Pomocy ! eTrex podłączenie do laptopa.

Wszystko o GPS, saperkach, zestawie serwisowym, wyposażeniu plecaka itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
przemozk
Bywalec
Posty: 37
Rejestracja: środa 13 maja 2009, 15:35
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Pomocy ! eTrex podłączenie do laptopa.

Post autor: przemozk »

Witam.
Mam taki problem. Posiadam poczciwą nawigację Garmin eTrex H dokupiłem do niej kabelek i przejściówkę na USB. Na stronie garmina są do pobrania sterowniki do takiej kombinacji jednak win xp nie chce ich "przełknąć" ... Komputer wykrywa urządzenie jednak sterowniki mu nie pasują .. Chodzi mi o możliwość przesyłania do GPSa tras i punktów.

Wiecie jak to zrobić ?
Może Ktoś miał podobny problem ?

Proszę o pomoc.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Saracen
Forumator
Posty: 1443
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 46 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: Pomocy ! eTrex podłączenie do laptopa.

Post autor: Saracen »

przemozk pisze:Na stronie garmina są do pobrania sterowniki do takiej kombinacji jednak win xp nie chce ich "przełknąć" ... Komputer wykrywa urządzenie jednak sterowniki mu nie pasują ..
Możesz sprecyzować "nie pasują"? Czy się nie instalują do końca, czy zainstalowane nie działają? Jakie komunikaty się pojawiają przy instalacji?

Dziku
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Dziku »

Podejrzewam, że Kolega posiada kabelek do GPSa kończący się wtyczką typu RS232 - czyli do podpięcia pod port szeregowy (zwykle oznaczony com1), a do tego przejściówkę zamieniającą port USB właśnie w ów port szeregowy.
Cóż - w starszym komputerze (posiadającym port com) rzecz pójdzie bez problemu. W przypadku sprzętu nowszego i win xp rzecz zwykle leży w owej przejściówce.
Tak czy inaczej - ową przejściówkę RS 232/USB należy zainstalować najpierw. Gdy ona jest już podłączona i działa - to i połączenie z GPSem zadziała. Miałem kiedyś podobny problem i odpowiedzi szukałem wtedy na zaprzyjaźnionym Forum Garniaka. Wyszukiwarka podpowiedziała mi lokalizację sterowników do tego kabelka USB, a któryś z nich wreszcie zadziałał. Potem już z górki było...

makos
Wyjadacz
Posty: 250
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: makos »

Dziku pisze:..lokalizację sterowników ...
Tak jak napisał Dziku, kluczowe są sterowniki/konstrukcja, jeśli kupiłeś nową przejściówkę to powinieneś mieć drivery w "pudełku". Jak ja sobie kupowałem przejściówkę to gość z sklepu od razu zaznaczył tylko niech pan trzyma paragon to wymienimy na inną sztukę. Mogę podesłać swoje drivery jak masz tylko kabel.

Awatar użytkownika
przemozk
Bywalec
Posty: 37
Rejestracja: środa 13 maja 2009, 15:35
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: przemozk »

Dzięki chłopaki ! :D Macie racje cały sekret tkwił w przejściówce :) - nie wiedziałem że trzeba ją instalować osobno - traktowałem jak zwykły kabelek ;)

(na stronie producenta przejściówki były sterowniki do niej - trzeba jednak czytać instrukcje obsługi nawet do głupiego kabelka :/ )

Teraz wszystko działa znakomicie :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ted69
Forumator
Posty: 6197
Rejestracja: środa 20 lutego 2008, 14:10
Podziękował;: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: ted69 »

przemozk pisze:trzeba jednak czytać instrukcje obsługi nawet do głupiego kabelka :/ )
Czasami trzeba tez czytac instrukcje do latarek :)
Obrazek . Obrazek

Dziku
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Dziku »

Pozostaje postawić piwo i moderator może zamknąć temat :lol:

EDIT: Woooow - już dostałem :D
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Niektóre problemy są uniwersalne lub w pewien sposób podobne. Mój był w sumie jednak trochę inny. Ja od początku wiedziałem, że to trzeba osobno instalować, ale początkowo żaden sterownik mi tego kabla do współpracy nie uzdatniał. W końcu jednak znalazłem odpowiedni...

Zablokowany