[pytanie] jaki GPS do dokładnego okreslania pozycji?

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Renia Team
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: niedziela 20 lipca 2008, 20:29
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Renia Team » poniedziałek 21 września 2009, 19:33

Nie znam się dobrze na sprzęcie i mogę się mylić ale 60Cx chyba nie ma jeszcze chipsetu wysokiej czułości. W każdym razie porównanie 60Cx z polecanym przez wszystkich 60CSx wygląda tak:
http://garmin.com.pl/compare.php?type=o ... e%5B%5D=43
[url=http://www.opencaching.pl/viewprofile.php?userid=1504][img]http://www.opencaching.pl/statpics/1504.jpg[/img][/url][url=http://www.geocaching.com/profile/?guid=9852cf41-b11a-4f68-91e2-734f1eace277][img]http://img.geocaching.com/stats/img.aspx?txt=Let's+go+geocaching&uid=9852cf41-b11a-4f68-91e2-734f1eace277&bg=1"%20border="0"%20title="Profile%20for%20Renia%20Team"%20alt="Profile%20for%20Renia%20Team[/img][/url][url=http://geokrety.org/mypage.php?userid=992][img]http://geokrety.org/statpics/992.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » poniedziałek 21 września 2009, 20:25

uwaga słuszna, dzięki, niemniej wydaje mi się że wysoka czułość nie jest elementem niezbędnym do uzyskania dokładnej pozycji. Ma to znaczenie zapewne przy gorszych warunkach pogodowych...nie wiem jak w lesie-będe testował. Przy cenie równej połowie sklepowej nie zastanawiałem się długo :wink:
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Voit
Forumator
Posty: 1161
Rejestracja: poniedziałek 03 marca 2008, 09:26
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Voit » poniedziałek 21 września 2009, 20:48

Ciekawostka.
Zgodnie z opisem producenta, obydwa modele mają zamontowany ten sam moduł SiRF Star III.
:shock:

Arku, myślę że będziesz zadowolony.
:wink:
..."Im bardziej jej szukam, tym bardziej jej tam nie ma"... trójmiasto, Kępa Redłowska (OP18B6), 29/05/2009 godz 22.30

Awatar użytkownika
cichy
Forumator
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 13 lipca 2009, 12:29
Lokalizacja: Opole

Post autor: cichy » poniedziałek 21 września 2009, 21:02

Witam
Ja po miesiącu zabawy kupiłem sobie używanego ETREX Legend C.
Jestem bardzo zadowolony ma wgrane mapy, przystosowany jest do Geocache doprowadza mnie do celu więc nie mam zamiaru zmieniać. Jedyny mankament jaki mam to ładowanie fix-a do minuty. Czasami ładuje od razu, a czasami muszę poczekać około minuty.
Polecam Michał

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » poniedziałek 21 września 2009, 21:46

Voit pisze:Ciekawostka.
Zgodnie z opisem producenta, obydwa modele mają zamontowany ten sam moduł SiRF Star III.
:shock:

Arku, myślę że będziesz zadowolony.
:wink:
Voit, celne spostrzeżenie, tym bardziej że niby to samo porównanie GDZIE INDZIEj pokazuje, że oba maja odbiornik wysokiej czułości...lewy tłumacz czy cuś :lol:
https://buy.garmin.com/shop/compare.do? ... roduct=310
Dzięki cichy81, w sumie wybór już się dokonał z powodu sprzyjajacych okoliczności ;-)
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Voit
Forumator
Posty: 1161
Rejestracja: poniedziałek 03 marca 2008, 09:26
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Voit » poniedziałek 21 września 2009, 22:08

Wydaje mi się że ktoś w tym wątku pisał już o tym że odbiorniki z x w oznaczeniu modelu mają lepszy moduł.
Chyba bez elektronicznego kompasu, barometrycznego wysokościomierza i tabeli pływów da się szukać skrzynek...

Moim zdaniem całe zamieszanie to robota chłopakow od marketingu a nie tłumacza lewusa...
..."Im bardziej jej szukam, tym bardziej jej tam nie ma"... trójmiasto, Kępa Redłowska (OP18B6), 29/05/2009 godz 22.30

zyr
Forumator
Posty: 3247
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10

Post autor: zyr » wtorek 22 września 2009, 07:17

CS - ma barometr i kompas, ale nie ma nowego chipseta i czytnika kart
Cx - ma czytnik i nowy chipset, ale nie ma komapsu i barometru
CSx - ma wszystko powyższe.
Chyba jakoś tak to było :)

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » środa 23 września 2009, 23:34

No to dzisiaj do mnie dotarł Garmin 60Cx :D
Widziałem bardziej intuicyjne w obsłudze sprzęty, dotyczy to też oprogramowania. Wielka szkoda, że nie ma tu (?) bogatszych opisów skrzynek, o obrazkach nie mówiąc. Czułość-rewelacyjna jak dla mnie, siedzę w domu, betonowy strop a ten widzi sygnał :shock: Poprzednie gps-y w domku wysiadały. Miałem jakies problemy bo mi się zamrażał albo resetował po wgraniu jakichś POI, dziwne, format karty pomógł. Dzięki Zyr i Voit za pomoc na PW w pierwszych potyczkach z garminem :D
Dziękuję Wszystkim za zainteresowanie tematem i podzielenie się swoimi doświadczeniami :D
Wciąż mam trochę pytań i czekam aż forum garniaka wstanie(jakaś awaria?)...chyba, że u nas założę jakiś wątek z obsługi garmina...?
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
picek
Wyjadacz
Posty: 474
Rejestracja: środa 06 maja 2009, 11:36
Lokalizacja: między lasem a centrum miasta
Podziękował: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Post autor: picek » czwartek 24 września 2009, 09:16

