " nie chce mi się z Tobą gadać" sorry ale już kiedyś pisałem i powtórzę odrobina pokory to wielka cnota.
Takie OT ale nie mogłem sie powstrzymać.
Może rzeczywiście dając nowego posta po ponad 15h z lekko ironiczną zawartościa (mającą na celu raczej pobudzić do działania) było przesadą?
Zastanawiam się tylko czy większą niż zadane przez Ciebie pytanie o eneloopy (o których można wygooglać wiele - produkt jest już długo na rynku, sam ich używam tak jak i GPRecyko jak i Pentagram Eternal - tylko dlatego sie nie wypowiedziałem w Twoim wątku).
Pytanie zadałem nie zaraz po zakupie tylko po wstępnym zapoznaniu, użyciu w wędrówce.
Przegladajac Twe posty na forum - hm... zmilcze. Rzeczywiscie masz wazniejsze sprawy.

TO WSZYSTKO PISZE BY DOTARLO DO CIEBIE - JAK NIE MASZ NIC W TEMACIE NOWEGO DO DODANIA TO ZAMILCZ.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5936][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5936.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3083][img]http://geokrety.org/statpics/3083.png[/img][/url][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=View+my+profile&uid=d8461b1a-03a9-429f-aefb-1b721cc3188c[/img]

Awatar użytkownika
Bazyl69
Wyjadacz
Posty: 229
Rejestracja: piątek 04 lipca 2008, 14:55
Lokalizacja: mogę wiedzieć ? ;)

Post autor: Bazyl69 » poniedziałek 05 października 2009, 13:50

EDIT: anulowany po przemyśleniach
Ostatnio zmieniony czwartek 08 października 2009, 13:07 przez Bazyl69, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=970][img]http://www.opencaching.pl/statpics/970.jpg[/img][/url]

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kwieto » poniedziałek 05 października 2009, 14:00

[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
hipul
Forumator
Posty: 780
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: Trojmiasto / Grudziadz

Post autor: hipul » poniedziałek 05 października 2009, 14:18

kwieto pisze:No dobra, czepiam się:

http://portalwiedzy.onet.pl/3909,,,,pry ... haslo.html

:")
Hm, nie widze w tym tekscie jednego nawet zdania o istnieniu lekarstwa na prymitywizm wiec faktycznie sie czepiasz :].

kwieto
Forumator
Posty: 1639
Rejestracja: poniedziałek 21 kwietnia 2008, 10:29
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Otrzymane podziękowania: 16 razy

Post autor: kwieto » poniedziałek 05 października 2009, 14:37

Dlugi pisze:Czy ktorakolwiek z tych map ma dane DEM?
GPMapa Topo ma. Ma też cieniowanie (niedostępne na Legendzie).

Dlugi pisze:Druga sprawa to nawigacja - mogę nawigować wg dróg/szkalów bądź po bezdrożach. Wg szlaków dobrze działa jesli cała trasa zawiera się w danym szlaku bądź wiedzie po szlakach które się łączą. Jeśli moja trasa składa się ze szlaku. później odcinka na przełaj do drugiego szlaku i dalej po nim to już wychodzą bzdury.
Topo PL 100 jest tylko częściowo routowalne.
Gdzieniegdzie jest routing po drogach, gdzieniegdzie jest po szlakach i nie ma po drogach, gdzieniegdzie jest to i to, gdzieniegdzie nie ma ani tego, ani tego.

Rada - zrobić/przerobić mapę samemu lub używać np. GPMapy

Dlugi pisze:Oprócz tego jest błąd z wyliczaniem ETA (zresztą znalazłem już potwierdzenie u Garniaka).
Znajdziesz tam również informację co jest prawdopodobną przyczyną a także to, że nic się z tym nie da zrobić bez rekompilowania mapy.
Osobiście uważam, że na mapie turystycznej wyliczanie ETA i tak nie ma sensu.

Dlugi pisze:Drugi sposób to wyznaczenie w trybie bezdroża - mam punkt początkowy i końcowy jako waypointy, pomiedzy nimi przyklejam parę razy do trasy ale już bez dawania WP oraz daję WP w punktach dla mnie ważych na trasie. Myślałem, że będzie mi podawać odległości po trasie do następnego WP ale niestety podaje do następnego zwrotu na trasie. Plusem tego rodzaju nawigowania jest dokładne podawanie czasu ETA.
Zwykle przy nawigowaniu "na krechę" kolejny punkt pośredni jest punktem zwrotu. Odbiornik podaje czas do następnego manewru, to normalne...

Dlugi pisze:Oprócz tego czy możliwe jest ustawienie średnicy pola tolerancji jaka jest uwzględniana przy sprawdzaniu czy osiągnąłem punkt trasy?
Tak. W angielskim menu w Colorado jest to w menu routingu, i zwie się "offroad transitions". Może być auto (odbiornik sam decyduje), można ustawić odległość przy jakiej zalicza (np. jeśli punkt będzie maksymalnie 200m ode mnie), można też ustawić ręczne zaliczanie i wtedy trzeba kliknąć, że się minęło dany punkt.
W Legendzie powinno być podobnie.
Dlugi pisze:Jak nawiguje to przy powiększeniu widzę że kursor otacza jakiś okrąg, ale nie wiem czy on jest właśnie tym polem tolerancji czy określa dokładność mojej pozycji.
Na Garniaku było to gdzieś wyjaśnione. Mój model tego nie ma, więc nigdy się tym nie interesowałem.
Dlugi pisze:Następna sprawa to automatyczne powiększenie - jeśli ta opcja jest włączona to przy zbliżaniu się do WP/punktu pośredniego trasy zmienia mi się powiększenie ale graniczną wartością jest 200m - można wpłynąć jakoś na ten parametr by powiększało do np. 80m?
U siebie czegoś takiego nie zauważyłem...
Może kwestia prędkości/skomplikowania manewru?

Dlugi pisze:Sekcja Geocaching - przy osiągnięciu skrzynki ma się zmienić jej ikona oraz powstać wpis w kalendarzu - tak mam ustawione.
Próbowałem dać skrzynkę jako punkt pośredni w trasie jak również do innej dałem nawigowanie bez trasy - jeden czort - nic mi się nie wpisuje w kalendarzu jak i nie zmienia się ikona. Jak to ma działać?
Przypuszczam, że musisz w opcjach dostępnych po zaznaczeniu skrzynki (wybraniu jej waypointa) wybrać opcję, że znalazłeś kesza (przecież samo znalezienie się w pobliżu skrzynki nie wystarczy, by ją zaliczyć).
Wtedy w kalendarzu pojawia się pewnie data zaliczenia.

Piszę "pewnie" bo nigdy nie sprawdzałem jak to jest w Legendzie/Viście. W moim odbiorniku klikam na ikonkę skrzynki na mapie i mam opcję wyboru zalogowania znalezienia. Wtedy mogę jeszcze dopisać komentarz i wybrać czy znalazłem/nie znalazłem/skrzynka potrzebuje serwisu itd.
W Legendzie jest prościej, nie sądze jednak by działało to automatycznie.

Dlugi pisze:najbardziej jestem rozczarowany nawigowaniem i podawaniem odległości nie do następnego WP tylko do następnego punktu pośredniego - nie mam pojęcia po co takie jest rozwiązanie.
Po to, że w nawigacji najbardziej interesuje Cię, kiedy wykonasz następny manewr, nieprawdaż?
Inaczej musiałbyś cały czas gapić się w ekran odbiornika by nie przegapić skrętu. Zawsze możesz wejść w menu w ekran aktywnej trasy i tam sprawdzić ile jeszcze zostało (dystans i czas) do dowolnego z punktów pośrednich - np. tego, który jest waypointem.
Dlugi pisze: A jeszcze mi sie przypomniało - jest możliwość szukania po współrzędnych?
Jest.

Dodano po 1 minutach:
hipul pisze:Hm, nie widze w tym tekscie jednego nawet zdania o istnieniu lekarstwa na prymitywizm wiec faktycznie sie czepiasz :].
Myślę, że - w świetle tego tekstu - lekarstwo na prymitywizm nie jest potrzebne a wręcz szkodliwe. :")
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi kwieto za post:
Dlugi
[url=http://www.geocaching.org.pl][img]http://www.geocaching.org.pl/images/200x50.jpg[/img][/url]
[color=gray]Geokärcher[/color]

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » poniedziałek 05 października 2009, 18:37

A ja nerwowosc Dlugiego jakos sobie wytlumaczylem: wydał 8-9 stów na Garmina HCx-a, po czym doznal szoku i sie zalamal. Tez to kiedys przezylem, jednak przy zakupie zaklepalem sobie mozliwosc zwrotu (z czego skwapliwie skorzystalem) :D

Dlugi
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: wtorek 06 stycznia 2009, 10:24

Post autor: Dlugi » poniedziałek 05 października 2009, 19:23

marwaldor pisze:A ja nerwowosc Dlugiego jakos sobie wytlumaczylem: wydał 8-9 stów na Garmina HCx-a, po czym doznal szoku i sie zalamal. Tez to kiedys przezylem, jednak przy zakupie zaklepalem sobie mozliwosc zwrotu (z czego skwapliwie skorzystalem) :D
Załamanie mi nie grozi - w sumie choć nie miałem go w rekach przed zakupem to trochę o nim wiedziałem.
Jak już pisałem plusem dla mnie (i to zaczyna być coraz większym) jest jego czas pracy. Dawniej pełna bateria PDA + dorobiony zestaw zasilający z 4akku nie wystarczał mi na trasę. Trasy robię długie, najdłuższa była z Komańczy do Iwonicza - 12h. Teraz to zupełnie spokojnie się wybieram w teren.

Do kwieto - odpiszę Ci jak tylko dzieciaki puszczą mnie na dłużej do kompa - dłuższe cytowanie się zapowiada :-)
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=5936][img]http://www.opencaching.pl/statpics/5936.jpg[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=3083][img]http://geokrety.org/statpics/3083.png[/img][/url][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=View+my+profile&uid=d8461b1a-03a9-429f-aefb-1b721cc3188c[/img]

Awatar użytkownika
marwaldor
Forumator
Posty: 965
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Lokalizacja: N 50° 00.000' E 21° 00.000'

Post autor: marwaldor » poniedziałek 05 października 2009, 19:38

Ostatnio w Carrefourze byly Fujitsu-Siemens Loox N100 po 250 zł (wyprzedaz). Jak na zlosc robi na baterii 13h (przy wlaczonym GPS)...sprawdzilem w terenie.

Zakupilem 2 szt :D

Po odblokowaniu CE robi na nim wszystko co robilo na PDA, jednak gabaryty duzo bardziej przyjazne (urzadzenie ma wyswietlacz 2.8'' a samo jest niewiele wieksze i miesci sie swobodnie w dloni)...

Po okresie wyprzedazy zaobserwowalem gwaltowny wysyp tych urzadzen na Allegro po 350 zl (nic dziwnego, bo przecena byla z 599 na 250) i przyznam szczerze, ze i ta kwota jest przystepna. Bo to extra narzedzie do wspolpracy z OC -Oziexplorer, Navitel jak czytnik map garminowskich czy tez baza Filipsa robia na cacy.

A z tego zakupu jestem zadowolony :D

ODPOWIEDZ