Calineczka pisze:Wielka szkoda, że nie ma tu (?) bogatszych opisów skrzynek, o obrazkach nie mówiąc.
Wgraj bazę Filipsa na komórkę i masz wszystko :) co prawda to już 2 urządzenia ale spokojnie można ogarnąć :)
Użytkownicy, którzy podziękowali autorowi picek za post:
Calineczka
Osiedle w mieście Łańcut - Łańcut - osiedle Sikorskiego

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » czwartek 24 września 2009, 09:39

picek pisze:Wgraj bazę Filipsa na komórkę i masz wszystko :) co prawda to już 2 urządzenia ale spokojnie można ogarnąć :)
w sumie racja, telefon mam przy sobie prawie zawsze. :D Tak jakoś po używaniu LArka z Oziexplorerem i bazą Filipsa w jednym chciało by się miec wszystko w jednym pudełku ale wygląda na to, że to se ne da z tym garminkiem....a i z tymi mega-drogimi chyba też nie do końca. Garminj przeleżał sobie cała noc włączony rysując ślad własnych, nocnych wędrówek po stole i "okolicy", całkiem nieźle skupiony, zwłaszcza, że pod żelbetowym sufitem :D
A po formacie karty nawet się nie wiesza, a kilka godzin klikania i jakby bardziej zrozumiały jest niż na początku....uff. :wink:
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
IKS76
Nowy na forum
Posty: 4
Rejestracja: sobota 19 września 2009, 23:53
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Wawa

Post autor: IKS76 » czwartek 24 września 2009, 14:22

Jeśli mogę coś dorzucić od siebie (a z nawigacji korzystam naprawdę długo w różnych zastosowaniach). Przy wyborze musimy określić swoje priorytety. Dla jednego to będzie stabilny kompas, dla drugiego duży wyświetlacz, dla trzeciego długi czas pracy na jednej zmianie baterii dla czwartego co innego ;) Nie sugerujmy się fajnym wyglądem, najnowszą data wypuszczenia czy obecnością funkcji za które zapłacimy a nigdy ich nie wykorzystamy.
Ustalmy priorytet główny - czyli to co GPS mieć musi koniecznie i musi to działać poprawnie i stabilnie. Potem podpriorytety - czyli coraz mniej ważne funkcje czy cechy. Powstanie nam taka drabinka, pod którą nalezy podstawić konkretne modele na podstawie danych technicznych ( w sensie czy model dana funkcję ma czy nie) oraz na podstawie opinii użytkowników (czyli jak ta funkcja działa w rzeczywistości). Często zdarza się, że wzięlibyśmy super wypasiony model, z którym tylko byśmy się męczyli. Co więcej unikajmy pogoni za czułością. GPS ma mieć czuły układ, jednak znowu nadmiar czułości powoduje mniejszą stabilność bo układ dodatkowo odbiera różne odbicia i zakłócenia, które analizuje ( co zabiera czas i moc obliczeniową procesora) a także potrafi błędnie owe "lewe" sygnały zinterpretować i okaże się, że nasz szlak biegnie o wiele dalej niż to jest w rzeczywistości. Co więcej FIXa może łapać o wiele dłużej.
Ja wybrałem Vistę HCx. Dla moich zastosowań jest idealna. Parametry GPS ma bardzo stabilne. Tak samo kompas. Oczywiście chciałby człowiek , żeby miała większy wyświetlacz, ale w moim przypadku nie jest to priorytetem. Porównywałem ją ostatnio z Colorado oraz Oregonem..... i..... nie zamieniłem.

Awatar użytkownika
Calineczka
Wyjadacz
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 25 stycznia 2009, 12:28
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Calineczka » sobota 26 września 2009, 00:47

Dziękuję IKS76 :D
Dzisiaj, a raczej wczoraj miałem (nie)przyjemnośc poklikac trochę Magellanem, model Triton 400. Pierwsze wrażenie-ładny, drugie, chwilę po pierwszym... @#$%&%^$%^ za %^(*))*)( klawisze :!: Jako że jednoczesnie macałem swojego Garmina 60Cx, obsługa tritona to po prostu porażka. Trzeba mocno wciskac tycie guziczki. Dałem sąsiadce co by sobie powciskała, bo myślałem, że mi ręce spuchły a Kobita zdecydowanie mniejsza ode mnie, ale nie-tez się męczyła. O reszcie funkcjonalności chyba nie napiszę bo to jest jednak poważne utrudnienie-nie móc komfortowo obługiwać GPS-a. Lezące obok na stole, u mnie w domu-garmin łapie sygnał, słabo bo słabo, Triton raczej nie.Przez chwilkę załapał....na krótko.
[url=http://www.swiatelka.pl/][img]http://www.swiatelka.pl/userbar.png[/img][/url]

ODPOWIEDZ